Overslaan en naar de inhoud gaan

Gelezen boeken in december ‘13

Op de laatste dag van 2013 is het tijd voor een overzicht van mijn gelezen boeken in december. Ik heb vanochtend mijn 100e boek uitgelezen... en dat is meteen het boek van de maand geworden: 'Toen ik je zag' van Isa Hoes. In één woord is dit boek prachtig. Mocht je 'm nog niet gelezen hebben, ga het doen! Ik wens jullie allemaal een prachtig 2014 vol met mooie, leuke en ontroerende boeken. Ik schrijf volgend jaar in ieder geval weer maandelijks een weblog over mijn gelezen boeken.

90. Ronald Giphart – De wake (graphic novel)
'Vraag aan een man die uitglijdt op een berghelling hoe het met hem gaat. De wereld tolt. De aarde nadert. De ademhaling stokt. In zijn vlucht kijkt hij de vraagsteller aan. Vlak voordat hij de grond raakt antwoordt hij met opgetogen verbazing: "Nou, tot nu toe gaat alles goed." Die man ben ik.' Zo opent 'De wake', waarin een hoogleraar met zijn echtgenote een bergwandeling maakt in Zweden. Dan slaat het noodlot toe, en komt hij om het leven. Zijn vriendenclub besluit een oude belofte gestand te doen en houdt een wake.

91. Dan T. Sehlberg - Mona
Eric Söderqvist, informaticaprofessor aan het Royal Institute of Technology in Stockholm, heeft Mind Surf uitgevonden: een door gedachten bestuurbaar systeem dat mensen met een handicap in staat stelt over het web te surfen. Samir Mustaf is een Libanese oud-MIT-professor wiens dochter Mona vijf jaar eerder door een Israëlische cluster bom om het leven is gekomen. Hij heeft zojuist het meest geavanceerde computervirus ooit ontworpen en beraamt een cyberaanval op het financiële systeem van Israël. Erics vrouw Hanna komt na de uitvinding van haar man te hebben getest, in een coma terecht, getroffen door een zeer agressieve en nog onbekende aandoening. De doktoren tasten volkomen in het duister. En hoewel iedereen om hem heen denkt dat hij gek is geworden, is Eric ervan overtuigd dat zijn vrouw geïnfecteerd is met een krachtig computervirus dat bekendstaat als Mona. De enige manier om haar te redden is door de maker ervan op te sporen. Spannend boek met hier en daar wat science-fiction-achtige elementen erin. Het maakt je benieuwd naar het tweede deel uit de tweeluik met Eric Söderqvist in de hoofdrol.

92. Saskia Noort - Debet
Op een koude winternacht verongelukt Michel Brouwers, tvproducer. Met dit ongeluk komt er een einde aan alles waarin Karen, zijn echtgenote, geloofde. Het perfecte plaatje dat haar leven lijkt, blijkt een gruwelijke leugen wanneer alle spoken uit het verleden zich een voor een aandienen. Tussen het rouwen en het opvoeden van haar twee puberdochters door probeert ze de waarheid boven tafel te krijgen. Daarvoor moet ze terugkeren naar de plek waar het allemaal begon: Bergen. Het dorp verkeert in de greep van de economische crisis, evenals Karen en de vriendengroep van toen, de eetclub. Onder aanvoering van Simon, haar ex-minnaar, en zijn vrouw Patricia gaat de strijd om macht, geld en genot onverminderd door. Stap voor stap ontrafelt Karen eindelijk het ware geheim van de eetclub, met gevaar voor eigen leven. 'Debet' is een spannend vervolg op 'De eetclub', waarin de geheimen van deze club vrienden eindelijk aan het licht komt. Je moet wel weer even goed voor ogen krijgen waar 'De eetclub' over ging, maar als je dat weer weet (mede dankzij de auteur) leest het verhaal vlotjes weg. 'Debet' is een boeiend boek met een zeer verrassende ontknoping.

