Overslaan en naar de inhoud gaan

Frans Le Fèvre – Wolken zijn van waterdamp

Micha is een student fysica die aan een ongeneeslijke nierziekte lijdt. Dit tot grote zorgen van zijn moeder Esther, zijn opa Shimon en zijn oma Tirza. Doordat hij een aantal keer per week aan de dialyse moet, heeft hij vertraging opgelopen bij zijn studie. Zijn enige hoop is dat er op korte termijn een donornier beschikbaar komt.

Judith werkt in het ziekenhuis waar Micha elke week een paar keer komt. Zij is zijn vaste dialyseverpleegster en probeert hem – zo goed en zo kwaad als het gaat – bij te staan. In de tijd dat ze elkaar nu kennen, is er een hechte band tussen hen ontstaan.

Omdat er niet snel een nier beschikbaar is, besluit Judith een van haar nieren te doneren… mits zij een match vormt met Micha. Judiths moeder Martha heeft hier haar eigen ideeën over. Al snel blijkt waarom: Judith en Micha zijn familie van elkaar. Judith is Micha’s tante, zonder dat ze dit allebei wisten. Judiths moeder heeft een liefdesrelatie gehad met Micha’s opa. Martha heeft dit altijd voor zich gehouden. Zal de waarheid over deze relatie nu boven tafel komen?

‘Wolken zijn van waterdamp’ is in drie delen opgedeeld, waarvan het eerste en het laatste zich in het heden afspelen en het middelste in het verleden. Frans Le Fèvre heeft een vrij zakelijke schrijfstijl, waar je als lezer wel even aan moet wennen. Het duurt daardoor even voordat je goed in het verhaal zit. De eerste hoofdstukken komen zowel zakelijk als informatief over. Daaruit laat de auteur blijken dat hij kennis van zaken heeft. Dat komt onder meer tot uiting in de stukken over de niertransplantatie. Af en toe werd het iets te informatief in mijn ogen. Dat had van mij soms wel wat minder uitgebreid gemogen.

Ondanks dat op de achterkant van het boek verteld wordt dat Micha en Judith familie van elkaar zijn zonder dat ze het weten, zorgt dit toch voor een verrassingselement in ‘Wolken zijn van waterdamp’. Tijdens een gesprek over de transplantatie komt dit ter sprake. Voor de overdracht van het orgaan is het gunstig dat ze familie zijn, maar ze zijn allebei wel even van slag van dit nieuws. Micha’s opa is aan het dementeren. Dat maakt het lastig voor Micha om achter de waarheid te komen. Le Fèvre heeft dit opgelost door een groot deel van het boek vanuit het verleden te schrijven. Op die manier ontdek je hoe Shimon en Martha elkaar hebben leren kennen en hoe hun relatie is ontstaan (en later weer geëindigd). Het derde deel speelt zich weer in het heden af en maakt het verhaal compleet.

Auteur: Frans Le Fèvre
Titel: Wolken zijn van waterdamp
Genre: Roman
Aantal pagina’s: 458
Uitgeverij: U2Pi BV
ISBN: 9789087594107