Overslaan en naar de inhoud gaan

Frans le Fèvre – De kring

Advocaat Jacob Desmit krijgt een telefoontje van Els Grinstra. Ze heeft zijn hulp nodig bij een zaak die haar familie enorm bezighoudt. Gewekt door nieuwsgierigheid besluit Jacob haar te helpen. Maar dat blijkt niet de enige reden te zijn. De zaak herinnert hem aan een jeugdvriendschap en Jacob kende de vader van Els. Hij voelt zich bijna verplicht om te helpen.

Al gauw raakt de advocaat verstrikt in de zaak, die meer verbinding met zijn verleden heeft dan hij van tevoren had kunnen denken. Wat heeft er in het verleden afgespeeld dat verband houdt met de zaak uit het heden? Langzaamaan ontrafelt Jacob het geheim… dat groter blijkt te zijn dan hij gedacht had.

Het verhaal in ‘De kring’ kent twee verhaallijnen: in het heden en in het verleden. De verhaallijn uit het verleden leest wat prettiger dan in het heden. Laatstgenoemde kent een vrij zakelijke en afstandelijke vertelwijze. Alsof hoofdpersoon Jacob Desmit het zelf allemaal niet meemaakt, maar van een afstandje meekijkt. Het verhaal zou prettiger lezen als er wat meer gevoel in de vertelwijze zou zitten.

Frans le Fèvre weet de spanning in het verhaal goed op te bouwen. Mede door de fragmenten uit het verleden raak je geboeid. Je wilt weten wat het allemaal met elkaar te maken heeft. Daar probeer je als lezer zelf ook achter te komen. Niet alles is even verrassend nadat je de ontknoping gelezen hebt, maar het verhaal wordt op een mooie manier afgerond. De vragen die je tijdens het lezen van het boek hebt, worden vrijwel allemaal beantwoord.

Doordat het verhaal in ‘De kring’ vanuit het ik-personage van Desmit is verteld, leer je de advocaat en zijn (lust)gevoelens goed kennen. Hij laat duidelijk blijken wanneer hij onder de indruk is van vrouwelijk schoon… totdat hij zelfs te ver gaat. Welke gevolgen dit voor zijn relatie heeft, blijft in het midden. Dat mag je als lezer zelf invullen. Wat mij betreft had, Le Fèvre daar iets meer op in mogen gaan.

Auteur: Frans le Fèvre
Titel: De kring
Genre: Roman
Aantal pagina's: 284
Uitgeverij: Boekscout.nl
ISBN: 9789402224702