Overslaan en naar de inhoud gaan

Gelezen boeken in november ‘13

Het is vandaag alweer 1 december, dus de laatste maand van het jaar is ingetreden. Ik heb weer wat prachtige boeken gelezen deze maand. November was onder andere de maand waarin een nieuwe thriller van Loes den Hollander verscheen, getiteld 'Dekmantel'. Het was wederom een geweldig boek, en daarom is dat boek mijn boek van de maand geworden. Fans van Den Hollander zullen ervan genieten. En mocht je nog nooit een thriller van deze auteur gelezen hebben, dan raad ik je dat van harte aan.

81. Marc Raabe – Kerf
Een kleine jongen is getuige van een gruwelijke moord. Die hij vergeet. Dertig jaar lang. Tot zijn zwangere vriendin in handen valt van een gevaarlijke psychopaat. Alleen als hij zich alles weer herinnert, kan hij haar redden. Maar dat brengt hém in dodelijk gevaar... ‘Kerf’ boeit niet voldoende om een spannend verhaal te blijven. De details leidden me regelmatig af van het verhaal.

82. Loes den Hollander – Zwanenzang
Op het einde van hun middelbareschooltijd sluiten vier klasgenoten een verbond, waarbij ze elkaar beloven dat ze met niemand zullen praten over wat ze samen hebben uitgehaald. Ieder voor zich probeert daarna om alles wat er is gebeurd gewoon te vergeten. Maar er blijft toch een onaangenaam schuldgevoel in hun hoofd achter, dat door schijnbaar onschuldige woorden van anderen gemakkelijk kan worden aangewakkerd en waar ze nooit helemaal los van komen. Na twintig jaar worden Sylvie, Doortje, Vicky en Janna beurtelings geconfronteerd met hun lidmaatschap van een groep die beter niet had kunnen bestaan. Ze proberen de signalen die ze krijgen te negeren maar worden tóch gedwongen om onder ogen te zien dat hun schuld moet worden ingelost en ze een hoge prijs gaan betalen. Een té hoge prijs, zelfs... Spannend boek waarin het tot op het laatst onduidelijk blijft wie nu de dader is. Je blijft doorlezen in dit boek tot je op de allerlaatste bladzijde bent.

83. Philip Kerr - De man zonder adem
Berlijn, een maand na de verpletterende nederlaag bij Stalingrad in de winter van 1943. Bernie Gunther werkt voor het Bureau Oorlogsmisdaden van de Wehrmacht. Volgens Hitler is Duitsland aan de winnende hand, maar het leger weet wel beter. Het moreel is laag, de discipline in gevaar.Een massamoord op Poolse officieren zou een signaal zijn aan de troepen: vecht of sterf. Maar zijn de geruchten waar? Bij uitzondering willen de Wehrmacht en minister van propaganda Goebbels hetzelfde: onweerlegbaar bewijs van Russische gruweldaden. De generaals hopen dat het de overwinnaars milder zal stemmen over Duitse oorlogsmisdaden. Goebbels wil er de eenheid van de geallieerden mee ondermijnen.Beide partijen zijn het erover eens dat het onderzoek moet worden geleid door een professional. Incompetentie en traineren zijn contraproductief. Dus vertrekt Bernie naar Smolensk, waar de waarheid ondergeschikt is aan propaganda... Spannend boek over de Tweede Wereldoorlog met veel historische feiten. De auteur heeft zich goed ingelezen in het onderwerp. Interessant voor zowel liefhebbers van thrillers als van historische verhalen.

84. Christine Bols – Waverly
Inspecteur Tim Sackeley en zijn collega Mike Delano worden op een moordzaak gezet van een jonge zwangere vrouw Sarah. Zij wordt dood op de stoep bij haar flat gevonden en het lijkt om een zelfmoord te gaan. Maar al snel blijkt dat Sarah is vermoord. Kort daarna wordt hotelketeneigenaar Fergason vermoord. Als tijdens het onderzoek naar mogelijke verdachten en betrokken er bij de FBI een belletje gaat rinkelen, wordt de hulp van Tim Sackeley ingeroepen bij een moordzaak in Seatel. Wat is het verband tussen deze drie moorden? Wat was ‘Waverly’ een spannend boek met een zeer verrassende ontknoping. Op een gegeven moment heb je een idee wie de dader is, maar het is toch wel erg verrassend wie het dan uiteindelijk is.

