Overslaan en naar de inhoud gaan

Gelezen boeken in mei ‘13

Het is tijd voor een overzicht van mijn gelezen boeken van de afgelopen maand. Dankzij een weekje vakantie op Texel heb ik de lijst aardig kunnen vullen (en zijn de eerste boeken van juni al gelezen). Mijn boekentip van deze maand: 'De vrouwenslagerij' van Ilja Gort. Maar... ik raad jullie ook aan om 'Overkill' van Escober en 'Daglicht' van Marion Pauw ook zeker eens te lezen (als je dat al niet gedaan heb). En de verfilming van 'Daglicht' is ook de moeite waard. En ja... als je van zeer spannende boeken houdt, dan is de Q-serie van Jussi Adler-Olsen een echte aanrader.

38. Indigo Bloome – Kom met mij
Alexandra is naar haar gevangenschap terug gekeerd in de wereld en blijft over met een koppige mix van emoties. Haar gevoelens van plezier en blijdschap zijn getint met angst, maar ze moet zich verzoenen met haar beslissingen in het verleden en hoe ze haar toekomst kunnen bepalen. Vergelijking met de Vijftig Tinten-serie. Weinig verhaal, allerlei seksuele scènes. Wel leuk voor de liefhebber van dit genre.

39. Marion Pauw – Daglicht
Iris, een jonge succesvolle advocate, worstelt met het combineren van haar carrière en de zorg voor haar moeilijk opvoedbare zoontje. Ray is veroordeeld voor de moord op zijn buurvrouw en zit zijn straf uit in een tbs-kliniek. Hij houdt bij hoog en laag vol dat hij onschuldig is. Op het eerste gezicht lijken Iris en Ray weinig met elkaar gemeen te hebben, maar dat verandert wanneer hun wegen zich schijnbaar toevallig kruisen. Met ‘Daglicht’ heeft Marion Pauw een spannende en boeiende thriller geschreven. Pauw bouwt de spanning goed op en zorgt ervoor dat je door wilt blijven lezen in het boek. Verrassende ontknoping.

40. Escober – Overkill
In korte tijd worden een verkrachter, een moordenaar en een pedofiel bruut vermoord. Eén overeenkomst: justitie heeft ze niet gestraft. Maar wie dan wel? Ex-militair Ronny leeft op zijn intuïtie, op de rand van goed en fout. Zo kiest hij zijn vrouwen en opdrachtgevers. Aan de andere kant staat Reinier: rechter-commissaris, vader en echt genoot, gevangen in zijn eigen leven. Ondertussen worden in rap tempo criminelen afgeslacht en staat rechercheur moordzaken Mark voor ingrijpende beslissingen. Drie mannen in de kracht van hun leven, één moordenaar die zich niet laat stoppen. ‘Overkill’ is de vijfde (en voor mij de beste tot nu toe) thriller van Esther en Berry Verhoef. In een rap tempo nemen de auteurs je mee in dit spannend verhaal. In één dag uitgelezen!

41. Ivo van Woerden – Het drama van Alphen
Op 9 april 2011 schoot de 24-jarige Tristan van der V. in het winkelcentrum de Ridderhof in Alphen aan den Rijn zes mensen dood, verwondde nog eens zeventien andere willekeurige bezoekers en pleegde vervolgens zelfmoord. De auteur sprak met nabestaanden, slachtoffers en ooggetuigen, winkeliers, hulpverleners, politieagenten, de gemeente en andere betrokken instanties en reconstrueert zo de schietpartij. Hij onderzoekt de achtergrond en motieven van de dader - die inspiratie vond bij de schietpartij in Columbine -, beschrijft de gevolgen voor betrokkenen en getuigen, de reacties vanuit de samenleving, de nasleep en gaat in op de lessen die eruit getrokken kunnen worden (zoals strenger toezicht op het verlenen van wapenvergunningen). Stukje bij stukje wordt het grote geheel duidelijk. Indrukwekkend geschreven boek over een heftige gebeurtenis. Wat mij betreft, had de informatie over de dader wat beperkter verteld mogen worden.

42. Tracey Garvis Graves – Gestrand
Anna Emerson vertrekt met T.J. Callahan naar de Malediven, naar het zomerhuis van zijn familie, waar ze de zestienjarige jongen bijles zal gaan geven. Maar hun watervliegtuigje crasht en ze spoelen aan op een onbewoond eiland. Anna en T.J. zijn op elkaar aangewezen om te overleven in dit tropisch paradijs dat talloze gevaren herbergt. De dagen worden weken en de weken worden maanden, en de twee worden niet gevonden. Naarmate de tijd verstrijkt, voelen Anna en T.J. zich steeds meer tot elkaar aangetrokken... Prettig geschreven boek met hier en daar een ongeloofwaardigheid. Fijn boek om mee te nemen op vakantie of voor een dagje aan het strand / bij het zwembad.

