Overslaan en naar de inhoud gaan

Gelezen boeken in december '14

Op deze laatste dag van 2014 is het tijd voor het overzicht van mijn gelezen boeken dit jaar. In totaal heb ik 114 boeken gelezen. Op naar een nieuw jaar vol prachtige, spannende en ontroerende boeken... in een iets andere opzet dan jullie tot nu toe van me gewend waren. Voor nu wens ik jullie een gezellige jaarwisseling en een geweldig 2015 toe.

106. Renate Dorrestein – De leesclub
Zeven montere dames van middelbare leeftijd vormen een leesclub. Met z¿n allen verheugen ze zich op een literaire cruise in de Schotse wateren, onder leiding van hun lievelingsauteur Gideon de Wit. Maar ze lijden al binnen een paar uur schipbreuk en bovendien blijkt de geadoreerde schrijver een blaaskaak. Alles loopt totaal in het honderd en de leesclub zal zich voor de rechtbank moeten verantwoorden. `We hebben geen enkele reden om te ontkennen dat we Gideon de Wit om het leven hebben gebracht. Maar om het nu direct moord te noemen... ‘De leesclub’ is een aardig boek om te lezen. Het is een relatief kort verhaal, waardoor je het zo uit hebt.

107. Eric Kaplan – Bestaat de Kerstman?
Wanneer comedy-schrijver en filosoof Eric Kaplan (schrijver van ‘The Big Bang Theory’) de ware aard van de Kerstman onderzoekt, leidt dat tot een diepzinnige, maar vaak ook hilarische discussie over hoe dingen kunnen bestaan, terwijl ze er toch niet echt zijn. Zoals de Kerstman en zijn arreslee. Eindelijk is metafysica ook om te lachen. In Bestaat de Kerstman? gaat Kaplan op zoek naar uitwegen uit dit dilemma: in de logica van Russell en Wittgenstein, in het mystieke denken van Boeddha, Tao en de vroege Middeleeuwen. En in de humor met voorbeelden uit Monty Python en The Big Bang Theory. Ten slotte zoekt hij persoonlijke antwoorden op de grote vragen: als we sterven, wat is het leven dan waard? Wanneer is het bestaan perfect? Bestaat er een God? Bestaat de Kerstman? ‘Bestaat de Kerstman?’ is een vrolijke zoektocht naar antwoorden op enkele levensvragen.

108. Ingrid Oonincx – Sluipweg
Gwen deelt een vreselijk geheim met haar jeugdvrienden Marcel en Patrick. Een reeks angstaanjagende gebeurtenissen doet haar beseffen dat ze nooit een normaal leven op kan bouwen als ze niet haar fouten uit het verleden onder ogen ziet. Langzaam maar zeker ontworstelt Gwen zich aan het schuldgevoel dat haar al zo lang in zijn greep houdt. Tijdens een weekend in de Ardennen komt het tot een ijzingwekkende confrontatie. ‘Sluipweg’ is een vlot en spannend verhaal met een verrassende ontknoping.

109. Isa Maron - IJskoud
Op een koude novemberdag worden de doorgewinterde rechercheur Maud Mertens en de jonge Kyra Slagter weer samengebracht door een mysterieuze zaak. Twee jonge kinderen verdwijnen op bijna hetzelfde moment. Hoewel de politie met man en macht onderzoek doet, kan dat niet voorkomen dat er de volgende dagen meer kinderen ontvoerd worden. Er is geen enkele connectie tussen de verdwijningen: ze vinden overal in West-Nederland plaats, de kinderen zijn tussen de acht en twaalf jaar oud en er wordt geen losgeld geëist. Diverse Amber Alerts leveren niets op. Hoe meer kinderen verdwijnen, hoe groter de onrust in het land wordt. ‘IJskoud’ is het tweede deel van de Noordzeemoorden. Het is een zeer spannend en goed boek. Ik kon niet stoppen met lezen en heb het in één dag uitgelezen.

