Overslaan en naar de inhoud gaan

Griet Op de Beeck – Gezien de feiten (Boekenweekgeschenk 2018)

Olivia is een vrouw van 71 jaar, waarvoor alles anders wordt als de man sterft met wie ze heel lang getrouwd was. In een ontwapenende weigering om zich te gaan gedragen naar de wens van anderen of naar het traditionele beeld van wat ouderen zouden moeten doen, gaat ze op zoek naar een manier om haar bestaan van tel te laten zijn. Als dat maar goed gaat…

Eindelijk weer eens een vrouw die het Boekenweekgeschenk heeft geschreven. Dat was één van mijn eerste gedachten toen bekend werd gemaakt dat Griet Op de Beeck de Boekenweekauteur van 2018 zou worden. Daar kan ik na het lezen van het geschenk een nieuwe gedachte aan toevoegen: eindelijk weer eens een Boekenweekgeschenk dat ik écht interessant vond. Maar schijnbaar ben ik één van de weinigen die van dit korte verhaal heeft genoten.

Het is een kunst om je lezer in een kort verhaal mee te nemen; je hebt nog geen 100 bladzijden om een verhaal te vertellen. Soms duurt het bij een boek meer dan 100 bladzijden om in het verhaal te komen. Bij ‘Gezien de feiten’ zat ik na een paar pagina’s al in het verhaal en werd ik benieuwd naar het doen en laten van hoofdpersonage Olivia. Natuurlijk kun je personages in zo’n kort verhaal niet uitgebreid uitwerken, maar toch bouw je wel een kleine band met haar op en begrijp je langzaamaan wat voor huwelijk ze heeft gehad en welke keuzes ze nu neemt.

Dankzij de vlotte schrijfstijl van Op de Beeck – en het feit dat het een kort verhaal is – heb je dit Boekenweekgeschenk zo uit én sla je het met een redelijk voldaan gevoel dicht. Ergens lijkt het einde ineens te komen en lijkt daar iets te ontbreken, maar als je er wat langer over nadenkt klopt het… en mag je het als lezer verder invullen. Ik heb ervan genoten… en dat kan ik niet van alle Boekenweekgeschenken zeggen die ik tot nu toe gelezen heb.

Auteur: Griet Op de Beeck
Titel: Gezien de feiten
Genre: Roman
Aantal pagina's: 96
Uitgeverij: Stichting CPNB
ISBN: 9789059654617