Gelezen boeken in november '14
De laatste maand van 2014 is begonnen; tijd voor een overzichtje van mijn gelezen boeken in november. Doordat ik nu niet meer voor Leesfanaten hoef te lezen, heb ik een heleboel boeken gelezen die ik al een tijdje in mijn boekenkast had staan. Heerlijk!
92. Marc-Marie Huijbregts – In stukjes
Voor 'In stukjes' kijkt Marc-Marie Huijbregts in de spiegel – voorbij de verhulling van zijn theatrale alter-ego. Zo ontstaat een eerlijk, bij vlagen hilarisch en aangrijpend zelfportret – vol zelfspot, maar ook vol pesterige humor. ‘In stukjes’ is een heerlijk boek. Je hoort Marc-Marie de verhalen haast zelf vertellen. Absoluut een aanrader als je “fan” bent van Marc-Marie Huijbregts.
93. J.D. Robb – Vermoord in extase
Drie zelfmoorden: een briljante ingenieur, een beruchte advocaat en een controversiële politicus. Drie mannen die een bevoorrecht leven leidden maar heel verschillend waren. Inspecteur Eve Dallas vindt het een verdachte zaak, en als elke autopsie minieme brandplekken in de hersenen van de slachtoffers onthult, wordt haar intuïtie bevestigd. Is er sprake van een hightech moordmethode? Eves onderzoek leidt haar naar de wereld van virtual reality games waarin de techniek ook kan worden aangewend als wapen... 'Vermoord in extase' is het vierde deel in de Eve Dallas-serie. Het is de meest spannende tot nu toe. Spannend en boeiend verhaal met een verrassende (en verontrustende…) ontknoping.
94. Terry Pratchett – De kleur van toverij
Het oerdeel van de Schijfwereldreeks, waarin we kennis maken met een wereldschijf die rust op de schouders van vier enorme olifanten die getorst worden door de Grote Schildpad. Ga mee met de hilarische expeditie naar de Velgrand van Rinzwind, die sukkel van een tovenaar. Lees hoe de stad Ankh-Meurbork het voordeel van brandverzekering ontdekt als je er zelf de brand in steekt. Leef mee met de onnozele toerist Tweebloesem en zijn Bagage: een levende kist op honderden beentjes. ‘De kleur van toverij’ is een fantasierijk boek vol leuke en spannende momenten.
95. Melanie Gideon – Recept voor een gelukkig huwelijk
Misschien waren het de extra 2,5 kilo die ik was aangekomen. Misschien was het omdat ik dezelfde leeftijd zou bereiken die mijn moeder had toen ze stierf. Misschien kwam het omdat na bijna twintig jaar huwelijk mijn man en ik elkaar niets meer te vertellen hadden. Maar toen ik een anoniem online onderzoek ‘Huwelijk in de 21e eeuw’ in mijn inbox zag, wist ik nog niet hoezeer dat mijn leven zou veranderen.
En toen was ik opeens bezig vragen te beantwoorden:
7. Soms zeg ik hem dat hij snurkt wanneer hij dat niet doet, zodat hij in de logeerkamer gaat slapen en ik het hele bed voor mezelf heb.
32. Dat, als we er niet op letten, het mogelijk is om elkaar te vergeten.
61. Chet Baker in de cassettespeler. Hij was paprika aan het snijden voor de salade. Ik keek naar die handen en dacht: ik ga kinderen van deze man krijgen.
67. Niet te willen hebben wat je niet hebt. Wat je niet kunt hebben. Wat je niet zou moeten hebben.
‘Recept voor een gelukkig huwelijk’ is een leuk boek in de stijl van Bridget Jones. Heerlijk om even tussendoor te lezen.
96. Loes den Hollander – Voorbedacht
Het is de nachtmerrie van iedere ouder, en het overkomt Marjon van Brienen. Haar vriend Philippe brengt hun dochter Carice niet terug na een familiebezoek. Maar waarom? Er bestaan geen onoverkomelijke problemen tussen Marjon en Philippe, er wordt nergens strijd over gevoerd. Wat heeft hem bewogen om hun dochter mee te nemen en wat heeft hij met haar gedaan? Een grootscheeps onderzoek levert niets op. Philippe en Carice zijn spoorloos verdwenen. Hoe moet je verder als wanhoop, woede en verdriet je leven beheersen? Wanneer erken je je verlies? Marjon kan nergens de antwoorden vinden. Tot ze bezoek krijgt van een vrouw, die haar iets te vertellen heeft. ‘Voorbedacht’ is een boeiende en spannende thriller die je het liefste in één ruk uitleest. Aanrader!
