Overslaan en naar de inhoud gaan

Gelezen boeken in april ‘13

Wat gaat de tijd snel! Het is gewoon al mei. Dat betekent: tijd voor een overzicht van mijn gelezen boeken in april. Deze maand heb ik lekker veel gelezen, zoals jullie hieronder kunnen zien. Mijn favoriet van deze maand is 'Zwaar verguld' van Chantal van Gastel. Hiermee hebben we eindelijk de ontknoping over Isa en Ruben gelezen. Maar... stiekem hoop ik dat er ooit nog een vierde deel komt.

26. Max Allan Collins – Criminal Minds: Moordcyclus
In de bossen van Bemidji in Minnesota worden drie ondiepe graven gevonden, en in elk graf treft met het lichaam van een jong meisje aan. De lijken, die in lakens zijn gewikkeld en bedekt met plastic, zijn met veel zorg behandeld. De lokale politie is niet in staat om de lichamen te identificeren, dus wordt de hulp van het BAU-team ingeschakeld. Het team komt tot de ontdekking dat de meisjes tien jaar eerder zijn verdwenen in verschillende delen van de staat Georgia. Nader onderzoek wijst uit dat de daders bij een serie ontvoeringen en moorden betrokken zijn die twintig jaar hebben geduurd - en de reeks lijkt op het punt te staan om een vervolg te krijgen... Spannend boek om te lezen. Boeiend voor zowel de fan van de tv-serie als de thrillerliefhebber die de serie niet kent.

27. Mel Wallis de Vries – Verstrikt
Twee vriendinnen, een dramatisch ongeluk, niets is wat het lijkt… Wie kan je nog vertrouwen? Als Lara haar ogen opent, is alles zwart. Ze kan zich niet bewegen. Eerst denkt ze dat ze droomt. Maar hoe hard ze haar best ook doet, ze wordt niet wakker. En dan begint ze stemmen in het duister te horen. Sommige stemmen zijn boos, andere verdrietig. Lara is bang voor de stemmen die onophoudelijk hoorbaar zijn. Wat willen ze van haar? En waarom kan ze niet uit het zwart ontsnappen? Dan komt Lara erachter dat haar beste vriendin Maud in gevaar is. Kan ze haar redden? Spannende jeugdthriller waarin je als lezer langzaamaan ontdekt wat er precies is gebeurd.

28. Chantal van Gastel – Zwaar verguld
Het derde en laatste deel uit de ‘Zwaar’-trilogie gaat over de bruiloft van Isa en Ruben. Eindelijk gaan ze trouwen! Naast de huwelijksvoorbereidingen is Isa druk met de vroeggeboorte van het kindje van Floor en Mas, het te vriend houden van haar ouders en schoonouders en de dierenkliniek. Ze hoopt op een happy end voor iedereen, maar gaat dat ook lukken? Heerlijke chicklit die je met een lach en een traan leest. Prachtig einde aan de ‘Zwaar’-trilogie.

29. Kees van Kooten – De verrekijker
Dit jaar schreef Kees van Kooten het boekenweekgeschenk. Hij komt een fotoalbum uit de oorlogstijd van zijn vader tegen. En tot zijn schrik ziet hij dat de verrekijker waar hij mee opgegroeid is, door zijn vader in de oorlog is gevorderd. Hij wil de rechtmatige eigenaar terugvinden. Dit boekenweekgeschenk lees je lekker snel. Erg leuk dat er op alle bladzijden aantekeningen van Van Kooten staan.

30. Aloys van der Stoep – Judith
Geen grotere pijn voor ouders dan machteloos te moeten toezien hoe hun dochter de greep op het leven verliest. Geen grotere frustratie dan weggehouden te worden van je kleinkinderen. Het overkwam Aloys van der Stoep en zijn vrouw. Hun dochter Judith werd op veertienjarige leeftijd op brute wijze verkracht. Het trauma werkte door in de relaties die ze aanging. Judith kreeg drie kinderen van haar Amerikaanse vriend. Nadat hij Judith bij Bureau Jeugdzorg valselijk had beschuldigd van mishandeling van hun kinderen ontvoerde hij hen naar de VS. Judith probeerde zich daarop van het leven te beroven. Ondanks dat ik geen groot fan ben van non-fictie boeken, is ‘Judith’ een boek dat je aangrijpt en waar je nog even over nadenkt als je het uit hebt.

