Overslaan en naar de inhoud gaan

Gelezen boeken in januari ‘13

De eerste maand van het nieuwe jaar is alweer voorbij. Tijd voor een overzichtje van mijn gelezen boeken. De teller staat inmiddels op 12. Ik wil jullie elke maand een boekentip geven, een boek dat je echt gelezen moet hebben. Deze maand heb ik kon ik niet kiezen uit de volgende twee boeken: 'Zeg dat het je spijt' van Michael Robotham (erg spannend) en 'De Meryl Street filmclub' van Mia Murch (heerlijk vrouwenboek).

01. Tess Franke – In haar eer
De jonge Amsterdamse strafpleitster Femke Wolzak neemt de verdediging op zich in een dubieuze verkrachtingszaak. Daarnaast krijgt ze te maken met een lustmoordenaar. En alsof dat nog niet genoeg is, krijgt ze ook nog ruzie met haar partners bij het advocatenkantoor waarvoor zij werkt. Hoe gaat ze hier allemaal mee om? ‘In haar eer’ boeit tot op zekere hoogte. De hoofdpersoon is een boeiend persoon, waar je al gauw mee meevoelt. De zaken waar ze mee te maken krijgt, zijn echter op bepaalde hoogte ongeloofwaardig. En de verwarrende schrijfstijl die zo nu en dan optreedt (wie is nu precies op welk moment de ik-persoon), zorgt ervoor dat het boek mij niet voldoende heeft kunnen boeien.

02. Mia March - De Meryl Streep filmclub
De puber Isabel en haar jongere zusje June verliezen hun ouders en worden in huis genomen door hun tante Lolly en haar dochtertje Kat. Ze gaan vervolgens hun eigen weg en zien elkaar alleen nog met Kerstmis. Isabel is net in de steek gelaten door haar man, June is een alleenstaande moeder en de intussen 23-jarige Kat woont nog steeds bij haar moeder in het pension dat zij runt. Wanneer Isabel en June horen dat Lolly ongeneeslijk ziek is, spoeden ze zich naar het pension om te helpen. Lolly is dol op de films van Meryl Streep en ze vindt het prettig deze met haar nichten, dochter en gasten uit het pension te bekijken en erover na te praten. ‘De Meryl Streep filmclub’ is een leuk en op sommige momenten ontroerend boek. Je leest het erg gemakkelijk. Meryl Streep vind ik een fantastische actrice, dus dat maakt dit boek extra leuk.

03. Rianne Verwoert - Van de straat geplukt
Julie is verzot op haar hond Meneer Jansen en wil dierenarts worden. Dan wordt ze gespot door een modelscout. Ze mag naar Milaan voor een professionele fotowedstrijd. Dat lijkt haar geweldig, maar alleen als haar hond ook mee mag. ‘Van de straat geplukt’ is een aardig boek, maar wordt op een vrij kinderlijke toon geschreven en heeft het hier en daar wat ongeloofwaardigheden.

04. Corine Hartman - De ondergang
Verhalenbundel met zes verhalen waarin mensen die psychisch in de war zijn drastische stappen nemen. Alle verhalen gaan stuk voor stuk over kwetsbare mensen voor wie op een of andere manier een ondergang dreigt. Ze bevinden zich in situaties waar ze niet mee om kunnen gaan, al hebben ze die in sommige gevallen zelf gecreëerd. En wat dan? ‘De ondergang’ enkele leuke en enkele mindere verhalen. Een van mijn favorieten is ‘Pokerface’, met name door het einde. Een aardig boek om eens gelezen te hebben.

05. Suzanne Vermeer – Het Chalet
Hartsvriendinnen Annelies en Sara kennen elkaar al sinds de basisschool. Annelies en haar man Wim willen graag kinderen, maar het lukt Annelies niet om zwanger te worden. Wanneer Wim in een dronken bui vreemdgaat is dat voor Annelies een teken dat ze hun leven drastisch om moeten gooien: zij en Wim vertrekken naar IJsland om daar een Bed & Breakfast te beginnen. Een tijd na hun vertrek nodigen ze Sara en haar nieuwe vriend uit om de vakantie op IJsland door te brengen. Sara verheugt zich er enorm op om eindelijk weer eens goed met haar vriendin bij te praten. Maar er gebeuren vreemde dingen. Zo verdwijnt ineens het kamermeisje… ‘Het chalet’ leest meer als een roman dan als een thriller. Er gebeurt weinig in het verhaal, en alle spanning van het boek moet ineens in het laatste deel gestopt worden. Ik had hier meer van verwacht.

