Overslaan en naar de inhoud gaan

Ewout Strijker – Het Inprentum

Leon Witters is gelukkig getrouwd met Annika en heeft twee kinderen: Joan en Robby. Hij is werkzaam als ondernemer en sinds vier jaar werkt hij samen met zijn goede vriend Vladimir Djostov aan een baanbrekend experiment. Dit gebeurt in het geheim en dat is niet zonder reden. Ze zijn namelijk in staat om mensen binnen 22 minuten onsterfelijk te maken.

Op een nacht vindt er in het huis van Leon een gewelddadige overval plaats. Deze inbrekers waren niet zomaar naar iets op zoek; ze willen een proefmonster van het experiment van Leon en Vladimir. Beide mannen weten genoeg: ze moeten hun onderzoek veilig stellen. Wat volgt, is een race tegen de klok en een wereldwijde klopjacht. Lukt het de mannen om uit handen te blijven van hun vijanden en hun experiment uit hun handen te houden? En welke gevolgen heeft dit voor Leons gezin?

‘Het Inprentum’ bestaat uit korte hoofdstukken die vanuit verschillende personages beschreven worden. Dat zorgt er meestal voor dat er voldoende vaart in het verhaal zit. Ewout Strijker kiest er echter voor om vaak veel uitleg te geven bij een situatie of een personage. Soms is dat iets teveel, bijvoorbeeld als hoofdinspecteur Ellen Sanders geïntroduceerd wordt. Er wordt meteen vrij veel over haar verteld, terwijl dat wat mij betreft meer gespreid had mogen gebeuren. De auteur had vaker meer aan de verbeelding van de lezer mogen overlaten.

Wat helaas ook storend was, waren de taal- en schrijffouten die in het verhaal voorkwamen. Er stonden bijvoorbeeld nog woorden in die er niet in hoorden of er ontbraken juist woorden. Dat is jammer, want het bevorderde het lezen niet.

Het onderwerp “wat als er een middel voor onsterfelijkheid is” is interessant gekozen. Strijker laat in zijn boek zien welke gevolgen zo’n middel kan hebben en welke foute bedoelingen mensen met dit middel kunnen hebben. Het kat-en-muisspel tussen Leon en Vladimir aan de ene kant en hun vijanden aan de andere kant zorgt voor spanning.

Concluderend heeft Strijker met ‘Het Inprentum’ een aardig debuut geschreven, waar de nodige spanningselementen in terug te vinden zijn maar waar ook nog ruimte voor verbeterpunten is.

Auteur: Ewout Strijker
Titel: Het Inprentum
Genre: Thriller
Aantal pagina's: 344
Uitgeverij: Schrijverspunt
ISBN: 9789462661493