Overslaan en naar de inhoud gaan

Gelezen boeken in juni '14

De maand juni is weer voorbij, dus tijd voor een overzicht van mijn gelezen boeken. In vergelijking met vorige maanden heb ik de afgelopen maand niet heel veel boeken gelezen, maar er zaten wel een paar mooie exemplaren tussen.

50. J.D. Robb – Vermoorde schoonheid
Ze was een van de meest gewilde vrouwen ter wereld. Een topmodel dat altijd kreeg wat ze wilde - zelfs de man van een ander. En nu is ze gewelddadig vermoord. Inspecteur Eve Dallas zet haar baan op het spel als haar beste vriendin Mavis betrokken blijkt bij een fatale driehoeksverhouding. Ze ontdekt dat achter de glamour van de haute couture een nietsontziende zucht naar jeugd en roem schuilt. Het spoor leidt van de catwalk naar de duistere onderwereld van New York... Spannend derde deel in de Eve Dallas-reeks, waarin we inspecteur Dallas nog beter leren kennen. We komen er zelfs achter wat haar op jonge leeftijd is overgekomen. Naast het oplossen van enkele moordzaken houdt Dallas zich bezig met de bruiloft van Roarke en haar.

51. Sue Grafton – W staat voor Wild
Twee dode mannen veranderden dit najaar mijn leven. Een bekende en iemand die ik pas in het lijkenhuis tegenkwam. De eerste was een dubieuze detective, neergeschoten bij het strand van Santa Teresa. De tweede lag zes weken later in het zand. Mogelijk dakloos, zonder papieren. Behalve een stukje in zijn zak met Kinseys naam en nummer. Een moord en een natuurlijke dood. Ongerelateerde zaken. Maar als Kinsey dieper graaft in het mysterie van de onbekende, duiken er verbanden op. W is een verhaal vol verraad, misverstanden en moorddadige fraude. En privédetective Kinsey Millhone blijkt buiten haar schuld totaal gecompromitteerd. ‘W staat voor Wild’ pakte me niet. Ik had moeite met de vertelwijze vanuit de ik-persoon; dat zorgde ervoor dat ik niet goed in het verhaal kwam. Het had er wellicht ook mee te maken dat ‘W staat voor Wild’ het 23e deel uit de Moordalfabetserie is, en ik de andere delen niet gelezen heb.

52. Wiep-Fenna de Jong – Misstappen
Verwende expatvrouw Maria, tobberige, ongewenst kinderloze Leonie en zweverige kunstenares Willemien wonen in een pittoresk dorpje. Alle drie hebben ze hun zorgen, verborgen verlangens en geheimen. Tijdens het jaarlijkse dorpsfeest met veel drank bedenken ze een plan om in de Highlands van Schotland een dagtocht te lopen met de Engelse vriendin van Leonie, Liz. De vrouwen hebben allemaal een bijzondere reden om mee te gaan naar het mystieke land van kilts, whisky en doedelzakken. Jock’s road is echter geen ontspannen wandelingetje en midden in de desolate bergen worden ze overvallen door zeer zwaar weer. Hierdoor, én door hun geheimen worden onderlinge verhoudingen op scherp gesteld. ‘Misstappen’ is een heerlijk boek om te lezen door de vlotte schrijfstijl en de herkenbare personages.

53. Markus Zusak – De boekendief
Duitsland, 1939. Liesel is pas negen jaar oud wanneer ze door haar moeder naar een pleeggezin wordt gebracht. Een van haar geliefde bezittingen is een zwart boekje, dat ze vond op het graf van haar broertje. In de jaren dat Liesel bij de Hubermanns woont, wordt ze een gewiekste boekendief. Tijdens de verwoestende bombardementen klampt ze zich in de schuilkelder vast aan haar schatten. Dit is een verhaal over moed, vriendschap, liefde en overleven, dood en verdriet, verteld door de ogen van de Dood, een toepasselijke verteller. Maar zal hij haar ook sparen? ‘De boekendief’ is een prachtig en boeiend boek, waar ik ontzettend van heb genoten.

54. Kathrin Lange – 40 uur
Het is zomer, en er heerst een uitgelaten sfeer in Berlijn. Wanneer Faris Iskander, rechercheur van een eenheid die is gespecialiseerd in religieuze misdaden, een video ontvangt waarop een aan een kruis genagelde man te zien is, weet hij dat zijn leven op het punt staat in een nachtmerrie te veranderen. Hij heeft 40 uur om het ontvoerde slachtoffer te vinden. Als Iskander faalt zal de dader in heel Berlijn bommen af laten gaan. Terwijl er tienduizenden nietsvermoedende mensen in de stad verzameld zijn ter gelegenheid van een internationaal congres, begint Iskander aan een race tegen de klok. Als hij bovendien een link ontdekt met een eerdere zaak, lijkt de dader dichter bij hem te staan dan hij voor mogelijk had gehouden. Zeer spannend boek van een race tegen de klok voor het te laat is. Knap hoe de auteur een boeiend boek heeft geschreven dat zich in een relatief korte tijdsspanne afspeelt.

55. Loes den Hollander – Vrijdag
Sandra van Dalsum heeft het prima voor elkaar: mede-eigenaar van een aantal modezaken, man en zelfstandige kinderen en geregeld een minnaar. Maar als ze een relatie begint met de vriend van haar dochter, gaat het mis. Net als Sandra de relatie wil verbreken, wordt de man samen met een andere vrouw vermoord. Als Sandra dreigbrieven krijgt, vermoedt de politie dat zij het slachtoffer had moeten zijn. Terwijl Sandra probeert te leven met de schade die zij haar gezin heeft toegebracht, blijkt het gevaar uit een heel onverwachte hoek te komen. ‘Vrijdag’ is een zeer spannend boek. Het was een paar jaar geleden mijn eerste kennismaking met Loes den Hollander. Dit boek heeft ervoor gezorgd dat ik een groot fan van deze auteur werd. Inmiddels heb ik al haar boeken gelezen en koop ik elk boek zodra het verschijnt. Leuk om ‘Vrijdag’ weer eens gelezen te hebben.