93. Esther Verhoef – Rendez-vous
Ontmoet Simone, een 34-jarige vrouw die de stap waagt om in het zuiden van Frankrijk een nieuw leven te beginnen. Samen met haar man en twee kinderen koopt ze een bouwvallig landhuis om op te knappen, erin te wonen en een deel ervan te verhuren als chambres d'hôtes. De werkelijkheid haalt de droom in. Waar haal je goede werklui vandaan in een vreemd dorp waar je nog niet eens de bakker weet te vinden? Hoe stel je je kinderen gerust die de taal nog niet machtig zijn en al hun vriendjes hebben moeten achterlaten? Hoe houd je je relatie opwindend terwijl de stress van de verbouwing steeds zwaarder op je schouders drukt? Terwijl de hectiek in en om het huis steeds groter wordt vlucht Simone - die er genoeg van heeft haar leven continu aan dat van haar man aan te passen - in een hartstochtelijke affaire met de aantrekkelijke twintigjarige Michel. Ze raakt daarbij echter langzaam maar zeker de controle over haar eens zo georganiseerde leven kwijt. ‘Rendez-vous’ is een spannend en boeiend verhaal, waar je als lezer in meegesleept wordt. Het is een boek dat je in een ruk uit wilt lezen. Leuk detail: volgend jaar verschijnt de verfilming van ‘Rendez-vous’ op het witte doek.

94. Courtney Rubin - Dagboek van een doorzetter
Afvallen gaat meestal niet op de makkelijke, prettige manier die wordt beschreven in tijdschriften en boeken. Afvallen is lastig en moeilijk, en het mislukt vaak een flink aantal keren voordat het goed gaat. Dat ondervond ook Courtney Rubin, een succesvolle journaliste met een druk sociaal leven - en een groot gewichtsprobleem. Ze deed al jaren verwoede pogingen om af te vallen, maar het enige wat ze daarmee bereikte was het zogenaamde jojo-effect: ze was wel telkens een tijdje slank, maar verviel al snel weer in haar oude gewoonten en werd weer dikker dan ze eerst was. ‘Dagboek van een doorzetter’ is een eerlijk boek over hoe lastig afvallen kan zijn en hoe gemakkelijk je terug kan vallen in oude gewoonten. Het is een aardig boek om eens gelezen te hebben als je zelf ook aan het afvallen bent.

95. Marelle Boersma – Undercover lover (kort verhaal)
Karin heeft zichzelf afgesloten van mannen en de liefde. Ze is te vaak gekwetst, waardoor ze een muurtje om zichzelf heeft gebouwd. Als haar vriendin Linde enthousiast over online daten vertelt, trekt ze de stoute schoenen aan en besluit ze eenmalig op date te gaan. Maar niet onder haar eigen naam. De date is ontzettend gezellig, en Karin wil nu eigenlijk wel meer dan slechts een date. Maar kan dat wel nu ze niet eerlijk is begonnen? ‘Undercover lover’ is een kort e-verhaal waarin Boersma je meteen meeneemt. Ondanks het kleine aantal bladzijden zorgt de auteur voor voldoende spanning, sensatie en verrassingselementen. Het einde smaakt naar meer. Dit was mijn eerste kennismaking met Boersma, maar het zal zeker niet het laatste zijn dat ik van haar gelezen heb.

96. Chris Ryan Extreem – Schietschijf
Chris Ryan is de meester van de militaire thriller. Zijn kennis van zaken en vermogen om actie weer te geven zijn legendarisch. In de nieuwe Extreem-reeks overtreft Ryan zichzelf: meer actie, meer snelheid en extremere situaties. De lezer voelt zich deel van het team. In de dodelijkste uithoeken heeft SAS-officier Joe Gardner de dodelijkste vijanden bestreden... en overwonnen. Maar nadat hij in Afghanistan een hand verloor werd hij gedwongen terug te treden. Nu is hij onvindbaar. Tot een oude vriend zijn hulp vraagt. John Bald zit vast in een favela in Rio met een gewelddadige bende achter zich aan. Maar in Rio jagen MI6-agenten en genadeloze ex-Blades op Joe. Hij begint een keiharde strijd om te overleven... ‘Schietschijf’ is het beste te omschrijven met het woordje TE. De auteur schroomt niet om teveel details te gebruiken om de martelingen en gevechtsscènes te omschrijven. De lichaamsdelen vliegen je letterlijk om de oren. Niet iets dat ik graag lees.

