Overslaan en naar de inhoud gaan

Gillian King - Je moest eens weten

Billy heeft het flierfluitersyndroom. Haar vriendinnen wonen samen, krijgen kinderen en hebben een indrukwekkende carrière. Maar Billy heeft geen huisje, boompje of beestje. Alleen een nietszeggende baan op een afdeling waar niemand haar ziet staan en directeur Matthew haar nog steeds Jilly noemt. Superirritant natuurlijk, dus waarom ze zich dan toch stiekem tot hem aangetrokken voelt, is haar een raadsel. Maar toch hééft hij iets.

Nadat ze op een werktrip per ongeluk bij elkaar op de hotelkamer zijn beland, krijgt Billy steeds meer gevoelens voor hem. Maar waarom probeert hij haar op afstand te houden? En waarom is zijn verleden zo’n verboden onderwerp?

Het verhaal van 'Je moest eens weten' wordt vanuit twee personages verteld: Billy en Carmen. Dit geeft het verhaal een soort extra laag, omdat je als lezer soms al meer weet dan de personages zelf. Hoewel het grootste deel van het verhaal vanuit Billy wordt verteld, zijn het de hoofdstukken vanuit Carmen waar je het meest nieuwsgierig naar bent. Wat is er met haar gebeurd? Waarom is ze zoals ze nu is? Welke gevolgen heeft dat voor haar dierbaren? Tegelijkertijd wil je ook meer weten over Billy. Hoe is ze geworden wie ze is? Daar geeft Gillian King wel wat antwoorden op, maar ergens had je daar nog meer over willen weten. Wat mij betreft, had de auteur daar dieper op in mogen gaan.

King heeft een prettige schrijfstijl en weet haar lezers vrijwel direct het verhaal in te trekken, zoals we inmiddels van haar gewend zijn. Ze weet de personages als het ware tot leven te laten komen en ze zorgt ervoor dat je met bepaalde personages meeleeft. Heerlijk als een auteur dat voor elkaar krijgt. Daardoor wil je door blijven lezen om te ontdekken hoe het met iedereen verder zal gaan.

'Je moest eens weten' kent een verrassende wending, waardoor je respect voor een van de personages wat daalt. Je begrijpt het ergens wel, maar tegelijkertijd ook weer niet. Dit klinkt vaag, maar ik wil verder geen spoilers weggeven. Lees het boek maar en je begrijpt meteen welk moment ik bedoel. De auteur zorgt er wel voor dat je uiteindelijk meer begrip en uitleg krijgt. En... dat je even een traantje weg moet pinken.

Het laatste hoofdstuk vormt een mooie en passende afsluiting van het verhaal. King heeft met 'Je moest eens weten' een fijne "realgood" geschreven, zoals ze het zelf in haar nawoord noemt.

Auteurs: Gillian King
Titel: Je moest eens weten
Genre: Roman
Aantal pagina's: 304
Uitgeverij: HarperCollins
ISBN: 9789402709759