Overslaan en naar de inhoud gaan

Gelezen boeken in juli '14

De maand augustus is alweer een paar dagen oud, dus het is tijd voor een overzicht van mijn gelezen boeken in juli. Ik heb afgelopen maand een aantal mooie boeken gelezen.

56. Sarah Hilary – Onder mijn huid
Inspecteur Marnie Rome is betrouwbaar, briljant en intens. Ze krijgt respect voor de manier waarop ze zich heeft hersteld na de moord op haar ouders, maar weinigen weten wat er echt in haar omgaat. Want Marnie heeft geheimen die ze met niemand deelt. Net als de vrouwen in het blijf-van-mijn-lijfhuis dat Marnie en haar collega Noah Jake bezoeken. Ze komen om iemand te ondervragen, maar treffen een indringer aan: de neergestoken echtgenoot van een van de bewoonsters. Als Marnie en Noah nader onderzoek doen, neemt het geweld hand over hand toe. Sommigen hebben geheimen om te overleven, anderen om te verbergen wie ze werkelijk zijn. Nu moet iedereen, ook Marnie, haar angsten onder ogen zien. Want de tijd voor geheimen is voorbij. ‘Onder mijn huid’ is een spannend thrillerdebuut van Sarah Hilary. De verschillende tijdsspannen zijn af en toe even wennen, en zorgen ervoor dat je goed moet opletten. Maar het neemt niet weg dat dit boek je een paar spannende leesuurtjes geeft.

57. John Green – The fault in our stars
Hazel werd drie jaar geleden opgegeven, maar een nieuw medicijn rekt haar leven voor nog onbekende tijd. Genoeg om een studie op te pakken en vooral niet als zieke behandeld te worden. Augustus, Gus, heeft kanker overleefd - ten koste van een been. Vanaf het moment dat Hazel en Gus elkaar ontmoeten, lijkt er geen ontsnappen aan de zinderende wederzijdse aantrekkingskracht. Maar Hazel wil niet iemands tijdbom zijn. Hazel laat Gus kennismaken met haar lievelingsboek: An Imperial Affliction van Peter Van Houten, een roman over een ziek meisje, die midden in een zin eindigt. Samen besluiten ze op zoek te gaan naar Peter Van Houten om hem te vragen hoe het de personages vergaat nadat het boek is opgehouden. De tocht leidt hen naar Amsterdam, waar de schrijver als een kluizenaar leeft. Hij is in niets wat ze zich van hem hebben voorgesteld. En hun leven neemt een wending die ze zich niet hadden kunnen indenken. 'The fault in our stars' is een prachtig en ontroerend boek. Je wordt helemaal meegenomen in de wereld van Hazel en Gus, waardoor je op alle goede en slechte momenten met hen meeleeft en hoopt op een goede afloop voor beiden. Houd je zakdoekjes maar bij de hand als je dit boek gaat lezen.

57. Joël Dicker – De waarheid over de zaak Harry Quebert
New York, voorjaar 2008. De jonge auteur Marcus Goldman lijdt aan een writer’s block, en dat terwijl de deadline van zijn uitgever nadert. Dan wordt in de tuin van zijn mentor, sterauteur Harry Quebert, het lichaam gevonden van Nola Kellergan, die ruim dertig jaar eerder op vijftienjarige leeftijd spoorloos is verdwenen. Op Nola’s lichaam ligt het manuscript van de roman die Quebert zijn doorbraak naar het grote publiek heeft bezorgd. Harry Quebert is onmiddellijk hoofdverdachte en zijn beroemde roman komt in opspraak. Overtuigd van de onschuld van zijn grote voorbeeld vertrekt Marcus naar Harry’s huis in New Hampshire om de werkelijke toedracht rond de dood van Nola te achterhalen. Maar de waarheid blijkt veel gecompliceerder dan hij dacht. Boeiend, interessant en leuk boek! Op het eerste gezicht een erg dik boek, maar als je het eenmaal aan het lezen bent heb je daar geen erg meer in. Aanrader!

58. Chris Tvedt – Rechtop sterven
Meer dan 25 jaar geleden werd een jongen veroordeeld voor de moord op twee meisjes op het kleine eiland Vestøy. De veroordeelde heeft zijn straf al uitgezeten, maar eist heropening van de zaak. Advocaat Mikael Brenne reist af naar het eiland en stuit daar op de levendige herinneringen en de vijandige houding van de eilandbewoners. Rechterlijke dwalingen in deze moordzaak zetten Brenne op het spoor van vuil spel dat op het hoogste niveau wordt gespeeld. ‘Rechtop sterven’ is een spannend boek met een zeer interessant hoofdpersoon.

59. Tess Gerritsen – Incendio
Julia vindt in Rome in een antiquariaat een bijzonder muziekstuk, L'incendio. Als violiste spaart ze oude bladmuziek, om ze op te voeren. Het winkeltje komt naargeestig op haar over. Het is er erg koud, zonder dat er een airco te ontdekken valt. Spookachtig, eigenlijk. Terug in Boston gaat het leven gewoon weer verder. Echtgenoot Rob werkt als accountant en dochter Lily is gewoon haar driejarige zelf. Na een tijdje valt het stuk weer voor haar voeten en besluit ze het te gaan spelen. Het is een moeilijk stuk en Julia heeft al haar concentratie nodig om het tot een redelijk einde te brengen. Als ze klaar is, voelt ze het handje van haar kind op haar been. Een bebloed handje. In de tuin ligt de kat, drie maal gestoken met een onkruidsteker. Heeft Lily dat gedaan? En was het per ongeluk, in haar kinderlijke onschuld of is er meer aan de hand? ‘Incendio’ is een boeiend en spannend verhaal dat je in één ruk uitleest. Gerritsen laat met dit korte verhaal zien waarom ze zo’n goede thrillerauteur is. Het is jammer dat het verhaal zo kort is; het smaakt absoluut naar mee.

