Overslaan en naar de inhoud gaan

Guusje Nederhorst – Dag lief Muisje

Woezel en Pip rennen door het bos. Ze zoeken kastanjes. Woezels rugzak zit al bijna helemaal vol. 'Kijk, daar zie ik nog wat, Pip,' roept hij en wijst vooruit. Daar ligt iets in de schaduw van een oude eik. het is Muisje. hij ligt heel stil. Zelfs zijn snorharen bewegen niet...

Ons zoontje van 4 jaar heeft geen opa’s meer. Mijn vader is overleden toen ik nog zwanger was en mijn schoonvader is overleden toen ons zoontje bijna drie maanden was. Hij weet dat er opa’s bestaan en hij weet dat zijn opa’s niet meer leven. We vertellen over zijn opa’s en we laten hem af en toe foto’s zien.

De laatste tijd had ons zoontje steeds meer vragen over de dood. We wilden het aan hem uitleggen op een voor hem begrijpelijke manier. Toen kwamen we het prentenboek ‘Dag lief Muisje’ van Guusje Nederhorst tegen. Ons zoontje kent Woezel en Pip goed uit de boeken die we van hen hebben en de knuffels die hij heeft. Dat gaf meteen herkenning.

In ‘Dag lief Muisje’ wordt aan jonge kinderen uitgelegd wat het betekent als er iemand is overleden. De Wijze Varen vertelt wat er met Muisje is gebeurd en wat dit verder inhoudt. Het wordt gekoppeld aan activiteiten die Woezel en Pip met Muisje deden, zoals spelen met hem. Dat maakt het duidelijk voor kleine kinderen. Op deze manier hoef je het niet moeilijker te maken dan het is. Kinderen kunnen het ene moment met het ene onderwerp bezig zijn en het andere moment met iets heel anders. Als ik naar ons zoontje kijk: hij kan ineens zeggen dat zijn opa’s dood zijn en één minuut later volop aan het spelen zijn met zijn Lego.

Ons zoontje vond het verhaal van ‘Dag lief Muisje’ mooi. Na afloop zei hij: “De opa’s zitten ook altijd in mijn hartje he?” Dat ontroerde me wel eventjes. Het is een mooi en duidelijk prentenboek over een heftig onderwerp. Het kan helpen om over de dood te praten en om uit te leggen wat dit is. Mooi dat zoiets ook al voor jonge kinderen op de markt is gebracht.

De uitgave ‘Dag lief Muisje’ is een samenwerking tussen Dromenjager en stichting Achter de Regenboog.

Auteur: Guusje Nederhorst
Titel: Dag lief muisje
Genre: Prentenboek
Aantal pagina's: 24
Uitgeverij: Dromenjager Publishing
ISBN: 9789079738731