Overslaan en naar de inhoud gaan

Even tijd om bij te komen voor Chantal van Gastel

Van vrijdag 23 tot en met donderdag 29 november vond in ’s-Hertogenbosch de Margriet Winterfair plaats. Op vrijdag was ik daar samen met mijn moeder. Naast het volgen van workshops, het bekijken van verschillende kraampjes en het genieten van allerlei lekkers waren er ook optredens van muzikanten en interviews met columnisten en auteurs.

Een van de auteurs die op 23 november aanwezig was, was Chantal van Gastel. Zij werd geïnterviewd door Sharin Orlemans Stotijn over onder meer de verfilming van ‘Zwaar verliefd’ en over haar nieuwste boek ‘Bestemd voor mij’.

Perfecte Isa en Ruben
Chantal vertelde dat ze heel trots was op de film en in hoeverre zij betrokken is geweest bij de verfilming ervan. Zo heeft ze bijvoorbeeld wel meegekeken met het filmscript en is ze een aantal keer bij de opnames geweest (wie goed oplet, kan Chantal zelfs nog even op het witte doek bewonderen), maar heeft ze verder geen inspraak gehad in de acteurs en actrices die voor de verschillende personages gekozen zijn. Ze vertelde dat ze wel heel blij was met de keuzes van de regisseur. Barbara Sloesen en Jim Bakkum zijn voor de perfecte Isa en Ruben. Dat komt bijvoorbeeld ook door de chemie die zij met elkaar hebben en die tijdens de film als het ware van het doek spat. Ze hoopt dat de andere twee delen (‘Zwaar beproefd’ en ‘Zwaar verguld’) ook nog verfilmd gaan worden.

Zelf lekker lezen
Naast het uitkomen van de boekverfilming is er ook een nieuw boek verschenen. In ‘Bestemd voor mij’ staat Jessica centraal. Zij kwam al eens voorbij in ‘Geknipt voor jou’, en nu is zij het hoofdpersonage in Van Gastels nieuwste boek. De boeken zijn los van elkaar te lezen. Tijdens het schrijven van ‘Geknipt voor jou’ merkte Chantal dat er meer over Jessica te vertellen was dan waarvoor ze in het boek de ruimte had. Ze dacht dat er ooit nog een kort verhaal over haar geschreven kon worden. Chantal liet dat verhaal een tijdje liggen. Toen ze dit jaar begon met schrijven over Jessica, bleek dat er een heel boek uit haar handen kwam. Dat werd ‘Bestemd voor mij’. Dit verhaal is relatief snel geschreven en op de markt verschenen. Het boek past perfect bij de decembermaand, dus leek het zowel Chantal als de uitgeverij leuk als het voor die maand verschenen zou zijn. Dat is gelukt, maar dat heeft wel voor wat stress gezorgd bij Chantal.

Nu het boek verschenen is en de film het heel goed doet in de Nederlandse bioscopen, kan Chantal tijdens de decembermaand even bijkomen. Ze heeft nog een stapeltje boeken liggen dat ze graag wil lezen. Ook wil ze gezellig met familie en vrienden afspreken. Tijdens haar schrijfproces heeft ze daar minder tijd voor, maar haar vrienden zorgen er wel voor dat ze ook in die drukke tijd haar gezicht af en toe laat zien. Ze wil zich in december lekker even opladen voor het nieuwe jaar, waarin ze onder meer aan een tweede boek met haar zus Priscilla gaat werken.

Signeren
Na afloop van het interview was er gelegenheid om een of meerdere boeken te laten signeren. Ik had de filmeditie van ‘Zwaar verliefd’ en haar nieuwste boek daarvoor meegenomen. Chantal nam bij iedereen de tijd om vragen te beantwoorden, iets in de boeken te schrijven en op de foto te gaan. Ik heb gezellig even over de film kunnen praten. Ik had tijdens het lezen van ‘Zwaar verliefd’ altijd Sanne Vogel in mijn hoofd in de rol van Isa. Leuk om te horen dat Chantal haar ook als een Isa heeft gezien. Tijdens een eerdere poging om dit boek te verfilmen (enkele jaren geleden) is Sanne Vogel hier zelfs voor benaderd en ze zag het helemaal zitten, alleen is de financiering toen niet rondgekomen. Ook wordt er gekeken of de cast beschikbaar is voor een eventuele verfilming van ‘Zwaar beproefd’ en is er wellicht interesse om ‘Ik wist het’ te gaan verfilmen. Hopelijk kunnen we volgend jaar rond de feestdagen van een nieuwe boekverfilming van Chantal van Gastel gaan genieten.