Gelezen boeken in april '14
De maand april zit er weer op, dus het is tijd voor een overzicht van mijn gelezen boeken. Het was een afwisselende maand qua boeken. Er zaten een paar mooie en boeiende boeken tussen, maar er zaten er ook een stel tussen die ik achteraf gezien niet per se gelezen hoefde te hebben :-). Dat heb je wel eens, nietwaar?
34. Brad Thor – Zwarte lijst
Ergens in de Verenigde Staten houdt de regering in het diepste geheim een lijst bij. Een zwarte lijst. Leden van het Amerikaans congres krijgen hem nooit te zien, alleen de president en een geheim team van adviseurs is van het bestaan ervan op de hoogte. Als je naam er eenmaal op staat, gaat hij er niet meer vanaf... totdat je komt te overlijden.
Iemand heeft de naam van contraterrorisme-agent en ex-Navy SEAL Scot Harvath op de lijst gezet. En niet alleen die van hem, maar die van iedereen binnen de Carlton Group, zijn opdrachtgever. Met als gevolg dat Harvath de getrainde moordenaars die eropuit zijn gestuurd om hem uit te schakelen van zich af moet zien te schudden zodat hij met zijn nog levende teamleden in contact kan komen. Brad Thor gebruikt heel veel personages in ‘Zwarte lijst’. Het kost je moeite om te onthouden wie wie is, waardoor je niet lekker in het verhaal komt te zitten. Ook haalt het helaas regelmatig de spanning uit het verhaal.
35. Jeroen van Inkel – Kortsluiting
DJ Vrank van Houten heeft een goed beluisterd programma op de landelijke radio, daarnaast heeft hij een misdaadprogramma bij een lokale omroep. Hij wil niets liever dan doorbreken in de misdaadjournalistiek. Wanneer hij wordt getipt over een oude zaak, ziet hij zijn kans schoon. Als hij dit mysterie weet op te lossen, staat hij definitief op de kaart als dj en misdaadjournalist. ‘Kortsluiting’ is een aardig boek om als tussendoortje te lezen.
36. Michelle Visser – Opstand
De zussen Sabine en Karlijn mogen dan een tweeling zijn, ze verschillen van elkaar als dag en nacht. Sabine, de rustigste van de twee, vertrekt na haar huwelijk in 1829 naar Brussel, waar ze het succes van de banketbakkerij van haar man Bernard uitbouwt. Dan escaleert het conflict tussen Zuid- en Noord-Nederland, waarbij Antwerpen en Brussel een slagveld worden en er vele slachtoffers vallen. Als Nederlandse wordt Sabine ineens met wantrouwen bekeken. Intussen moet de onstuimige Karlijn haar vader helpen in zijn drukkerij in Utrecht, maar in plaats daarvan reist ze in het geheim haar geliefde Gijs achterna, die dienst heeft genomen in het leger. Hij blijkt echter in de strijd om Antwerpen gesneuveld te zijn. Karlijn zoekt haar toevlucht bij Sabine, maar daar is het niet langer veilig. Tegen hun wil zijn de zussen in tegenover elkaar staande kampen terechtgekomen. Wat is sterker: liefde, familiebanden, of loyaliteit aan het vaderland? Prachtige roman over een relatief onbekend stukje geschiedenis (over koning Willem I in de 19e eeuw). Erg van genoten.
37. J.D. Robb – Bij nacht vermoord
De eerste kerst die Eve Dalles en haar man Roarke samen doorbrengen wordt ruw verstoord door een gruwelijke moordzaak. Het gemartelde lichaam van de vooraanstaande rechter Harold Wainger draagt een briefje met een lijst met namen. Eve Dallas is er een van. Ze herkent onmiddellijk het werk van een seriemoordenaar die ze drie jaar geleden naar de gevangenis stuurde. Al snel zijn er nog twee moorden gepleegd, en moet Eve alles op alles zetten om het volgende slachtoffer te bevrijden uit de handen van de moordenaar – voordat hij genoeg heeft van zijn experiment… ‘Bij nacht vermoord’ is een spannend, kort verhaal. Als je nog niet eerder iets gelezen hebt van J.D. Robb (pseudoniem van Nora Roberts), is dit een mooie kennismaking. Ik had al twee boeken uit deze serie gelezen, maar ik heb ervan genoten.
38. Per Petterson – Twee wegen
Twee mannen komen elkaar tegen op een brug. Er volgt een ongemakkelijk gesprek: Tommy en Jim waren vroeger vrienden, maar hebben elkaar al vijfendertig jaar niet meer gezien. Door deze toevallige ontmoeting komen veel herinneringen uit hun jeugd boven, toen ze allebei opgroeiden in gebroken gezinnen en kracht putten uit hun vriendschap. Tommy en Jim zijn ieder hun eigen weg gegaan, maar kunnen niet aan hun veelbewogen verleden ontsnappen. ‘Twee wegen’ is een prachtig verhaal over vriendschap, waarin je als lezer af en toe wel even aan het werk wordt gezet om te ontdekken hoe het een en ander in elkaar steekt.
39. Writers on heels – De verleiding
Susan Smit en Siska mulder stelden de verhalenbundel 'De verleiding' samen. De 'Writers on heels' hebben flink wat stof doen opwaaien. Ze deinzen er niet voor terug hun literatuur met de nodige zwier te presenteren - tot voor kort een taboe in de literaire wereld. Schrijvers van het verbond streven echter bovenal naar een bundeling van krachten en wederzijdse inspiratie. Zij lieten zich inspireren door het thema met als resultaat een gevarieerde bundel met krachtige, stuk voor stuk nieuwe verhalen. ‘De verleiding’ bevat sterke en minder sterke verhalen. Het blijft volgens mij een vak apart om een kort verhaal te kunnen schrijven. Karin Giphart en Simone van der Vlugt hebben in mijn ogen de beste verhalen in deze bundel geschreven. Leuke manier om met een heleboel auteurs kennis te maken.
40. Jo Baker – Landgoed Longbourn
Het weesmeisje Sarah brengt haar dagen door met vloeren schrobben, kleding wassen en het legen van kamerpos van de familie Bennet. Maar in de bedompte personeelsvertrekken is er sprake van evenveel liefdesverdriet, ontluikende liefde en intrige als in de luxe vertrekken van de Bennets. Als er een mysterieuze nieuwe knecht wordt aangenomen, dreigt het voorspelbare leven van het personeel totaal overhoopgehaald te worden. Er gebeurt weinig in het verhaal van ‘Landgoed Longbourn’. Het verhaal blijft oppervlakkig en heeft me maar amper geboeid.
- Login om te reageren