Overslaan en naar de inhoud gaan

Gayle Forman – Als ik blijf

Het leven van de 16-jarige Mia draait om muziek. Dat geldt ook voor haar ouders en haar jongere broertje Teddy. Mia speelt de cello en heeft net auditie gedaan bij het beroemde Julliard in New York. Ze is in afwachting of ze wordt aangenomen of niet. Haar vriend Adam speelt in een populaire band. Alles lijkt perfect te verlopen.

Op een onverwachte vrije dag vanwege een hevige sneeuwval besluiten Mia, haar ouders en Teddy een dagje naar opa en oma te gaan. Maar onderweg gebeurt er een verschrikkelijk ongeluk!

In eerste instantie lijkt er niets aan de hand te zijn. Mia hoort nog steeds de muziek die op de autoradio speelde en ze draagt nog steeds de kleding die ze die dag uit had gekozen. Maar dan ontdekt ze dat haar ouders zijn overleden, dat ze haar broertje niet kan vinden en dat er een arm uit de auto steekt met een zilveren armbandje dat van haar is… terwijl ze dat zelf ook om heeft. Mia wordt in de 24 uur die volgen voor een onmogelijke keuze gesteld.

‘Als ik blijf’ begint als een onschuldig verhaal over een Amerikaans gezin met twee opgroeiende kinderen, waarbij muziek een belangrijke rol speelt voor alle gezinsleden. Helaas verandert dat al snel in een drama nadat ze betrokken zijn geraakt bij een auto-ongeluk. Gayle Forman stelt haar lezers voor dezelfde moeilijke keuze als Mia: wat doe je als je als enige het ongeluk overleeft? Blijf je of ga je naar je ouders en je broertje?

Wat volgt, is een prachtig en ontroerend verhaal. Het heden en het verleden lopen door elkaar heen. Mia kijkt terug naar haar leven tot nu toe en ‘ziet’ in het ziekenhuis hoe het er daar aan toe gaat. Ze probeert een keuze te maken door haar eigen leven door te nemen. Heeft ze nu haar ouders en broertje er niet meer zijn nog iets om voor te leven? De auteur heeft dit dilemma op een mooie en geloofwaardige wijze neergezet. Ze laat je zien hoe een 16-jarige hierop reageert en hiermee omgaat.

Forman heeft een prachtige schrijfstijl. Ze zorgt ervoor dat je regelmatig even kippenvel krijgt, doordat je je probeert in te leven in Mia. Je waant je als het ware bij Mia in het ziekenhuis en hoopt ergens dat ze blijft, ondanks alle pijn die ze dan zal hebben. Met tranen in mijn ogen heb ik ‘Als ik blijf’ uitgelezen. Echt een prachtig boek dat nog even in je gedachten blijft zitten.

Auteur: Gayle Forman
Titel: Als ik blijf
Genre: Young Adult
Aantal pagina's: 224
Uitgeverij: Moon
ISBN: 9789048821716