31. Anita Augustin – Dwerg aan de winkel
Vier oudere vrouwen zitten samen in de gevangenis. Het is niet precies duidelijk waarvoor, maar wel dat ze zijn aangeklaagd voor een geweldsdelict. De vier kennen elkaar al heel lang. Het zijn oude vriendinnen: Almut, Karlotta, Marlene en Suzanna. Om voor strafvermindering in aanmerking te komen moet een van hen met de psychiater gaan praten. De keus valt op de depressieve, kettingrokende en aan slapeloosheid lijdende Almut, omdat zij voor dat doel de meest geschikte van het stel lijkt. ‘Dwerg aan de winkel’ heeft om te beginnen een grappige titel en een opvallende kaft (knalroze). Dit wordt waargemaakt in het boek. Het is een grappig verhaal. Zeker een aanrader als je genoten hebt van ‘De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween’.

32. Maria Genova – Man is stoer, vrouw is hoer
Anna droomt ervan filmster te worden. Ze weet nog niet dat haar eigen leven op een zeer dramatische film gaat lijken als ze in handen van een loverboy valt. Waarom blijft een vrouw bij een man die haar verkracht en mishandelt? ‘Man is stoer, vrouw is hoer’ lijkt een spannende roman, maar niets is minder waar: het is een waargebeurd verhaal. Gemakkelijk geschreven boek met dagboekfragmenten van Anna en reacties van de auteur erop. Je vraagt je keer op keer af: “hoe kan het toch dat een vrouw zo lang bij zo’n man blijft?”

33. Nele Nauhaus – Sneeuwwitje moet sterven
Als een veroordeelde meisjesmoordenaar terugkeert in zijn dorp, worden verborgen spanningen nieuw leven ingeblazen door de verdwijning van een jonge vrouw. Spannende thriller van een veelbelovende Duitse auteur.

34. Almar Otten – Jeugdzonde
De diefstal van een archiefstuk over Spinoza, de ontvoering van een televisiepresentator en de moord op een politicus blijken verband te houden met elkaar. Deze thriller is de derde met historica Lineke Tesinga en haar vriendin Laura in de hoofdrol. Een bijzonder spannende pageturner die zich afspeelt in Deventer en omgeving. In het begin lijkt het verhaal nogal onsamenhangend met losse scènes, uiteindelijk is er een logische verklaring voor alle gebeurtenissen. Na een spannende proloog duurt het even voor je goed in het verhaal. Dat lukt uiteindelijk wel, maar ‘Jeugdzonde’ mist wel diepgang.

35. Dolores Redondo – De beschermengel
Aan de oevers van de rivier de Baztan, op een van de meest magische plekken in het Spaanse Baskenland, wordt het naakte lichaam van een meisje gevonden. Binnen de kortste keren wordt er een verband gelegd met de moord van een maand eerder op een ander meisje. Inspecteur Amaia Salazar wordt belast met het onderzoek. Het brengt haar terug naar haar geboortestreek, waar ze eigenlijk ver vandaan had willen blijven. ‘De beschermengel’ is een zeer spannende thriller, die door de psychologische laag een extra dimensie krijgt. Zeer goed uitgewerkt verhaal met een verrassende ontknoping.

36. Linda van Rijn – Viva Espana
Anne Verhulst is geëmigreerd naar Spanje en werkt met veel plezier bij een makelaars- en verhuurkantoor aan de Spaanse Costa. Dan doet ze een gruwelijke vondst in een van de villa´s. Haar zorgeloze leventje is ineens voorbij. Wie is hier verantwoordelijk voor? ‘Viva Espana’ is de zesde thriller van Linda van Rijn en is wederom een spannend verhaal geworden. Het boek is ideaal geschikt om lekker in je achtertuin, bij het zwembad of aan het strand te lezen. Je duikt heerlijk een paar uurtjes weg met dit verhaal.

37. Simone van der Vlugt – Online (Literair Juweeltje)
Elke maand verschijnt er bij de Bruna een ‘Literair Juweeltje’. Dit is een boekje met een of meerdere korte verhalen om mensen aan het lezen te krijgen en/of kennis te laten maken met een auteur. Deze keer stond Simone van der Vlugt centraal. In deze editie staan twee korte verhalen, namelijk ‘Online’ (over internetdating en de eventuele gevolgen ervan) en ‘Bosgraf’ (over een getrouwd stel en hoe ze langs elkaar lijken te leven). Twee leuke verhalen om te lezen… en leuk voor mensen om kennis met Van der Vlugt te maken als ze er nog nooit iets van gelezen hebben.