Overslaan en naar de inhoud gaan

Gerard van Gemert – Vermist

Tobias wordt wakker in het ziekenhuis. Hij heeft het auto-ongeluk overleefd waarbij zijn ouders om het leven zijn gekomen. Langzaam keren de beelden terug: Tobias herinnert zich dat ze onderweg waren naar AquaZoo en dat zijn kleine zusje Julia naast hem in haar kinderstoeltje zat. Maar tot zijn verbijstering zegt opa: 'Tobias, je hebt geen zusje.'

Dit is pas het begin van een hele reeks raadsels waarvoor Tobias zich geplaatst ziet. Is hij eigenlijk wel wie hij denkt dat hij is? Of is hij gek aan het worden? Wie kan hij nog vertrouwen? Gelukkig is er Valerie, die hij kent van de basisschool en die zijn steun en toeverlaat wordt in deze zeer verwarrende tijden.

‘Vermist’ is het tweede deel uit de Eilandgeheimen-serie en is prima als losstaand verhaal te lezen. Het verhaal gaat over Tobias die op zoek is naar zijn zusje. Die zoektocht wordt onderbroken door brieven, waarvan je in eerste instantie niet precies weet over wie het gaat en wie ze heeft geschreven. Daar kom je uiteindelijk achter en daar blijkt Gerard van Gemert zijn lezers al voor een verrassend effect heeft gezorgd.

Het verhaal van ‘Vermist’ leest vlot. De hoofdstukken zijn kort, het verhaal is spannend en je nieuwsgierigheid wordt vanaf het begin verwekt. Je bent heel benieuwd hoe het verhaal verloopt en wat er zich allemaal heeft afgespeeld. Van Gemert heeft zijn taalgebruik goed aangepast aan de doelgroep van 12+. Ook als je niet binnen de directe doelgroep valt, is het een boeiend verhaal om te lezen.

De ontknoping is vrij spannend en zet alles op scherp. Dan krijg je alle antwoorden waar je als lezer op zat te wachten. Spannend en boeiend verhaal, zeker voor 12+’ers.

Auteur: Gerard van Gemert
Titel: Vermist
Serie: Eilandgeheimen
Genre: Jeugdboek
Aantal pagina's: 173
Uitgeverij: Clavis
ISBN: 9789044828634