06. Tess Gerritsen – De zondares
Een pathologe (Isles) en een rechercheur (Rizzoli) proberen de brute moord op twee nonnen op te lossen door verband te veronderstellen met een zaak aan de andere kant van de wereld. Wederom een spannend boek uit de Rizzoli en Isles-reeks, waarin je meer te weten komt over Isles die pas sinds het tweede boek uit de reeks een rol gaat spelen.

07. Jill Mansell – Versier me dan
Tijdens een begrafenis staat Cleo na vele jaren weer oog in oog beeldhouwer Johnny die haar vroeger op de middelbare school zo vaak pestte. Ze heeft er nog last van. Gelukkig heeft Cleo nu haar fantastische nieuwe vriend Will aan de arm zodat ze zich een beetje beschermd voelt. Maar al gauw blijkt Will toch niet zo fantastisch als ze aanvankelijk dacht. Hij is namelijk getrouwd en heeft twee kinderen. De zoveelste foute man in haar leven. Ook bij Cleo’s zus Abbie en haar man Tom zijn er problemen. Waarom gedraagt Tom zich zo afstandelijk, heeft hij een ander? Ondertussen heeft Cleo flink last van plaaggeest Johnny die in de buurt is gebleven om het landhuis van zijn vader te verkopen. Zijn mannen eigenlijk wel ooit te vertrouwen, vraagt Cleo zich vertwijfeld af. Heerlijke chicklit om te lezen. Gedachten op nul en lezen maar.

08. René Appel – Los geld
Makelaar Ivo Verstegen werkt onder andere voor de wat dubieuze vastgoedhandelaar Karel Huttinga. Als een deal verkeerd loopt, verwacht Karel dat Ivo de schuld van tonnen op zich neemt maar Ivo heeft het geld niet. Door de dood van haar vader erft zijn vrouw wel geld dat zij investeert in een project van huisvriend en minnaar Michiel. Om toch aan haar geld te kunnen komen, laat Ivo zijn eigen vrouw ontvoeren. Maar loopt dat wel goed af? Vrij voorspelbaar boek zonder onverwachte wendingen. Het minste boek van Appel dat ik tot nu toe heb gelezen.

09. Jill Mansell – Eenmaal andermaal verliefd
Onverwachts gedumpt door haar vriend neemt Tilly Cole een impulsief besluit: ze gaat Londen verlaten, nadat ze een nieuwe baan bij Max en zijn dertienjarige dochter Lou aanneemt in het kleine stadje Roxborough, waar ook haar beste vriendin Erin woont. Ze ontmoet er tevens Max' beste vriend: de rijke, knappe vrouwenverleider Jack Lucas. Wordt zij zijn zoveelste verovering? Wederom een heerlijke chicklit om te lezen.

10. Michael Robotham – Zeg dat het je spijt
Drie jaar na de verdwijning van de vriendinnen Piper en Trash wordt psycholoog Joe O’Loughlin bij de zaak betrokken. Als een echtpaar beestachtig wordt vermoord in het huis waar een van de meisjes woonde, denkt de politie de moordenaar gevonden te hebben. Maar Joe ontdekt hele andere verbanden waar de politie en de bevolking niet blij mee zijn. Ontzettend spannend boek, verteld vanuit twee perspectieven (psycholoog Joe en ontvoerd meisje Piper). Je legt dit boek met moeite weg; je leest het het liefste in een keer uit!

11. Jacco Bezuijen – Belevenissen van een agent
In ‘Belevenissen van een agent’ vertelt Jacco Bezuijen over zijn belevenissen bij het Rotterdamse politiecorps. Hij deelde zijn avonturen al via Twitter met zijn volgers. Na een langer verhaal dan 140 tekens smaakte het naar meer. Het resultaat: dit boek met zo’n 30 verhalen. Leuk boekje om te lezen met een inkijkje in de politiewereld.

12. Mark Tuitert – Vancouver 210210
Mark Tuitert won op 21 februari 2010 een prachtige gouden medaille. Voor hij dat hoogtepunt bereikt had, heeft er het een en ander in zijn leven plaatsgevonden. In ‘Vancouver 210210’ vertelt hij hier openhartig over. Interessant boek van een geweldige sportman.