Overslaan en naar de inhoud gaan

Gelezen boeken in augustus '14

De maand augustus zit erop; tijd voor een overzicht van mijn gelezen boeken. De teller staat inmiddels op 75. Ik heb de afgelopen maand een aantal mooie en goede boeken gelezen.

65. Mariette Middelbeek – Moederhart
Anna is net negen weken zwanger als ze samen met haar man Luca het blije nieuws aan haar moeder komt vertellen, haar vader is kort daarvoor overleden. Anna zit vol met vragen over haar de zwangerschap van haar moeder en haar eigen bevalling. Maar als haar moeder haar uitlegt dat ze nooit zwanger is geweest, komt het leven van Anna komt op zn kop te staan: de twee mensen tegen wie ze al haar hele leven papa en mama zegt zijn niet haar werkelijke ouders. Anna heeft tegengestelde gevoelens, ze houdt zielsveel van haar moeder en mist haar vader enorm, maar ze is ook boos en verdrietig en voelt zich ontworteld. Wie is haar moeder? Waar komt ze vandaan? Wie is ze zelf eigenlijk? Waar hoort ze bij? Ze weet het niet. Dat ze zelf op het punt staat moeder te worden, maakt alles nog emotioneler. En ze heeft enorme twijfels of ze in staat is een moeder voor haar kind te zijn, nu blijkt dat ze al die jaren de verkeerde vrouw mama heeft genoemd. Ze besluit alles uit te gaan vinden en vraagt zich tegelijkertijd af of dat nou wel de juiste beslissing is. ‘Moederhart’ is een prachtig boek. De zoektocht naar de biologische moeder verloopt snel en iets te gemakkelijk, maar verder is het een heerlijk boek om te lezen.

66. Suzanne Vermeer – Zwarte piste
Saskia van Lieshout wil weg uit Nederland. Weg van haar agressieve ex-man Richard die haar niet met rust kan laten en weg van haar baan als supermarktcheffin, terwijl ze voor de crisis binnenhuisarchitecte was. Dan ziet ze een advertentie voor een gecombineerde oppas en gastvrouw in Zwitserland van een Nederlands echtpaar met kinderen dat vakantiehuisjes verhuurt en bouwt. Saskia wordt aangenomen, maar merkt na een tijdje dat ook daar niet alles is wat het lijkt.
Jules en Zalia Laponder delen een groot verdriet daar voor een steeds grotere spanning zorgt. Gelukkig zorgt haar nieuwe vlam Klaus nog voor wat afleiding. Maar alles verandert als ze een gesprek tussen Jules en een andere vrouw opvangt en Richard opeens weer voor de deur staat. Hij heeft er alles voor over om Saskia terug te krijgen... Toch? ‘Zwarte piste’ is een heerlijk boek om even tussendoor te lezen. Niet alles wat de karakters uit het boek doen, is even geloofwaardig. Maar het verhaal zorgt voor een aantal ontspannende leesuurtjes.

67. Linwood Barclay – Dicht bij huis
Promise Falls is niet de soort buurt waar een gezin thuis wordt doodgeschoten. Maar dat is precies wat er met de Langleys gebeurt op een warme zomeravond, en niemand is geschokter dan de aangrenzende buren Jim en Ellen Cutter. Ze zagen elkaar af en toe bij een barbecue, en hun zoon Derek was bevriend met Adam, de zoon van de Langleys. Maar hoe goed kenden ze elkaar eigenlijk?
Dit is wat Jim Cutter zich nu afvraagt en de antwoorden die hij vindt zijn niet erg geruststellend. Promise Falls blijkt meer geheimen te herbergen dan iemand kon vermoeden. Jim hoeft alleen maar naar zijn eigen huis en naar zijn vrouw Ellen te kijken en hij weet dat niet alles is wat het lijkt. Maar wat deed hun zoon in het huis van de Langleys op de avond dat ze werden vermoord? De angst dat de moordenaar dichterbij is dan gevreesd, blijkt niet ongegrond als er meer doden vallen… ‘Dicht bij huis’ is een spannend verhaal met ietwat voorspelbare personages.