43. Marique Maas – Muren van glas: de ontmoeting (boek verschijnt 13-juni)
Daniel Holland is een jonge succesvolle ondernemer en beroemd ontwerper. Nadine de Jong runt samen met vrienden een goed lopend cateringbedrijf in Brabant. Als zij elkaar toevallig ontmoeten, springt de vonk over. De dominante Daniel sleept Nadine mee in zijn wereld van glitter, glamour en zinderende erotische fantasieën. Is dit alleen lust of is er ook liefde in het spel? Esther Verhoef heeft onder het pseudoniem Marique Maas het Nederlandse antwoord op ‘Vijftig Tinten’. De erotische roman zal niet mijn meest favoriete genre worden, maar Maas zorgt voor een beter evenwicht tussen verhaal en seksuele scènes. Het maakt me nieuwsgierig naar het tweede deel.

44. James Thompson – Tranen van Lucifer
Inspecteur Kari Vaara krijgt de gevoelige opdracht om onderzoek te doen naar Arvid Lahtinen, een negentigjarige Finse nationale held die ervan verdacht wordt oorlogsmisdaden gepleegd te hebben tijdens de Tweede Wereldoorlog. Tegelijkertijd raakt Vaara betrokken bij de moordzaak van Iisa Filippov, de vrouw van een Russische zakenman. Daarnaast is zijn vrouw hoogzwanger. Drukke dagen voor de inspecteur. ‘Tranen van Lucifer’ is een spannend boek en in een vlot tempo geschreven. Je blijft doorlezen tot je op de laatste bladzijde bent. En dan hoop je dat het snel september is, want dan verschijnt het derde deel in de Vaara-serie.

45. Ilja Gort – De vrouwenslagerij
In een gehucht in de Franse Pyreneeën maakt slager Bernadette korte metten met haar onaangename man, als hij haar na de dood van haar vader gaat terroriseren. Ze stuurt hem symbolisch op een verre reis, waarvan hij nooit zal terugkeren. Die geschiedenis herhaalt zich per ongeluk nog enkele keren, als blijkt dat vrouwen om haar heen eveneens wraak willen nemen op hun horkerige partners. Op een zeker moment maken vier vrouwen de slagerij nog succesvoller dan ze al was, maar dan lijkt er een eind te komen aan hun gelukkige leven, als iemand van buiten de streek wel erg veel vragen gaat stellen. ‘De vrouwenslagerij’ is een geweldig boek, dat je met een grote lach op je gezicht leest. Nieuw record voor me: ik had dit boek in een ochtend uit.

46. Simone van der Vlught – Bosgraf (Literair Juweeltje)
Dit verhaal – over een getrouwd stel dat volledig langs elkaar heen lijkt te leven – kwam me al bekend voor. En nu blijkt dat het ook in ‘Online’ is verschenen (een ander Literair Juweeltje van Van der Vlught). Leuk, kort verhaal dat je zo uit hebt.

47. Jill Mansell – Scherven brengen geluk
De 17-jarige Lola krijgt van haar schoonmoeder een groot geldbedrag als zij haar vriendje verlaat; uit geldnood stemt zij toe. Tien jaar later komt zij haar oude liefde weer tegen. ‘Scherven brengen geluk’ is een leuke chicklit om te lezen. Ideaal geschikt voor tijdens een vakantie.

48. Jussi Adler-Olsen – De noodkreet in de fles
Een aangespoelde fles met een briefje erin: een versleten cliché? Niet in deze derde, onafhankelijk te lezen roman over de weggepromoveerde Deense brigadier Carl Mørck, hoofd van de afdeling Q (onopgeloste moordzaken). De fles spoelt aan in Schotland en bevat een met bloed geschreven, na jaren vervaagde boodschap in het Deens. Speurder Carl en zijn assistenten Assad en Rose hebben een hele kluif aan de grootschalige kinderontvoering, terwijl ze ook andere zaken moeten oplossen. ‘De noodkreet in de fles’ is spannend, mede door de verschillende verhaallijnen in het boek. Hoe passen de verschillende personages bij elkaar? Wie heeft het briefje uit de fles geschreven? Dit boek verschaft je vele uurtjes leesplezier.