Overslaan en naar de inhoud gaan

Gelezen boeken in oktober '14

Inmiddels zitten we alweer in de maand november, dus is het tijd voor een overzicht van mijn gelezen boeken in oktober. Afgelopen maand ben ik op vakantie geweest, waardoor ik lekker wat heb kunnen lezen.

82. Isa Maron – Schaduwkant
Wanneer Nora midden op de dag uit de klas wordt geplukt door haar vader, weet ze nog niet dat het vrije leven waarvan ze droomt in rook op zal gaan. Ze verdwijnt. De recherche, haar vrienden, haar jeugdliefde, niemand kan haar vinden. Tien jaar later is Nora terug. Vijftig kilo dikker en schuw. Ze hunkert naar haar oude leven en vlucht in fantasieën en voedsel. Totdat ze een man tegenkomt die haar mooi vindt zoals ze is, iets te mooi misschien... ‘Schaduwkant’ is een spannend boek met verschillende verrassende wendingen. Het verhaal wordt in het heden en verleden verteld. In het begin is het even wennen aan deze tijdswisselingen, maar als je daar eenmaal aan gewend bent zit je in een spannend verhaal waarvan je gauw de afloop wilt weten.

83. Chantal van Gastel – Ik wist het
Mia Robbins is niet het type dat de gebaande paden bewandelt. Puur op intuïtie zegt ze haar baan in de marketing op om haar eigen bloemenwinkel te beginnen. Niet in het drukke nieuwe deel van het centrum, maar op het idyllische stationsplein dat al in haar jeugd haar hart gestolen heeft. Mia zet alles op alles om een succes van haar winkel te maken. Maar de magie van de bloemen brengt haar meer dan ze had verwacht. Ze ontmoet Feo. Hij is ondernemend en levenslustig. De man van wie ze letterlijk altijd heeft gedroomd. En alsof dat nog niet verwarrend genoeg is, vinden plots allerlei mysterieuze boodschappen hun weg naar haar. Al snel wordt Mia de levens van iedereen om zich heen ingezogen. Als een magneet trekt ze bijzondere verhalen aan. Dit blijft niet onopgemerkt door Axel, een verslaggever die De Haai wordt genoemd. Hij heeft zijn eigen binding met het winkelplein en naar een bijzonder verhaal is hij altijd op zoek. Durft Mia haar gevoel te blijven volgen, ook als dit meer van haar vraagt dan ze zich ooit had kunnen voorstellen? Hoezeer mag ze betrokken raken bij de levens van anderen? En hoe kan ze ervoor zorgen dat de man van haar dromen ook de man van haar leven wordt? ‘Ik wist het’ is een prachtig verhaal. Je ziet het pleintje waar de bloemenwinkel van Mia staat zo voor je en tijdens het lezen waan je je haast zelf in de bloemenwinkel. Chantal van Gastel heeft een heerlijke schrijfstijl waardoor je blijft lezen.

84. Marelle Boersma – Moeders
Marelle Boersma is thrillerauteur. Ze heeft inmiddels zeven boeken op haar naam staan. Al ruim drie jaar schrijft Marelle columns voor Libelle.nl. Daarin vertelt ze over haar nieuwe boeken, over het schrijven zelf, maar ook over haar dagelijks leven en de dingen die ze meemaakt. Over haar familie, haar moeder en haar kinderen. De mooiste columns heeft ze nu gebundeld in dit boekje dat de toepasselijke titel ‘Moeders’ heeft gekregen. Marelle Boersma schrijft leuke en herkenbare columns. Het leest gemakkelijk weg. Twee favoriete columns uit dit boekje zijn: ‘Oude liefde’ over een verterende liefde tussen twee oudere mensen; en ‘Moeder-support’ over Boersma’s moeder die de boeken van haar dochter in de boekhandels promoot.

85. Diverse auteurs – Verrassing!
In ‘Verrassing! Vrouwenthrillers’ staan twaalf korte spannende verhalen over wraak, liefde, verdriet, zonde en lust. Met bijdragen van hedendaagse vrouwelijke thrillerauteurs als Judith Visser, Martine Kamphuis, Esther Kreukniet, Tupla Mourits, Svea Ersson, Heleen van der Kemp, Marelle Boersma, Isa Maron, Linda Jansma, Ellen van Kruining, Milou van der Will en Carolien Beaujean. De overeenkomst tussen de verschillende verhalen is dat er een verrassende wending in zit. Het is een leuke manier om met nieuwe, onbekende auteurs kennis te maken. Mijn favoriete verhalen uit deze bundel zijn geschreven door Judith Visser en Linda Jansma.