68. John Boyne – De jongen die zijn vader zocht
Op de dag dat de Eerste Wereldoorlog uitbreekt, belooft de vader van Alfie Summerfield aan zijn zoon dat hij niet zal gaan meevechten - maar de volgende dag moet hij die belofte al breken. Hij gaat op een zeer speciale, geheime missie, en de hele oorlog lang heeft Alfie geen idee waar zijn vader zou kunnen zijn. Is hij inmiddels gesneuveld? Na de oorlog werkt de nu negenjarige Alfie als schoenpoetser op King's Cross Station. Dan leest hij onverwachts zijn familienaam op een vel papier dat toebehoort aan een legerarts. Zijn vader leeft nog, en ligt met een oorlogstrauma in een ziekenhuis ver weg. Alfie besluit dat het tijd wordt voor zijn eigen geheime missie: hij zal zijn vader in het ziekenhuis opzoeken en hem terugbrengen naar hun huis op Damley Road... ‘De jongen die zijn vader zocht’ is een prachtige roman, die je vanuit de belevingswereld van een negenjarige leest. Absoluut een aanrader als je ‘De jongen in de gestreepte pyjama’ mooi vond.

69. Sir Arthur Conan Doyle – Sherlock: Een studie in rood
De eerste aflevering was geïnspireerd op het eerste Sherlock Holmes boek, A Study in Scarlet. Met deze nieuwe editie kunnen Sherlock-fans de kracht van dat klassieke verhaal (her-)ontdekken.Dit boek is de bron van alle moderne crimefictie. Het is een krachtige combinatie van seriemoord, spanning, cryptische aanwijzingen, dwaalsporen en wraak en het introduceert Doyle"s legendarische personages. Hier ontmoeten Sherlock Holmes en John Watson elkaar voor het eerst en volgen ze het spoor van de killer die de straten van Londen onveilig maakt.Naast een nieuwe vertaling heeft deze editie een introductie waarin Sherlock-regisseur Steven Moffat uitlegt hoe het verhaal het script inspireerde. Even wennen in het begin aan het boek, maar daarna volgt een boeiend en spannend boek. Vooral een aanrader voor Sherlock-fans.

70. José Vriens – Nooit meer
De zwangere Rachelle krijgt een e-mail waarin haar man wordt beschuldigd van seksueel misbruik... van zijn eigen kinderen. Ze doet het af als onzin, want Frenk is niet eens vader. Maar ze blijkt hem minder goed te kennen dan ze dacht, want al snel komt de waarheid eruit: hij heeft inderdaad twee dochters, en de afzender van de mail is zijn ex-vrouw. Hij bezweert echter dat hij zijn kinderen nooit heeft misbruikt. Ze gelooft hem, maar daarmee houden de beschuldigingen niet op. ‘Nooit meer’ behandelt een niet-alledaags onderwerp en laat je nadenken over de vraag “Wat zou jij doen als je partner van kindermisbruik wordt verdacht?” Niet alles in het verhaal is even geloofwaardig, maar het boeit wel dat je door blijft leven om te ontdekken wat Rachelle allemaal gaat doen. Zie ook de uitgebreide recensie op Leesfanaten.

71. Sir Arthur Conan Doyle – Sherlock: Het teken van vier
In dit boek ontmoeten John Watson en Mary Morstan elkaar als Mary Sherlock een puzzel voorlegt. Ieder jaar ontvangt ze een parel van een onbekende afzender. Nu wil die afzender een ontmoeting en ze vraagt Sherlock en Watson haar te vergezellen. Het brengt hen op het spoor van moordenaars, dieven en een fabuleuze schat. Wederom een boeiend en spannend verhaal, net zoals het eerste deel. Zeker een aanrader voor Sherlock-fans.

