Overslaan en naar de inhoud gaan

Favoriete jeugdboeken herlezen

Al zolang ik me kan herinneren, ben ik dol op lezen. Dat heb ik niet van een vreemde. Mijn moeder leest namelijk ook veel. Het was altijd een waar feestje voor me als we samen naar de bibliotheek gingen om nieuwe boeken uit te zoeken.

In de boekenkast
Ik herinner me natuurlijk niet meer precies welke boeken ik vroeger allemaal gelezen heb, maar een aantal zijn me bijgebleven. Denk hierbij onder meer aan ’Blauwe plekken’ van Anke de Vries, ‘Spijt’ en ‘Pijnstillers’ van Carry Slee, ‘Pinda’s in de koffiefilter’ van Yvonne van Emmerik en ’Oorlog zonder vrienden’ van Evert Hartman. Boeken die ik voor het eerst in mijn jeugd gelezen heb en die stuk voor stuk indruk op me maakten.

Het merendeel van mijn boekenverzameling heeft jarenlang in dozen gezeten vanwege ruimtegebrek. Nu ze allemaal een plek hebben gekregen (of op zolder of in de logeerkamer) kwam ik tot mijn vreugde erachter dat ik al die favoriete jeugdboeken in mijn bezit heb. Het verzamelen van boeken zat er al vroeg in…

Herlezen
Naast het lezen van romans, thrillers en fantasyverhalen besloot ik af en toe zo’n jeugdboek te herlezen. En wat bleek? Sommige passages uit de boeken kon ik me nog bijna letterlijk herinneren. Het moment dat Jochem wordt gevonden in ‘Spijt’; hoe fijn Judith het eindelijk even had toen haar tante op bezoek was in ‘Blauwe plekken’; en dat een oud-lerares van mij in ‘Pinda’s in de koffiefilter’ voorkwam. De boeken maken nu nog steeds indruk op me.

Welke boeken uit jouw jeugd waren favoriet? En heb je ze later nog eens (of vaker) herlezen?