97. Mark Haddon – The curious incident of the dog in the night-time
Het hartveroverende, inmiddels klassieke verhaal van Christopher en het mysterie van de dode hond op het grasveld van zijn buurvrouw is er een om te lezen en te herlezen. Dit is namelijk geen gewone detectiveroman. De detective is een vijftienjarige jongen met een vorm van autisme. Hij weet veel van wiskunde en weinig van mensen. Hij houdt van lijstjes, patronen en de waarheid. Hij houdt niet van de kleuren geel en bruin en wil niet aangeraakt worden. Hij is in zijn eentje nooit verder geweest dan het einde van de straat, maar wanneer de hond van de buurvrouw vermoord blijkt te zijn, begint hij aan een reis die zijn hele wereld op z'n kop zet. Prachtig verhaal waarin je op een leuke en realistische manier een inkijkje krijgt in het leven en de gedachtes van een autistische jongen. Je wordt als lezer helemaal meegetrokken in dit verhaal.
98. Jill Mansell – Drie is te veel
Cass Mandeville is gelukkig. Ze presenteert een succesvol radioprogramma, is al jaren getrouwd met haar jeugdliefde Jack en samen hebben ze drie geweldige kinderen. Cleo is een aanstormend topmodel en Sean een succesvolle stand-upcomedian. Hun jongste dochter Sophie, nu nog verborgen achter dikke brillenglazen, is duidelijk een schoonheid in de dop. In de ogen van de media is de familie Mandeville perfect. Tot de oogverblindende journaliste Imogen op de stoep staat voor een interview. Cass ontdekt dat Jack niet zo perfect is als ze dacht. Ze krijgt hulp uit onverwachte hoek, van Sophie. Lukt het ze om het huwelijk te redden? ‘Drie is te veel’ is een heerlijke chicklit om lekker tussendoor te lezen.
99. Richard Adams – Waterschapsheuvel
Wanneer hun kolonie wordt bedreigd door mensen, gaat een groep dappere konijnen op zoek naar een nieuwe woonplaats. Onderweg moeten ze talloze gevaren trotseren, maar uiteindelijk vinden ze een prachtige vallei waar ze een nieuw bestaan kunnen opbouwen. Daar wacht hun echter de grootste strijd van allemaal... Miljoenen lezers lieten zich reeds meeslepen door de magische fantasiewereld van Waterschapsheuvel, die vaak onthutsend veel op de werkelijkheid lijkt. ‘Waterschapsheuvel’ is een prachtig boek, geschreven vanuit een interessant perspectief: namelijk vanuit konijnen. Je ziet overeenkomsten met de maatschappij waar wij als mensen in leven.
100. Linda Jansma – Vrij spel
Als haar vader een zeventienjarige jongen doodschiet, komt Emma's leven in gevaar Op een mistige ochtend in oktober schiet de vader van Emma, politieagent Nick Overmars, een zeventienjarige jongen dood. Volgens hem was de jongen gewapend, maar het wapen wordt niet gevonden. Bovendien blijkt dat Nick nog een andere, heel persoonlijke, reden had om te schieten. Al snel merkt Emma wat voor impact de schietpartij heeft als vrienden van de jongen op wraak zinnen en haar leven tot een hel maken. ‘Vrij spel’ is een heftig en spannend boek, waar je als het ware in wordt meegetrokken en door blijft lezen totdat je het boek uit hebt.
101. Nanda Roep – Van familie moet je het hebben en kan je het krijgen ook
'Geliefd worden, dat moet je aankunnen. Beseffen de mensen die zich zo moeiteloos in relaties storten dat wel, dat ze daarmee iets waardevols kunnen?' Nu ze 40-something is, schrijft Bianca de Groot, alias Liefie en Bijtje, haar levensverhaal op voor haar tienerdochter. Ze doet dit hinkelend door het leven, 'al kun je in sommige fases beter van hinkend spreken'. ‘Van je familie moet je het hebben en kan je het krijgen ook’ is een boeiend familieverhaal. Het lijkt alsof je samen hoofdpersoon Bianca aan de keukentafel zit en dat zij haar verhaal aan je vertelt. Prachtig hoe de auteur dat voor elkaar heeft gekregen.
