Overslaan en naar de inhoud gaan

Gelezen boeken in oktober ‘13

Nadat ik vorige maand 'Houvast' van Linda Jansma gelezen had, had ik de smaak te pakken gekregen. Dat is bij mijn boekenoverzicht van oktober wel te zien; ik heb inmiddels alle boeken van Jansma gelezen. En ja... ik kan niet anders dan haar nieuwste boek 'Schuilplaats' het boek van de maand noemen. Echt een geweldig boek! Als je een liefhebber bent van spannende boeken, dan is dit boek een aanrader eerste klasse. Linda Jansma heeft er met mij in ieder geval een nieuwe fan bij :-).

73. James Thompson – Helsinki Noir
Kari Vaara is gerekruteerd om deel uit te maken van een geheime eenheid die op geheel eigen wijze de strijd met de ciminaliteit zal aangaan. In Finland neemt de onrust nog meer toe als de meest extreemrechtse partij aan populariteit blijft winnen en als de meest vooraanstaande Finse immigrantenrechtadvocate wordt vermoord. De president wijst Kari de zaak toe. Een zaak waarin hij te maken krijgt met de onopgeloste ontvoering van miljonairskinderen, een faustiaanse deal met een Franse ex-legionair... en met Kate zijn Amerikaanse vrouw... In vergelijking met de eerste twee boeken (‘Engelen van sneeuw’ en ‘Tranen van Lucifer’) valt ‘Helsinki Noir’ tegen. Inspecteur Vaara is lid geworden van een geheime eenheid die op illegale wijze de Finse misdaad tegengaat. De moord op de advocate speelt een ondergeschikte rol. Dat was in de andere boeken niet het geval. Jammer! Toch wel benieuwd naar een eventueel vierde deel…

74. Diverse auteurs – Nederland in ideeën
Nederland in ideeën het eerste boek van een serie waarin we elk jaar rond de 100 toonaangevende Nederlandse denkers vragen om kort en krachtig (max 1000 woorden) antwoord te geven op één centrale vraag. De vraag wisselt jaarlijks en zal altijd betrekking hebben op het raakvlak van wetenschap en maatschappij. Dit jaar was de vraag: 'Welk idee, inzicht of innovatie heeft Nederland veranderd - of zal dit in de toekomst gaan doen?' Interessant en gemakkelijk leesbaar boek waar je even bij stilstaat. Geen boek om in een keer uit te lezen, maar om telkens een paar hoofdstukken van te lezen.

75. Marique Maas – Muren van Glas 2: Harde grenzen
Nadine de Jong heeft gebroken met Daniel Holland. Hij is echter niet van plan om haar op te geven en neemt haar mee naar een prachtig skioord. In het sprookjesachtige sneeuwlandschap komen de twee dichter tot elkaar. Maar Nadine blijft vragen houden: wat is precies Daniels verhouding met Noa, zijn bloedmooie assistente? En waarom is Michael erop gebrand om Nadine uit Daniels leven te weren? De vragen blijven onbeantwoord. Totdat Nadine tijdens een in alle opzichten broeierig verblijf in het zuiden van Spanje wordt geconfronteerd met de waarheid over haar verslavende minnaar. Ze moet nu definitief een keus maken. Kan ze hem en zijn erotische verlangens aan? Verlegt ze haar grenzen?

76. Linda Jansma – Caleidoscoop
Janine is de jonge, mooie en ambitieuze eigenaresse van Club Mercury, een succesvolle dans- en eetgelegenheid in onze hoofdstad. Als haar man Albert voor de deur van de club wordt vermoord, stort haar wereld in. Wie wilde hem dood? Is haar leven en dat van haar dochter ook in gevaar? En waarom blijft haar verleden haar zo hardnekkig achtervolgen? Eerste thriller van Linda Jansma. Spannend boek, waarin hier en daar al wel het een en ander weg wordt gegeven. Toch blijft de ontknoping spannend en heb ik dit boek met veel plezier gelezen.

