Overslaan en naar de inhoud gaan

Greet Ilegems - Hybrid: De nieuwe wereld

Amina is een slim maar schuw meisje dat opgroeit tussen de wezen van een buitenwijk in het arme noorden. Haar moeder ligt sinds Amina’s geboorte in een bizarre coma. Dankzij een overheidswedstrijd wint ze op haar dertiende een beurs aan het presidentieel college waar ze als buitenbeentje tussen de kinderen van de elite belandt.

Er is echter nog iets wat Amina anders maakt en aan het einde van haar tijd aan het college lopen de spanningen op. Nog een laatste keer gaat ze samen met haar klasgenoten op schoolreis. Een moment waarop alles verandert.

Het boek ‘Hybrid: De nieuwe wereld’ trekt je aandacht als je het in de boekhandel of de bibliotheek ziet liggen. Dat komt door de mysterieuze kaft, waardoor je nieuwsgierig wordt waar het verhaal over zou gaan. Prima gekozen! En als je dan de flaptekst hebt gelezen, zul je dit boek waarschijnlijk meteen willen lezen.

In het begin van het verhaal is het even wennen. Je hebt tijd nodig om de verschillende personages te leren kennen en te ontdekken wat hun rol precies is. Je leest het verhaal voornamelijk vanuit Amina, maar soms ook vanuit andere personen. Als je eenmaal weet hoe een en ander in elkaar zit, leest het allemaal wat prettiger.

Greet Ilegems durft het aan om een aantal maatschappelijke thema’s in het boek te behandelen, waaronder armoede en pesten. Ze laat op een knappe manier zien hoe hard de wereld kan zijn als je niet voldoet aan “het standaardbeeld” / als je anders bent. De auteur zet je soms wel even aan het denken.

Aangezien ‘Hybrid: De nieuwe wereld’ een eerste deel uit een serie is, is het niet verrassend dat het boek een open einde kent. Het maakt je zeker nieuwsgierig naar het volgende deel. Al met al heeft Ilegems een prima debuut geschreven.

Auteur: Greet Ilegems
Titel: Hybrid: De nieuwe wereld
Genre: Young Adult
Aantal pagina's: 286
Uitgeverij: World of Hybrid
ISBN: 9789082390407