Overslaan en naar de inhoud gaan

Eva Kelder – Het leek stiller dan het was

Seije woont samen met haar (alleenstaande) moeder op Vlieland. Ze heeft één goede vriend en dat is Teun. Verder voelt Seije zich een enorme buitenstaander op het eiland. Dat haar moeder haar lijkt vergeten op te voeden, speelt daarbij een grote rol.

Samen met Teun brengt Seije veel tijd door in de duinen. Ze vinden het fijn om met hun blote voeten door het zand te lopen en de zilte lucht op te snuiven. Maar na een ingrijpende gebeurtenis komt daar een einde aan. Seije verlaat het eiland om in Edinburgh te gaan studeren. Ook Teun verlaat het eiland voor zijn studie. Maar kan Seije Vlieland ooit helemaal vergeten? En wat doet het gebrek aan opvoeding met haar zelfvertrouwen nu ze in de grote wijde wereld is?

‘Het leek stiller dan het was’ komt erg langzaam op gang. Het duurt enige tijd voor je doorhebt hoe bepaalde zaken in elkaar steken. Dat is op zich niet erg, maar het zorgt er wel voor dat je niet goed in het verhaal komt. Je wordt niet meegezogen in het verhaal. Daar speelt de hoofdpersoon Seije een rol bij. Aan de ene kant heb je medelijden met haar. Je voelt je namelijk net zo onwetend als zij. Maar aan de andere kant stoor je je regelmatig aan haar, bijvoorbeeld door haar drinkgedrag.

Eva Kelder gebruikt relatief korte hoofdstukken. Daardoor lees je er wel gemakkelijk een aantal achter elkaar. Maar ‘Het leek stiller dan het was’ is geen boek geworden om in één ruk uit te lezen. Je legt het zo weg om iets anders te gaan doen. Natuurlijk hoeft niet elk boek in een keer uitgelezen te worden, maar dit verhaal pakt je op de een of andere manier niet in.

Seije ontmoet in Edinburgh onder andere een jongeman uit New York. Af en toe als hij aan het woord is, is de tekst in het Engels geschreven. De toegevoegde waarde daarvan heb ik niet ontdekt. Wat mij betreft, mag een Nederlandstalig boek gewoon volledig in die taal geschreven worden. Tenzij het een bijdrage aan het verhaal zou leveren.

Tegen het einde van het boek krijg je een vollediger beeld van alles wat er in het leven van Seije heeft plaatsgevonden. Dat zorgt wel voor een afgerond geheel van het verhaal.

Auteur: Eva Kelder
Titel: Het leek stiller dan het was
Genre: Roman
Aantal pagina's: 282
Uitgeverij: Meulenhoff
ISBN: 9789029089005