Overslaan en naar de inhoud gaan

Gelezen boeken in september '14

De maand september zit er alweer op. Het was een maand waarin ik vooral met de bruiloft bezig ben geweest (die over 2 dagen is :-)) en waarin bekend werd dat Leesfanaten gaat stoppen. Voor mij is het inmiddels helemaal gestopt, aangezien ik geen recensieboeken meer had en het eindredactiewerk in oktober niet zou doen vanwege de bruiloft en de huwelijksreis. Ik ben momenteel druk bezig om mijn recensies en artikelen van Leesfanaten op te slaan. Een heel karwei, maar ik vind het zonde als ze verloren gaan. Het maandelijkse overzicht zoals ik het nu doe, blijf ik in ieder geval dit jaar nog doen. Vanaf volgend jaar wil ik het anders gaan doen, maar ik weet nog niet hoe.

76. Milou van der Will – In mijn bloed
Misdaadjournaliste Benthe Berg bevindt zich regelmatig in gevaarlijke of benarde situaties om zo het beste verhaal te kunnen schrijven. Als ze erachter komt dat haar vijfjarige dochtertje één van de kinderen is die slachtoffer is geworden van pedofiel Rick V., bijt ze zich vast in deze zaak. Ze wil koste wat het kost alles rondom de zaak zelf schrijven. Dat nemen de inwoners van Ringerdam haar niet in dank af. Rick V. krijgt slechts een lage straf opgelegd. Iets waar Benthe zich niet bij neer kan leggen. Ze wil wraak op hem nemen. Voor haar dochtertje. En voor alle andere slachtoffers. Op de dag dat hij vrijkomt, wil ze haar slag slaan…
Door de vlotte schrijfstijl van Van der Will en de korte hoofdstukken zit er veel vaart in 'In mijn bloed'. Je blijft doorlezen omdat je wil weten hoe het verhaal verdergaat en afloopt. Gaat Benthe echt wraak nemen? Met een bloedstollende ontknoping eindigt dit verhaal… maar de laatste zinnen uit het boek vragen om een tweede deel met Benthe Berg in de hoofdrol. Hopelijk komt dat er nog. ‘In mijn bloed’ is in ieder geval een absolute aanrader om te lezen.

77. Mary Higgins Clark – Tweelingzusje
De tweelingzusjes Kelly en Kathy zijn drie jaar geworden. 's Middags vieren ze hun verjaardagsfeestje in hun nieuwe huis. 's Avonds gaan hun ouders naar een officieel diner en laten de jarige meisjes achter onder de hoede van de oppas. Als zij weer thuiskomen wacht de politie hen op: de meisjes zijn verdwenen, de babysitter is bewusteloos en er ligt een briefje waarin acht miljoen dollar losgeld wordt geëist. Dit is de ergste nachtmerrie voor een ouder... ‘Tweelingzusje’ is een aardig boek. Het begint erg spannend, maar zakt halverwege in omdat je als lezer al het een en ander weet wat de ouders nog niet weten.

78. Mary Higgins Clark – Onder mijn huid
De echtgenoot van Laurie wordt voor de ogen van haar zoontje vermoord en de dader wordt nooit gepakt. Vijf jaar later heeft Laurie een baan als tv-producent. Maar ze kan de moord niet loslaten en ze begint een nieuw tv-programma over cold case-zaken. Lauries eerste aflevering gaat over een rijke dame die werd vermoord toen haar dochter en drie vriendinnen bij haar logeerden. Nu keren de volwassenen vrouwen terug naar de plaats van het misdrijf om voor eens en altijd hun onschuld te bewijzen. Maar zijn ze wel zo onschuldig? ‘Onder mijn huid’ bevat twee verhaallijnen, die allebei aan hoofdpersonage Laurie gekoppeld worden. Het is een aardig boek, maar je zit niet op het puntje van je stoel qua spanning.

79. Dick Wolf – Executie
NYPD-detective Jeremy Fisk moet alles op alles zetten om een aanslag op een Mexicaanse minister af te wenden. Dick Wolfs tweede thriller zit vol actie, intriges, politiek en spanning. Bij de jacht op de beruchte huurmoordenaar Chuparosa, vernoemd naar de kolibrie die hij achterlaat bij zijn slachtoffers, moet Fisk samenwerken met de beeldschone maar koppige Mexicaanse detective Garza. Ze zijn in alles elkaars tegenpool, maar ze moeten hun verschillen opzijzetten in hun strijd tegen een ongrijpbare vijand en het machtige drugskartel dat zowel Mexico als de Verenigde Staten bedreigt. Dick Wolf – onder andere bekend als schrijver van ‘Law & Order’ – weet hoe je een spannend boek moet schrijven. ‘Executie’ is daar absoluut een voorbeeld van.

80. Tatiana de Rosnay – Overspel
Het boek ‘Overspel’ vertelt het verhaal van Hélène, een vrouw met een overzichtelijk leven dat draait om haar man, haar kinderen en haar kleinkinderen. Ze is een voorbeeldige echtgenote, een perfecte vrouw, geen vrouw voor overspel. Tot ze op een zomerse dag in een impulsieve bui ingaat op de avances van een vreemdeling. Hélènes overspel eindigt echter in een nachtmerrie wanneer haar minnaar in bed een hartaanval krijgt en overlijdt. Ze vlucht en besluit deze misstap direct te vergeten en er nooit met iemand over te praten. Maar diezelfde avond komt ze erachter dat ze in alle paniek haar handtas in zijn appartement heeft laten staan. Geconfronteerd met een duivels dilemma gaat Hélène tot het uiterste om de waarheid te verhullen. ‘Overspel’ is een interessante roman, waarin een vrouw er vrijwel alles voor overheeft om haar ene buitenechtelijke avontuurtje verborgen te houden. Dankzij de korte hoofdstukken, het gemakkelijke taalgebruik en de verrassende wendingen heb je dit boek zo uit.

81. Daniel Silva – Portret van een spion
Een romantisch weekendje Londen heeft voor Gabriel Allon en zijn vrouw Chiara al een slechte start door het nieuws over twee bomaanslagen in Parijs en Kopenhagen. Als Gabriel en Chiara in Covent Garden lopen, merkt Gabriel een man op die alle kenmerken van een zelfmoordterrorist vertoont. Nog voordat hij in actie kan komen, wordt hij omvergeblazen door de kracht van de explosie. Gabriel is op het spoor van het meesterbrein achter de aanslagen. En die is nog lang niet klaar. ‘Portret van een spion’ is een spannende spionagethriller, waarbij je af en toe op het puntje van je stoel zit.