77. Linda Jansma – Tweestrijd
Hanna's wereldje is perfect. Voor de buitenwereld althans, want al vanaf het begin van haar huwelijk met de rijke en gerenommeerde gynaecoloog Axel Kolman wordt haar leven beheerst door intimidatie, bedreigingen en geweld. Sonja, ongedwongen en zelfstandig, werkt als rechercheur bij de Utrechtse politie. Ze is getrouwd met Maurice, een advocaat die leeft voor zijn werk en niets liever wil dan een gezin stichten, iets wat zijzelf helemaal niet ziet zitten. Als Sonja en Maurice de villa tegenover die van Hanna en Axel betrekken, raken hun levens ongewild met elkaar verstrengeld en Wanneer Hanna ontdekt dat Axels verleden niet zo brandschoon is als ze altijd gedacht heeft, krijgen de gebeurtenissen een gevaarlijke wending, met ongekende gevolgen. Wat heb ik genoten van ‘Tweestrijd’. Zeer spannend boek dat omstebeurt uit de beide hoofdpersonen wordt verteld. Dat levert het verhaal extra spanning op. Ik heb dit boek bijna in één ruk uitgelezen!

78. Linda Jansma – Schuilplaats
Mayke en Han zijn pleegouders van zes kinderen en wonen in een grote boerderij in Friesland. Als hen gevraagd wordt crisisopvang te bieden aan drie zusjes bedenken ze zich geen moment en nemen de meisjes liefdevol in huis. Al snel merkt Mayke dat er iets aan de hand is met de 14-jarige Nikki, het oudste meisje, dat weigert te praten, en krijgt ze het vermoeden dat er veel meer speelt dan een uithuisplaatsing van drie mishandelde kinderen. Dan verdwijnt één van de andere pleegkinderen. Wat is er met hem gebeurd? Hebben de zusjes er iets mee te maken? ‘Schuilplaats’ is een zeer spannend boek en laat je op het puntje van je stoel zitten. Jansma neemt je mee in dit verhaal en zorgt ervoor dat je door blijft lezen totdat je de ontknoping gelezen hebt. Absolute aanrader!

79. Cristin Terrill – Ik besta niet
Het leven lacht de zestienjarige Marina toe: ze is populair, heeft veel vrienden en haar beste vriend is haar buurjongen James, een wonderkind. Em heeft niets. Zij zit vast in een gevangenis met een keihard regime. Marina en Em hebben een belangrijk ding gemeen: ze zijn een en dezelfde persoon. Em leeft vier jaar in de toekomst, en als ze niets doet dan zal Marina een gruwelijk leven tegemoet gaan. Er is maar één manier om dat te voorkomen: ze moet terug in de tijd om haar beste vriend James – op wie ze stiekem verliefd is – te vermoorden. ‘Ik besta niet’ heeft een sterk begin, waardoor je meteen in het boek wordt “gesleurd”. Naarmate het verhaal vordert gebruikt Terrill soms iets teveel details, dat voor afleiding zorgt. Al met al een spannend boek, waarvan de filmrechten inmiddels verkocht zijn. Zie de uitgebreide recensie op Leesfanaten.

80. Hank Steinberg – Buiten schot
Zes jaar geleden raakte journalist Charlie Davis in Oezbekistan gewond toen overheidstroepen op demonstranten begonnen te schieten. Hij en zijn zwangere vrouw Julie konden ternauwernood aan de dood ontsnappen. Nu hebben ze met hun twee kinderen een rustig bestaan in L.A. Maar als Julie de kinderen meeneemt naar Disneyland, wordt haar auto 's avonds aangetroffen en is Julie spoorloos verdwenen. Charlie gaat op onderzoek en begint te vermoeden dat zijn vrouw een dubbelleven leidde, waardoor geheimen uit het verleden nu terugkomen, met gruwelijke gevolgen... Moeite om meteen goed in het verhaal te komen, maar uiteindelijk is ‘Buiten schot’ toch een spannende thriller.