Overslaan en naar de inhoud gaan

Gelezen boeken in februari ‘13

De maand februari zit er alweer op, dus tijd voor een overzicht van mijn gelezen boeken. De teller staat inmiddels op 19 boeken. Mijn favoriet van afgelopen maand is 'De oorlogsbruid' van Nancy Richler.

13. Patricia Cornwell – Link
Twintigste deel in de misdaadreeks rond de Amerikaanse patholoog-anatoom Kay Scarpetta. Er spelen verschillende zaken tegelijk. Scarpetta krijgt een vreemd videofilmpje toegestuurd met aan het eind een afbeelding van een afgesneden menselijk oor. Is het van de paleontologe die in een afgelegen gebied in Canada is verdwenen? En waarom is het naar haar toegestuurd? Voor ze op onderzoek uit kan gaan, moet Scarpetta nog getuigen in een zaak tegen een man die ervan beschuldigd wordt zijn verdwenen vrouw te hebben vermoord. En dan is er nog het lijk dat in de haven wordt opgevist, stevig vastgebonden aan een nog levende lederschildpad. Ook Scarpetta ’s echtgenoot Benton Wesley, haar nichtje Lucy Farinelli, en rechercheur Pete Marino zijn weer van de partij. Zeer spannend geschreven boek, wat me enkele plezierige leesuurtjes heeft opgeleverd. Uitgebreide recensie op Leesfanaten.

14. Niccolo Ammaniti – Ik en jij
De 24-jarige Lorenzo vertelt over zijn vlucht uit de werkelijkheid van tien jaar eerder, toen hij een puber was met problemen. In een rite de passage-achtig avontuur krijgt hij een bijzonder contact met zijn verslaafde zus. Boeiend geschreven verhaal. Knap hoe een auteur met weinig bladzijdes zo’n indrukwekkend boek kan schrijven. Uitgebreide recensie op Leesfanaten.

15. Els Ruiters – Door dik en dun
Rozanne is al jaren verliefd op een collega Kaz, die haar niet zien staan. Dan komt er een andere man – genaamd Thijs – om de hoek kijken. Gaat ze voor Thijs? Of hoopt ze dat Kaz toch nog iets in haar zal gaan zien? Leuke chicklit om te lezen.

16. Susan Mallery – Eindelijk thuis
De gescheiden Jenna Stevens begint samen met de doortastende Violet een kookwinkel, waar ze ook cursussen en workshops geeft. Jenna is geadopteerd. Als haar biologische ouders plotseling voor haar staan, is zij hier niet blij mee. Langzaam maar zeker ontstaat er echter een band tussen haar en haar spiritueel ingestelde moeder Serenity. Adoptiemoeder Beth heeft het hiermee niet gemakkelijk. Violet blijkt vroeger een hoertje geweest te zijn en vindt het lastig relaties aan te gaan, zeker wanneer haar vertrouwen ook nog eens geschaad wordt. Leuk boek om lekker eens tussendoor te lezen.

17. Rachel Gibson – Gezocht! Redder in nood!
Een jonge vrouw (Sadie Hollowell), die met tegenzin voor een bruiloft tijdelijk naar Texas terugkeert, ontmoet een stoere ex-marinier (Vince Haven) die geen emotionele binding wil aangaan. Vrij aardige chicklit, die wel vanaf het begin zeer voorspelbaar is.

18. Nancy Richler – De oorlogsbruid
Kort na de Tweede Wereldoorlog arriveert de jonge Joodse vluchtelinge Lily Azerov met de identiteit van een andere vrouw in Canada. Na de geboorte van haar dochtertje verdwijnt ze plotseling. Als de dochter ouder is, gaat ze op zoek naar haar moeder. Prachtige oorlogsroman die duidelijk laat zien wat de gevolgen van de Holocaust kunnen zijn voor een familie. Uitgebreide recensie op Leesfanaten.

19. Michael Robotham – Nachtboot
Alisha Barba komt uit de Britse Sikh gemeenschap, maar dat neemt niet weg dat zij een moderne rechercheur is. Ze is zwaargewond geraakt, maar probeert haar baan weer terug te krijgen als er een briefje komt van een vroegere vriendin die haar graag wil zien. Maar voordat ze weet waarom volgt er een opzettelijke aanrijding waarbij de vriendin in coma raakt en sterft. Ze blijkt ook niet zwanger te zijn, zoals ze beweerd had. Langzaam aan raakt Alisha ervan overtuigd dat een aantal criminelen een lucratief handeltje heeft opgezet met draagmoeders, illegale asielzoeksters die de mensensmokkelaars nog moeten afbetalen en op deze manier hun schuld voldoen. Het spoor leidt naar Amsterdam, waar Alisha inderdaad een zwanger meisje aantreft die de tweeling draagt voor haar overleden vriendin. De criminelen proberen uit alle macht het meisje en de baby's weer in handen te krijgen. Zeer spannend en vlot geschreven verhaal. Het houdt je vanaf de eerste bladzijden vast, waardoor je in het boek wilt blijven lezen.