72. Isa Maron – De Noordzeemoorden: Galgenveld
Meedogenloos. Meedogenloos. Zijn nieuwe mantra. Het woord bevalt hem. Meedogenloos. Te lang is hij die lieve jongen geweest. Zijn moeder zei het vroeger zo godvergeten vaak dat hij dacht dat het wel waar moest zijn. Het is zo’n lieve jongen. Niet meer. Nooit meer. Op een mistige zondagochtend, op het stilste uur van de beginnende dag, koerst de veerpont van Amsterdam CS naar Noord recht op een lijk af. Aan een van de hoge lantaarnpalen aan de kade bungelt het lichaam van een man, zijn gezicht gruwelijk vertrokken, zijn broek op zijn enkels. Kyra die een obsessie voor crime heeft springt meteen op haar scooter, scheurt langs het Noordhollands Kanaal en komt tegelijk met de politie aan bij het IJ. Hevig geïnteresseerd in de live moord, wat er op een PD allemaal gebeurt, hoe de politie zich gedraagt en wat de eerste stappen in het onderzoek zijn, laat Kyra zich niet zomaar wegsturen. Ze krijgt woorden met Maud Mertens, de verantwoordelijke rechercheur. Op dat moment draait de wind het lichaam een beetje, en stelt Kyra verbaasd vast dat ze de man kent. Het is Marc Gaullier, de populaire docent kunst van haar school. ‘Galgenveld’ is het eerste deel van ‘De Noordzeemoorden’ en mijn eerste kennismaking met Isa Maron. In het begin moest ik even aan het verhaal en vooral aan personage Kyra wennen, maar wat was het uiteindelijk een spannend en goed boek. Ik kon het niet wegleggen en heb het in één dag uitgelezen. Absolute aanrader!

73. Kathleen Flynn-Hui - Hoogblond
Georgia blijkt een groot talent te hebben voor het verven van haar en ze verlaat haar dorp in New Hampshire om het te gaan maken in de Big Apple. Ze gaat werken in de gloednieuwe 'salon' Jean-Luc. Jean-Luc wordt al snel dé plek voor alle vrouwen in New York die iets te betekenen hebben en die gezien willen worden. Het duurt niet lang voordat Georgia en haar collega Patrick zelf de nieuwe sterren van de New Yorkse beautyscene zijn geworden. ‘Hoogblond’ is een aardige chicklit om lekker even tussendoor te lezen.

74. Kees van Wouw – Hamer
Als Patrick zijn reistas en -koffer voor de deur van zijn woning ziet staan weet hij dat die dag naast zijn bedrijf ook zijn huwelijk failliet is verklaard. Kort daarna wordt de curator op gruwelijke wijze vermoord. Patrick is de enige verdachte. Tijdens de politieverhoren beseft hij dat het geen toeval is. Zijn bedrijf is moedwillig om zeep geholpen en iemand probeert hem voor de moord op te laten draaien. De politie moet hem laten gaan. Patrick probeert zijn leven weer op te bouwen en de relatie met zijn vrouw te herstellen. Ondertussen zoekt hij naar wie er achter het faillissement van zijn bedrijf zitten. Hij stuit op mannen die gedreven door macht geen middel schuwen. Dan blijken ze verbonden door hun verleden, door een weddenschap, door een jonge vrouw. ‘Hamer’ is opgedeeld in drie delen. Het eerste deel vond ik af en toe taai, waardoor ik maar met moeite in het verhaal kwam. Vanaf het tweede deel (als je een kwart van het boek gelezen hebt) werd het verhaal boeiender en kwam de spanning erin. Met een verrassende ontknoping was het uiteindelijk toch een goed boek.

75. Agatha Christie – Moord in de orient-express
Als Poirot vanuit Istanboel met de Oriënt-Expres naar Engeland terugkeert, verwacht hij een rustige reis. Maar rond middernacht strandt de trein in de sneeuw en de volgende ochtend blijkt één van de passagiers op een gruwelijke manier te zijn vermoord. Poirotvindt bij het ondervragen van zijn medepassagiers zo veel tegenstrijdige aanwijzingen, dat hij algauw t dat dit de meest wonderlijke moordzaak uit zijn carriére zal worden. ‘Moord in de orient-express’ is een echte Agatha Christie vol spanning en mysterie. Heerlijk boek om te lezen met een verrassende ontknoping.