Overslaan en naar de inhoud gaan

Gelezen boeken 2013 - boeken top-5

In 2013 heb ik in totaal 100 boeken gelezen. Het ene boek was prachtig, het ander spannend. Ook zaten er enkele tussen waar helemaal niks aan was. Elke maand heb ik "een boek van de maand" gekozen; hoe lastig dat soms ook was. Om het nieuwe jaar meteen met wat boekentips te starten, heb ik een top-5 gemaakt uit alle boeken die ik vorig jaar gelezen heb. Mocht je nog op zoek zijn naar een goed boek, dan raad ik je de onderstaande boeken sowieso aan.

01. Linda Jansma - Schuilplaats
Mayke en Han zijn pleegouders van zes kinderen en wonen in een grote boerderij in Friesland. Als hen gevraagd wordt crisisopvang te bieden aan drie zusjes bedenken ze zich geen moment en nemen de meisjes liefdevol in huis. Al snel merkt Mayke dat er iets aan de hand is met de 14-jarige Nikki, het oudste meisje, dat weigert te praten, en krijgt ze het vermoeden dat er veel meer speelt dan een uithuisplaatsing van drie mishandelde kinderen. Dan verdwijnt één van de andere pleegkinderen. Wat is er met hem gebeurd? Hebben de zusjes er iets mee te maken? ‘Schuilplaats’ is een zeer spannend boek en laat je op het puntje van je stoel zitten. Jansma neemt je mee in dit verhaal en zorgt ervoor dat je door blijft lezen totdat je de ontknoping gelezen hebt. Absolute aanrader!

02. Isa Hoes - Toen ik je zag
Het verhaal over leven met een echtgenoot die leed aan depressiviteit, maar bovenal een portret van twee mensen die zielsveel van elkaar hebben gehouden. Isa Hoes en Antonie Kamerling ontmoeten elkaar voor het eerst tijdens de audities van Goede Tijden, Slechte Tijden. De soap wordt een groot succes en Antonie is als hartenbreker Peter Kelder al snel razend populair. Antonie en Isa worden verliefd en leiden samen een vrijgevochten leven, terwijl ze de ene rol na de andere spelen in televisieseries, speelfilms, toneelstukken en musicals. De buitenwereld ziet een stralend stel voor de camera s, maar privé gaat Antonie gebukt onder een zware neerslachtigheid. Terwijl deze depressies zich steeds vaker voordoen, probeert Isa haar gezin bij elkaar te houden, tot Antonie op 6 oktober 2010 besluit zijn leven te beëindigen. Ik ben ’s avonds in ‘Toen ik je zag’ begonnen en de volgende ochtend heb ik het uitgelezen met tranen in mijn ogen. Wat een prachtig boek!

03. Escober - Overkill
In korte tijd worden een verkrachter, een moordenaar en een pedofiel bruut vermoord. Eén overeenkomst: justitie heeft ze niet gestraft. Maar wie dan wel? Ex-militair Ronny leeft op zijn intuïtie, op de rand van goed en fout. Zo kiest hij zijn vrouwen en opdrachtgevers. Aan de andere kant staat Reinier: rechter-commissaris, vader en echt genoot, gevangen in zijn eigen leven. Ondertussen worden in rap tempo criminelen afgeslacht en staat rechercheur moordzaken Mark voor ingrijpende beslissingen. Drie mannen in de kracht van hun leven, één moordenaar die zich niet laat stoppen. ‘Overkill’ is de vijfde (en voor mij de beste tot nu toe) thriller van Esther en Berry Verhoef. In een rap tempo nemen de auteurs je mee in dit spannend verhaal. In één dag uitgelezen!

04. Mia Murch - De Meryl Streep Filmclub
De puber Isabel en haar jongere zusje June verliezen hun ouders en worden in huis genomen door hun tante Lolly en haar dochtertje Kat. Ze gaan vervolgens hun eigen weg en zien elkaar alleen nog met Kerstmis. Isabel is net in de steek gelaten door haar man, June is een alleenstaande moeder en de intussen 23-jarige Kat woont nog steeds bij haar moeder in het pension dat zij runt. Wanneer Isabel en June horen dat Lolly ongeneeslijk ziek is, spoeden ze zich naar het pension om te helpen. Lolly is dol op de films van Meryl Streep en ze vindt het prettig deze met haar nichten, dochter en gasten uit het pension te bekijken en erover na te praten. ‘De Meryl Streep filmclub’ is een leuk en op sommige momenten ontroerend boek. Je leest het erg gemakkelijk. Meryl Streep vind ik een fantastische actrice, dus dat maakt dit boek extra leuk.

05. Chantal van Gastel - Zwaar verguld
Het derde en laatste deel uit de ‘Zwaar’-trilogie gaat over de bruiloft van Isa en Ruben. Eindelijk gaan ze trouwen! Naast de huwelijksvoorbereidingen is Isa druk met de vroeggeboorte van het kindje van Floor en Mas, het te vriend houden van haar ouders en schoonouders en de dierenkliniek. Ze hoopt op een happy end voor iedereen, maar gaat dat ook lukken? Heerlijke chicklit die je met een lach en een traan leest. Prachtig einde aan de ‘Zwaar’-trilogie.

Slechts vijf boeken kiezen uit alles dat ik vorig jaar gelezen heb, was een lastige opgave. Daarom noem ik er nog eentje... voor de eervolle vermelding.

Ilja Gort - De vrouwenslagerij
In een gehucht in de Franse Pyreneeën maakt slager Bernadette korte metten met haar onaangename man, als hij haar na de dood van haar vader gaat terroriseren. Ze stuurt hem symbolisch op een verre reis, waarvan hij nooit zal terugkeren. Die geschiedenis herhaalt zich per ongeluk nog enkele keren, als blijkt dat vrouwen om haar heen eveneens wraak willen nemen op hun horkerige partners. Op een zeker moment maken vier vrouwen de slagerij nog succesvoller dan ze al was, maar dan lijkt er een eind te komen aan hun gelukkige leven, als iemand van buiten de streek wel erg veel vragen gaat stellen. ‘De vrouwenslagerij’ is een geweldig boek, dat je met een grote lach op je gezicht leest. Nieuw record voor me: ik had dit boek in een ochtend uit.