Overslaan en naar de inhoud gaan

Ferry Zandvliet – Souvenirs

Ferry is een ‘ouwe zeikerd’. Hij is boos. Op zijn omgeving, op de scheiding van zijn ouders, op alles wat niet goed loopt, op de wereld in het algemeen. Tot 13 november 2015. Dan is hij met vrienden bij een concert in het Parijse theater Bataclan als drie mannen met Kalasjnikovs het vuur openen in de volgepakte zaal. Ferry ziet en voelt hoe tientallen mensen naast hem worden gedood. Even weet hij zeker dat ook zijn leven voorbij is. Maar kruipend door het bloed en over de lichamen weet hij wonder boven wonder te ontsnappen.

Die ervaring verandert zijn leven. Langzaam maakt zijn boosheid plaats voor dankbaarheid en vergeving, met als hoogtepunt het feit dat hij bevriend raakt met de vader van één van de aanslagplegers. Hij vertelt zijn optimistische verhaal voor een steeds groter publiek. Zo verandert de ‘ouwe zeikerd’ in een inspirator.

Het boek ‘Souvenirs’ is opgedeeld in twee delen: ‘Bataclan’ en ‘Beter’. In het eerste deel neemt Ferry Zandvliet de lezer mee naar wat er gebeurd is in het theater Bataclan. Ook leer je wat voor type persoon de auteur toen was. Met kippenvel op je armen lees je bepaalde passages uit dit deel, met name hoe het was in het theater zelf. En dan nog kun je alleen maar proberen er een voorstelling van te maken hoe dat voor Ferry en zijn vrienden geweest moet zijn (en voor alle anderen die daarbij aanwezig waren). Af en toe heb ik het boek tijdens het lezen van dit eerste deel weggelegd, omdat het heel heftig binnenkwam. Dat laat alleen maar zien hoe knap het is hoe Zandvliet dit beschreven heeft.

Het tweede deel gaat over de veranderingen die Ferry heeft ondergaan na 13 november 2015. Je leest onder andere hoe hij de heftige gebeurtenis probeert te verwerken, hoe hulpeloos hij zich af en toe voelt en hoe zijn omgeving erop reageert. De auteur laat hierbij de mooie en de minder mooie reacties zien. Dit doet hij onder meer door het tonen van whats app-gesprekken en reacties die hij op social media ontving. Dat maakt het wel een compleet verhaal vanuit zijn kant. De epiloog vormt daarbij een passende afsluiting. ‘Souvenirs’ is een heftig, eerlijk en kwetsbaar boek dat je in etappes leest. Het laat zien hoe Zandvliet deze afschuwelijke gebeurtenis heeft weten om te zetten naar iets optimistisch en positiefs. Erg knap!

Auteur: Ferry Zandvliet
Titel: Souvenirs
Genre: Non-fictie
Aantal pagina's: 368
Uitgeverij: Growingstories
ISBN: 9789493089990