Overslaan en naar de inhoud gaan

Gelezen boeken in maart ‘13

De maand maart zit erop, dus het is weer tijd voor een boekenoverzicht. Deze maand heb ik er niet zoveel gelezen, maar met een totaal van 25 mag ik niet klagen :-). Mijn favoriet van deze maand is 'Kom terug bij me' van Marian Keyes.

20. Charlotte Link – De toeschouwer
Hij observeert ze dag en nacht. Vrouwen die hij niet kent. Uit de verte slaat hij de mooie Gillian Ward gade. Een succesvolle vrouw, gelukkig getrouwd, moeder van een reizende dochter: hij idealiseert haar. Totdat hij erachter komt dat hij tegen een façade aankijkt en niets is wat het lijkt. Gelijktijdig schrikt een serie van drie moorden Londen op. De slachtoffers zijn drie alleenstaande vrouwen, op een raadselachtige, sadistische wijze omgebracht. De politie is op zoek naar de psychopaat die dit op zijn geweten heeft. Een gestoorde man. Een zieke man. Een man die vrouwen haat. Een vrij langdradig boek met erg veel personages, waardoor het verhaal soms verwarrend overkomt. De ontknoping is wel spannend.

21. Nele Neuhaus – Diepe wonden
De 92-jarige overlevende van de holocaust Jacob Goldberg wordt in zijn huis even ten noorden van Frankfurt vermoord. Maar de patholoog-anatoom ontdekt dat hij in feite niet was wie hij zei te zijn. Een tatoeage verraadt dat hij tot de SS behoorde. Er worden nog twee andere gelijksoortige moorden op bejaarden gepleegd. Het moordwapen is een pistool uit de Tweede Wereldoorlog. Er zijn genoeg mogelijke verdachten, maar geen bewijs. Zeer spannend boek, dat op een boeiende manier is geschreven. Neuhaus weet hoe je de spanning in een boek vast kan houden.

22. Kim Moelands – Verdieping X
Tijdens een party in Club Energy in Utrecht overlijden twaalf jongeren, 38 anderen raken in coma. Ze blijken allen partydrug ELF gedronken te hebben. Melissa Donkers is een van hen. Hematoloog Floor van Schaick onderzoekt de slachtoffers en ontdekt dat ze een te lage Hb-waarde hebben. Sven, de vriend van de zwangere Merel, is verdwenen en zij gaat naar hem op zoek. Paramedisch medewerker Linda werkt bij een bloedbank en levert in ruil voor een riant banksaldo bloed aan criminele figuren. Politieagente Vicky Hogendoorn en haar collega’s proberen de identiteit van de slachtoffers te achterhalen en onderzoeken de zaak. Vlot geschreven verhaal, waarin alle verhaallijnen uiteindelijk samenkomen in een spannende ontknoping.

23. Jan Brokken – De vergelding
Rhoon, geboortedorp van Jan Brokken onder de rook van Rotterdam, was op 10 oktober 1944 het toneel van een verzetsdaad of een sabotagedaad tegen een paar Rhoonse vrouwen die aanpapten met de Duitse bezetter. Wie legde de onder stroom staande elektriciteitsdraad over de weg, waardoor een Duitse soldaat gedood werd en Rhoon moest lijden onder executies en razzia's? Het is een vraag die Rhoon tot ver voorbij de Tweede Wereldoorlog bezig hield. Een boek waar je even goed in moet komen door de vele personages, en die je daarna aan het boek zet: hoe zwart-wit was alles tijdens de Tweede Wereldoorlog eigenlijk?

24. Paige Toon – Knuffel mij
Lily is woest wanneer haar moeder verliefd wordt op een Australische man en naar de andere kant van de wereld verhuist. Lily moet mee naar Adelaide; ze kan nergens anders terecht. Gelukkig houdt ze van dieren en krijgt ze een baantje in het natuurpark. Daar werkt ook Ben, de koalaverzorger. Vermakelijke chicklit.

25. Marian Keyes – Kom terug bij mij
In dit boek volgen we Anna Walsh (de ik-figuur) in haar wanhopige zoektocht naar haar man Aidan. Haar verhaal begint in Dublin, waar ze bij haar ouders thuis herstelt van ernstige verwondingen. Door flashbacks in het eerste deel geeft de auteur stilaan inzicht in hoe de vork in de steel zit. Anna keert terug naar New York, naar haar 'beste job van de wereld' als pr-meisje voor het make-upmerk Candy Grrrl en haar Big Apple-life (tweede en derde deel). Waarom beantwoordt Aidan haar mails en boodschappen op zijn voicemail evenwel niet? Hoe moet het met haar verder, ondanks de steun van haar beste vriendin Jacqui, haar vrienden en haar familie? Heerlijke chicklit om te lezen, die meer diepgang heeft dan de gemiddelde chicklit.