110. Ingrid Oonincx – Botsing
Anna is even ambitieus als gevoelig. Terwijl ze carrière maakt als architect is haar privéleven een puinhoop. Lisa is directeur van een luchtvaartmaatschappij en moet haar zakelijke talent tot het uiterste aanspreken om haar bedrijf te redden. Ondertussen wordt de thuissituatie precair en dreigt ze de grip op haar leven te verliezen. Ewoud was ooit gelukkig en succesvol, maar dat is lang geleden. Het enige waarvoor hij nog wil vechten is een omgangsregeling met zijn dochtertje. Wanneer hij wordt bedreigd, raakt hij steeds verder geïsoleerd en verstrikt in zijn eigen wereld. Wat hebben deze drie ontwrichte mensenlevens met elkaar te maken? Is er een verband? En wie of wat heeft het op hen gemunt? ‘Botsing’ is een aardig verhaal. Het duurde even voor ik gewend was aan de personages en de relatief snelle persoonswisselingen. Daardoor lukte het me niet goed om in het verhaal te komen. Het einde was verrassend.

111. Mel Wallis de Vries – Klem
Op schoolreisje naar Vlieland! Alle ingrediënten voor een leuke trip zijn aanwezig. Maar dan gaat het vreselijk mis: een van de leerlingen wordt gewurgd in de duinen gevonden. De groep is lamgeslagen.
Voor het politieonderzoek mag niemand van het eiland af; steeds meer feiten komen aan het licht. Bijna iedereen lijkt een motief te hebben. En bijna niemand lijkt de waarheid te spreken. Vriendschappen komen onder druk te staan, en langzaam verandert het verblijf in een regelrechte hel. ‘Klem’ is een spannend en vlot geschreven verhaal. Het wordt vanuit verschillende personen verteld, waaronder de dader. Je weet op dat moment nog niet wie de dader is. Voor mij was het uiteindelijk verrassend wie dat was.

112. Diverse auteurs – Het cadeau
Dertien kleine cadeautjes. Laat je verrassen door de bizarre, vreemde of juist angstaanjagende verhalen van deze Ladies of Crime! In november verschijnt het ideale geschenk voor Sinterklaas en Kerst: Het Cadeau. Lees 13 spannende korte verhalen van bekende en minder bekende vrouwelijke thrillerauteurs: Judith Visser, Marelle Boersma, Linda Jansma, Patricia Snel, Martine Kamphuis, Carla de Jong, Ingrid Oonincx, Tupla Mourits, Svea Ersson, Milou van der Will, Linda Samplonius, Anita Larkens en Els Ruiters. Verhalenbundel met spannende verhalen, waarvan de meeste verhalen heerlijk zijn om te lezen. 'Het cadeau' is een mooie manier om nieuwe auteurs te leren kennen en van favoriete auteurs nog eens iets te lezen.

113. Milou van der Will – Rood licht
Roos en haar dochter Evie hebben een gave: ze vallen allebei voor de verkeerde mannen. Waar Roos met de schrik vrijkomt, loopt haar dochter juist in de val. Evie wordt slachtoffer van een bende loverboys en belandt uiteindelijk als prostituee achter de ramen. Roos en Boris, de vader van Evie, proberen ieder voor zich hun dochter te redden, maar ze werken elkaar en de politie alleen maar tegen. Wanneer ook hun jongste dochter Tessa op een gevaarlijke manier bij de situatie betrokken raakt, moeten ze de handen ineen slaan om hun gezin te redden. Evie raakt ondertussen steeds verder verstrikt in een web van geweld, misbruik en moord. Ze moet vrezen voor haar eigen leven, en dat van haar geliefden. ‘Rood licht’ is een spannend en een bijzonder realistisch geschreven verhaal. De wanhoop van de ouders van Evie is voelbaar.

114. Isa Maron – Verborgen verleden
Na jaren van zwerven komt reisjournaliste Ariane eindelijk thuis. Er wenkt een rooskleurig bestaan, met een nieuwe carrière, een mooi huis en haar exotische liefde Abhay. Toch is ze onzeker: over haar kille familie en dominante moeder waarvoor ze gevlucht was, en de anonieme post in haar brievenbus. Als er in de duinen een lijk gevonden wordt, blijkt het te gaan om een oude bekende. Ariane gaat op zoek naar antwoorden. Maar graven in het verleden kan pijnlijke gevolgen hebben… ‘Verborgen verleden’ begint met een spannende proloog en maakt je nieuwsgierig naar de rest van het verhaal. Helaas blijft de spanning niet het gehele boek hangen. Diverse seksscènes en oppervlakkige personages zorgen er jammer genoeg voor dat het verhaal minder boeiend wordt. Op een gegeven moment heb je een idee hoe alles in elkaar zit… en dat bleek uiteindelijk ook te kloppen.