Overslaan en naar de inhoud gaan

Gideon Samson – Ziek

Belle is ziek en ligt daarom in het ziekenhuis. Ze is heel moe en moet telkens overgeven. Omdat Belle haar gevoelens moet uiten van de arts schrijft ze in een schrijfschrift. Ze hoopt later beroemd te worden net als Anne Frank. Daarom probeert ze elke dag iets te schrijven.

Belle krijgt vaak bezoek. Haar moeder, haar vader (en zijn nieuwe vriendin), haar opa en oma en haar beste vriendinnen komen langs. Belle denkt vaak terug aan vroeger toen haar ouders nog bij elkaar waren en toen ze nog niet ziek was.

‘Ziek’ speelt zich van de eerste tot de laatste bladzijde in het ziekenhuis af. Belle denkt wel eens terug aan vroeger en dat speelt zich buiten het ziekenhuis af, maar dit zijn herinneringen die ze in haar schrijfschrift heeft geschreven.

Ondanks dat het verhaal zich op één locatie afspeelt, heeft Gideon Samson er een boeiend boek van kunnen maken. Dat komt met name door het hoofdpersonage Belle. Ze is een pittige dame, die geen blad voor haar mond neemt. Dat blijkt ook uit de fragmenten uit haar schrijfschriftje. Ze vindt het niet leuk dat ze gescheiden ouders heeft en ze vindt het stom dat haar beste vriendinnen alleen maar met haar bevriend zijn omdat ze in het ziekenhuis ligt. Haar opa en oma vindt ze wel heel leuk, omdat zij haar “normaal” behandelen.

‘Ziek’ is bedoeld voor lezers vanaf 12 jaar. Ik vind het best een pittig en heftig verhaal voor deze jonge lezers, vooral door het thema en omdat je ook een en ander als lezer zelf mag invullen met name door het open einde. Het verhaal leest wel vlot, mede dankzij de korte hoofdstukken. Samson won met dit boek de Zilveren Griffel en was daarmee de jongste griffelwinnaar ooit. ‘Ziek’ is later opnieuw uitgebracht onder de titel ‘De hemel kan wachten’.

Auteur: Gideon Samson
Titel: Ziek
Genre: Young Adult
Aantal pagina's: 124
Uitgeverij: Leopold
ISBN: 9789025853327