97. Rachel Gibson – Hoofd op hol
Kate Hamilton had het kunnen weten. Nadat ze gedumpt is door haar vriend en over haar toeren is vanwege haar werk, keert ze terug naar Gospel, in Idaho, voor wat rust en ontspanning. Maar als haar eerste poging om een plaatselijke hunk te versieren op een complete mislukking uitloopt, vraagt ze zich af wat er nog meer mis kan gaan. Om te beginnen komt ze erachter dat op vrijdagavond de poëzieavond van de Breiende Moeders in de Bergen de meeste enerverende gebeurtenis in Gospel is. Tot ze weer oog in oog komt te staan met Rob Sutter, voormalig ijshockeyspeler, eigenaar van de winkel Sutter Sports én de plaatselijke hunk bij wie ze een blauwtje liep. ‘Hoofd op hol’ is een heerlijke chicklit die je een aantal leuke leesuurtjes zal bezorgen.

98. Marco van Houwelingen – Aangeschoten wild
Bast en Ischa leren elkaar kennen op de middelbare school. Ze hebben een bijzondere en herkenbare vriendschap waarin kattenkwaad en kwajongensgedrag een belangrijke rol speelt. Bast, tot dat moment altijd een stille jongen, komt tot leven in deze vriendschap. Hij begint zelfs te dromen van een spannende toekomst. Door een verschrikkelijke gebeurtenis besluit Bast door Zuid-Amerika te gaan reizen. Hij belandt in de backpackerswereld, een lege wereld waarin hij steeds onderweg is maar geen rust vindt. De verleidingen worden gevaarlijker, als behalve vrouwen en prostituees ook drugs en geweld een grotere rol in zijn leven krijgen. Prachtig boek waarin je blijft lezen en waarin je ontzettend meeleeft en –voelt met Bast.

99. Suzanne Hazenberg - Thriller
Ymke heeft een goed huwelijk, vier kinderen in de puberleeftijd en een baan als dialoogschrijver voor een soapserie. Toch heeft ze nog een wens: een thriller schrijven. Het blijkt echter nog niet eenvoudig om een originele plot te bedenken waar ze echt tevreden over is. Dan vindt Ymke thuis een tas met lugubere inhoud. Als vervolgens de vriendin van een van haar zonen spoorloos verdwijnt en later vermoord wordt teruggevonden vlak bij hun huis, kan ze er niet omheen, een van haar gezinsleden is de dader. Haar eigen leven verandert in een thriller. ‘Thriller’ is een echte thriller die je op het puntje van je stoel laat zitten. Een aanrader voor de thrillerfans.

100. Isa Hoes – Toen ik je zag
Het verhaal over leven met een echtgenoot die leed aan depressiviteit, maar bovenal een portret van twee mensen die zielsveel van elkaar hebben gehouden. Isa Hoes en Antonie Kamerling ontmoeten elkaar voor het eerst tijdens de audities van Goede Tijden, Slechte Tijden. De soap wordt een groot succes en Antonie is als hartenbreker Peter Kelder al snel razend populair. Antonie en Isa worden verliefd en leiden samen een vrijgevochten leven, terwijl ze de ene rol na de andere spelen in televisieseries, speelfilms, toneelstukken en musicals. De buitenwereld ziet een stralend stel voor de camera s, maar privé gaat Antonie gebukt onder een zware neerslachtigheid. Terwijl deze depressies zich steeds vaker voordoen, probeert Isa haar gezin bij elkaar te houden, tot Antonie op 6 oktober 2010 besluit zijn leven te beëindigen. Ik ben ’s avonds in ‘Toen ik je zag’ begonnen en de volgende ochtend heb ik het uitgelezen met tranen in mijn ogen. Wat een prachtig boek!