86. Chantal van Gastel – 21 zomers en andere verhalen
Ik blijf nog even zitten, de zon schijnt hier heerlijk en ik kan mijn ogen niet van de horizon afhouden. Het wordt drukker en dan weer rustiger. De boot meert aan en vaart weer weg. Ik heb geen haast om te vertrekken. Alles wat me thuis zo dwarszit, glijdt langzaam van me af. Weet je wat? Ik denk er gewoon helemaal niet meer aan. Weg zijn mijn problemen. Ik ben nu hier en ik ga van elke seconde genieten. Aan het eind van de zomer zal ik herboren zijn. Toevallige ontmoetingen, wilde plannen, een nieuw begin. In de zomer lijkt alles mogelijk. Voor het eerst zijn de zwoele zomerse korte verhalen van Chantal van Gastel samengebracht in één bundel. In 21 Zomers gaat Lauren een zomer tegemoet zonder haar grote liefde. Roxy onderneemt in ‘Roxy’s Roadtrip’ een gewaagde reis naar Spanje om een oude vakantieliefde terug te vinden. En Lucy is het zat om als laatste single in haar vriendengroep een blok aan ieders been te zijn en besluit het roer om te gooien in ‘Zomer in New York’. ’21 zomers en andere verhalen’ is een mooie manier om kennis te maken met Chantal van Gastel, als je haar nog niet kent. Ik heb al haar boeken al gelezen, maar deze korte verhalen kende ik nog niet. ‘Zomer in New York’ heb ik gelezen toen ik met de trein van Boston naar New York ging. Dat maakte dat verhaal extra leuk.

87. J.D. Robb – Vermoorde vaders
Inspecteur Eve Dallas wordt opgeroepen om voor een slopende beproeving: ze wordt verwacht een seminar te geven op de grootste politieconferentie van het jaar, gehouden in een chique resort. En dat chique resort is natuurlijk eigendom van Eves echtgenoot Roarke. Het had eigenlijk een kleine vakantie moeten worden, maar werk is nooit ver weg: een bloedige moordzaak veroorzaakt grote onrust.De zaak wordt verder gecompliceerd door Eve s persoonlijke geschiedenis met het slachtoffer en door Roarke s persoonlijke geschiedenis met de moordenaar. Als het gevaar steeds dichter nadert en er meer lichamen worden gevonden, moet Eve een manier vinden om deze cyclus van geweld en wraak te stoppen, en het verleden terug te duwen naar de plek waar het hoort. ‘Vermoorde vaders’ is een spannend, kort verhaal dat naar meer smaakt. Gelukkig zijn er ook dikkere boeken met Eve Dallas in de hoofdrol. Dit verhaal zorgt er wel voor dat je Dallas en haar man Roarke beter leert kennen.

88. Tami Hoag – Het negende meisje
Het negende ongeïdentificeerde lichaam dat gevonden wordt in Minneapolis is het negende in precies een jaar tijd. Rechercheurs Sam Kovac en Nikki Liska zijn geschokt als ze ontdekken dat het lichaam van het meisje onherkenbaar is verminkt. Als Kovac en Liska zich verdiepen in de zaak stuiten ze op een beerput van familieproblemen, pesterijen en uiteindelijk een prille liefde. Wat is het jonge meisje uiteindelijk fataal geworden? ‘Het negende meisje’ is een spannend en boeiend verhaal. Even wennen aan de verschillende verhaallijnen waarin telkens iemand anders centraal staat. Maar zodra je door hebt wie er wanneer aan het woord is, kom je helemaal in het verhaal te zitten en blijf je doorlezen. Verrassende ontknoping!

89. Loes den Hollander – Krachtmeting
De moord op Fons Mascini zou een afrekening kunnen zijn. Wie voelde zich voldoende kwaad, gefrustreerd of aangevallen om hem in een parkeergarage een kogel door zijn hoofd te jagen? Zijn vrouw Eva heeft daar haar eigen ideeën over, die ze zorgvuldig geheim houdt. Ze wil de dader persoonlijk ontmaskeren en bedenkt een slim plan. Maar de moordenaar van Fons heeft ook met háár iets af te rekenen. Spannend, kort verhaal van één van mijn favoriete auteurs. Wie heeft Fons vermoord en waarom? Het verhaal kent een aantal verrassende wendingen. Leuk verhaal om even tussendoor te lezen.

90. Jenny Downham – Voor ik doodga
Een meisje van 16 dat weet dat ze nooit 17 zal worden. Wat zou je doen als je nog maar een paar maanden te leven had? Voor Tessa van zestien is die vraag werkelijkheid. Ze heeft leukemie en nog maar kort te leven. Die tijd wil ze goed besteden. En dus maakt ze een lijst van tien dingen die ze absoluut nog wil doen. Seks. Autorijden. Beroemd worden. En verliefd. Prachtig boek over een jong meisje dat nog alles uit het leven wil halen voor het te laat is. Jong of oud, dit boek zal je nog in je gedachten blijven nadat je het uit hebt.

91. James Bowen – Bob de Straatkat
James, een straatmuzikant in Londen, vindt een gewonde kat. Hoewel James nauwelijks voor zichzelf kan zorgen, neemt hij hem mee naar de dierenarts en verzorgt hem tot hij weer op eigen poten kan staan. Maar Bob besluit te blijven en de twee worden onafscheidelijk. Samen verdienen ze hun kostje op straat en worden al gauw beroemd. Zo kunnen ze allebei hun moeilijke verleden achter zich laten. Heerlijk boek over een straatmuzikant die zijn soulmate in een kat vindt. James Bowen beschrijft op een prachtige manier hoe James en Bob naar elkaar toe groeien en samen de wereld aankunnen. Zeker een aanrader voor kattenliefhebbers.