102. Marie Sabine Roger – Van harte beterschap
'Sinds ik hier ben wenst iedereen me van harte beterschap: per telefoon, post, koerier, persoonlijk. Per postduif, als ze de kans zouden krijgen. Van harte beterschap. Wat een idiote frase!' Jean-Pierre is een oude brompot die sinds zijn pensionering, zeven jaar eerder, het liefst met rust wordt gelaten. Hij heeft niemand, geen vrouw, geen kinderen, zelfs geen hond en dat wil hij graag zo houden. Maar door een ongeluk belandt hij in het ziekenhuis, waar hij wekenlang plat moet liggen, geheel afhankelijk van de zorg van anderen. Hij kan zich werkelijk niets ergers voorstellen. Toch zal hij om het ziekenhuisverblijf te overleven iets van menselijk contact moeten leggen. ‘Van harte beterschap’ is een leuk en vermakelijk boek. Hier en daar gaat het wat dieper in op onderwerpen als veroudering en eenzaamheid.
103. Ingrid Oonincx – Nickname
Noor, Dagmar en Roos leren elkaar kennen via een chatbox. Al snel delen ze elkaars dagelijkse belevenissen. Ze blijken alledrie zo hun eigen geheimen te hebben die ze tijdens het chatten aan elkaar toevertrouwen. Noor wil dolgraag moeder worden, terwijl Dagmar juist niet weet wat ze met haar plotselinge zwangerschap aanmoet. Roos is op haar beurt het huisvrouwenbestaan met twee kleine kinderen zat en verdenkt haar echtgenoot van overspel. Voor ze het beseffen zijn de levens van Noor, Dagmar en Roos op een verontrustende manier met elkaar verweven en worden ze geconfronteerd met hun grootste angsten. ‘Nickname’ is een spannend boek met hier en daar verrassende wendingen die je van tevoren niet aan hebt zien komen. Doordat je het verhaal vanuit de drie vrouwen leest, krijgt het verhaal een extra spanningsdimensie en blijf je doorlezen omdat je wilt weten hoe de vork precies in de steel zit.
104. David Sedaris – Eekhrn zkt eekhrn
Hoewel de personages ditmaal stammen uit het dierenrijk, vertonen de situaties en lotgevallen in Eekhrn zkt eekhrn een onlosmakelijk verband met de waanzin van het alledaagse leven. In 'De pad, de schildpad en de eend' klagen drie vreemde vogels over bureaucratische toestanden in het bos, in 'Hallo, kat' heeft een cynische kat moeite om de opgelegde sessies bij de Anonieme Alcoholisten uit te zitten, en in 'Eekhrn zkt eekhrn' wordt een liefdespaar bruut uit elkaar gedreven door bevooroordeelde familieleden... Toen ik het boek ‘Eekhrn zkt eekhrn’ zag liggen, moest ik meteen lachen door de titel. Het is een grappig boek met korte verhalen waarin dieren de hoofdrol spelen.
105. Marianne en Theo Hoogstraaten – Schijnwereld
Wanneer journaliste Francesca 's nachts na een trouwfeest naar huis rijdt, wordt de weg geblokkeerd door een groep jongeren die ambulancepersoneel bedreigt. Francesca ziet er een artikel in en stapt uit om beter te kunnen zien wat er gebeurt. Haar oog valt op een dvd'tje dat op de grond tussen de struiken is beland. Voordat ze het de volgende dag aan de politie geeft, bekijkt ze de inhoud: portretfoto's van kinderen, met daarachter een aantal bestanden met een toegangscode die ze niet kan kraken. De dag daarop ontvangt ze een anonieme dreigbrief. 'Dvd vernietigen, geen verder onderzoek', staat erin. Ondanks de bedreiging probeert Francesca achter de identiteit van de kinderen op de dvd te komen. Na enig speurwerk weet ze twee meisjes te vinden, vriendinnen van wie er een verdwenen blijkt te zijn. Voor ze het weet bevindt Francesca zich in een wespennest van maffiosi en handelaren in kinderporno met vertakkingen tot in de hogere regionen van politie en justitie. En waar ze zich ook probeert te verschuilen, ze weten haar altijd te vinden... ‘Schijnwereld’ is een spannend boek, waarin een journaliste erg ver gaat voor haar artikel. Schrijversduo Hoogstraaten heeft dit verhaal op een boeiende en eenvoudige manier geschreven, waardoor je blijft lezen.
- Login om te reageren