60. Simone van der Vlugt – Vraag niet waarom
Op het parkeerterrein van een Alkmaars winkelcentrum wordt een vrouw neergestoken. Niet lang daarna overlijdt een schoolmeisje in de steeg achter haar huis aan haar verwondingen en kort daarop wordt er een derde steekpartij gemeld. Er is weinig dat deze slachtoffers met elkaar bindt. Samen met haar vaste partner Fred staat rechercheur Lois Elzinga voor een mysterie. Ondertussen maakt Lois’ zus Tessa een moeilijke periode door en heeft ze ook nog eens last van een gluurder. Voor beide zussen geldt dat het verleden dichterbij komt dan hun lief is. ‘Vraag niet waarom’ is alweer het derde boek met Lois Elzinga in de hoofdrol. Het is wederom een boeiend boek geworden. Je speurt samen met Lois naar de dader van de steekpartijen en tegelijkertijd leer je meer over Lois’ verleden. Het einde van het boek smaakt naar meer. Hopelijk volgt er nog een vierde deel…

61. Anita Notaro – Achter de schermen
Al Libby's dromen komen uit. Een succesvolle man, een prachtig huis en een succesvolle carriere als presentatrice van een kookprogramma. Annie Weller is minder fortuinlijk, maar ook zij krijgt haar kans. Twee vrouwen van wie de paden zich in andere omstandigheden nooit gekruist zouden hebben. Twee heel verschillende verhaallijnen, die zich afspelen in de media- en televisiewereld, één unieke vriendschap: achter de schermen. ‘Achter de schermen’ is een heerlijke chicklit vol humor en af en toe een serieuze noot. Uitermate geschikt om op een zomerse dag te lezen.

62. Arne Dahl – Kentucky Killer
De doodgewaande Kentucky Killer, berucht Amerikaans seriemoordenaar, lijkt uit de doden te zijn opgestaan en een laatste maal in de Verenigde Staten een moord te plegen vooraleer naar Zweden te vluchten. Is er een naaper aan het werk of leeft Kentucky Killer nog? Met welk doel komt hij naar Zweden? Op deze vragen moet het team rond inspecteur Hjelm dringend een antwoord zien te vinden terwijl er weer iemand aan het moorden slaat. ‘Kentucky Killer’ is een spannend verhaal, waarbij je af en toe op het puntje van je stoel zit. De auteur heeft een boeiende schrijfstijl en zorgt ervoor dat je door blijft lezen.

63. Polly Evans – Tapas en trappers
De Engelse Polly Evans woonde al jaren in Hongkong toen de reislust bij haar begon te kriebelen. Ze verruilde dus de roodglanzende taxi's voor een vervoermiddel dat meer van haar vergde: per fiets begon ze aan een ontdekkingstocht door Spanje. Polly beleefde meer dan ze voor mogelijk had gehouden. Ze doorstond een ontmoeting met een zeer levendig varken in de Pyreneeën, moest haar zedelijkheid bewijzen tegenover de lokale bevolking in Extremadura, ontvluchtte talloze overenthousiaste aanbidders en deed zich te goed aan de plaatselijke heerlijkheden. Tijdens het fietsen mijmerde Polly over de meer sensationele kanten van de Spaanse geschiedenis, zoals de koningin die met het half vergane lijk van haar man door het land reisde en de koning die hoofden op sterkwater verzamelde. En waar Polly ook kwam, ze at en at en at, en kwam geen grammetje aan. ‘Tapas en trappers’ is vooral een reisverslag van een bijzondere fietsreis door Spanje. De auteur vertelt het verhaal in de ik-vorm. Het boek sprak mij niet zo aan; het kostte me moeite om het uit te lezen.

64. Malcolm Mackay – Hoe een huurmoordenaar zijn verdiende afscheid krijgt
Frank MacLeod was de beste in zijn vak. Berekenend. Effi ciënt. Genadeloos. Maar is hij nog wel de beste? Hij krijgt na een tijdje uit de roulatie geweest te zijn een nieuwe klus. Een doelwit. Maar er staat iets op het punt volledig mis te gaan. De meeste huurmoordenaars verlaten niet onopgemerkt het wereldje. Frank loopt er echter nog steeds rond, en er zijn er die vinden dat hij er langer rondloopt dan nodig is. Franks leerling Calum MacLean op zijn beurt begint na de aanslag op Lewis Winter uit zijn uit veiligheidsoverwegingen opgelegde isolement te komen. Hij heeft tijdens die periode niet alleen tijd gehad om zijn verwondingen te laten helen, maar ook om na te denken. Over zijn toekomst, en over zijn rol in de organisatie van Peter Jamieson. Maar de kans om ernaar te handelen krijgt hij niet, hij krijgt direct een nieuwe klus. Een doelwit. Het moment is aangebroken dat de leerling de leraar aflost. ‘Hoe een huurmoordenaar zijn verdiende afscheid krijgt’ is het tweede deel in de Glasgow-trilogie. Het is een spannend, boeiend en interessant boek. Absolute aanrader voor thrillerfans.