85. Godfried Bomans – Erik of het klein insectenboek
Het verschil tussen mensen en insecten is niet zo groot. Dat ontdekt Erik Pinksterbloem als hij op een nacht een schilderij boven zijn bed in stapt. ‘Erik of het klein insectenboek’ staat dit jaar centraal tijdens de campagne Nederland Leest. Je beleeft het verhaal helemaal mee met de hoofdpersoon. Ook al komt deze roman uit 1941, het is ook nu nog een prettig leesbaar boek. Lees de uitgebreide recensie op Leesfanaten.

86. Loes den Hollander – Dekmantel
Als een grootscheeps DNA-onderzoek de dader aanwijst van de moord op Jellemieke Kaagman, veroorzaakt dat een grote schok bij de families van zowel het slachtoffer als de dader. De ouders van Jellemieke raken verstrikt in een onderlinge strijd die zich toespitst op hun uiteenlopende idee:en over wraak en recht op vergelding. De vrouw van de dader voelt zichzelf steeds verder wegdrijven van alles wat haar relatie leek voor te stellen. Tijdens het proces dat volgt, verdwijnt de jongste dochter van de moordenaar. Aanvankelijk denkt men dat de emoties over de daad van haar vader haar te veel zijn geworden, maar dat verandert als er aanwijzingen komen dat ze niet geheel vrijwillig is weggegaan. In de beide families nestelt zich achterdocht, verdenking en angst. Wie is kwaad genoeg om de moord op Jellemieke te wreken? En op wie is de woede vooral gericht? Het antwoord lijkt voor de hand te liggen... ‘Dekmantel’ is het nieuwste boek van Loes den Hollander. Je gaat niet alleen op zoek naar een dader, maar je krijgt ook het verhaal te horen van de moeder van een slachtoffertje en de vrouw van de dader. Dat maakt van ‘Dekmantel’ een zeer veelzijdig verhaal. Lees de uitgebreide recensie op Leesfanaten.

87. Marjan van den Berg – Van den Berg stort in!!
Al 23 jaar voor de klas, altijd in het beroepsonderwijs, heeft geleid tot een eigenwijze kijk op onderwijs. In deze bundel schrijft Marjan met liefde en inzicht over haar kinderen, lastig, kwetsbaar, onhandelbaar soms, maar ook te bijzonder om uit de boot te laten vallen. Daarnaast legt ze feilloos bloot waaraan het schort in het huidige vmbo, fulmineert tegen de overdreven regelgeving en schuwt de scherpe analyse niet. ‘Van den Berg stort in!!’ is een leuk, heerlijk en makkelijk leesbaar boek. De auteur schrijft grappige, boeiende en scherpe columns.

88. Peter Minten – Het aarzelen van de tijd
In ‘Het aarzelen van de tijd’ worstelen mensen met het alledaagse leven. Gaandeweg ontsporen ze. Of het nu gaat om een vrouw die in de ochtendfile haar leven een nieuwe wending geeft, een werkloze die zijn verleden in een vuilnisbak propt, een dochter die op reis schreeuwt wat alle vrouwen schreeuwen, een masseur die elke zaterdag de stad ontvlucht of een man die zijn bevroren echtgenote ontdekt in de tuin van zijn buurman. Deze verhalenbundel bevat veertien korte verhalen, die op een beklemmende manier zijn geschreven. De auteur zorgt ervoor dat je over alledaagse en kleine zaken uit het leven na gaat denken.

89. Jessica Sorensen – De redding van Callie en Kayden
Kayden is opgenomen in een ziekenhuis en het is onduidelijk wat met hem aan de hand is. Callie maakt zich verschrikkelijke zorgen, maar ze mag niet bij hem in de buurt komen. Iedereen wil de twee bij elkaar vandaan houden. Ondertussen is er aangifte tegen Kayden gedaan en is Callie de enige die hem kan redden, met haar getuigenis. Maar dat zal Kayden nooit van haar vragen, want dan moet ze haar eigen geheimen prijsgeven. Sorensen heeft wederom een prachtig en indrukwekkend boek geschreven, waarin heftige onderwerpen niet worden vermeden.