Overslaan en naar de inhoud gaan

Hannah Fry – Liefde volgens de wiskunde

De achtbaan van de liefde is amper uit te drukken in getallen. Je kunt niet met een aantal simpele vergelijkingen vaststellen wat liefdespartners voor elkaar voelen. Dat wil echter niet zeggen dat wiskunde geen cruciaal middel is om inzicht in de liefde te krijgen. Ook in de liefde zijn namelijk patronen te vinden. En wiskunde is dé studie van patronen.

Of het nu gaat om het aantal seksuele partners dat we in ons leven zullen hebben of de manier waarop we besluiten wie we een bericht zullen sturen via een datingsite, de wiskunde kan dat als een soort patroon voor ons beschrijven.

‘Liefde volgens de wiskunde’ is een boeiend en grappig geschreven boekje. Als je verwacht dankzij dit boekje dé liefde van je leven te vinden, kom je wellicht bedrogen uit. Als je benieuwd bent wat wiskunde en liefde met elkaar te maken hebben, zal je regelmatig verrast worden. Dat was in ieder geval bij mij het geval. Het boek geeft je sowieso inzichten, of je nu wel of niet op zoek bent naar de liefde.

Hannah Fry neemt haar lezers mee op een boeiende reis langs patronen van de liefde en geeft antwoord op verschillende vragen. Denk hierbij aan: hoe werkt online daten? En: Hoe kun je een echtscheiding voorkomen? Ik heb mijn man via een datingsite ontmoet, dus ik was erg benieuwd naar dat hoofdstuk in het boek. Erg interessant om te lezen hoe zo’n website achter de schermen werkt.

Fry heeft een toegankelijke schrijfstijl en schroomt niet om de nodige humor in haar boek te gebruiken. Dat zorgt ervoor dat het lekker wegleest en tegelijkertijd leerzaam is. De namen die ze als voorbeeld gebruikt, zijn zo herkenbaar dat je je er meteen een beeld bij kunt vormen.

‘Liefde volgens de wiskunde’ is onderdeel van TED-boeken. Amsterdam University Press geeft dit voorjaar samen met Davidsfonds Uitgeverij vier Nederlandstalige TED-boeken uit: kleine boeken over grootste ideeën. Kijk voor meer informatie op www.tedboeken.nl.

Auteur: Hannah Fry
Titel: Liefde volgens de wiskunde
Genre: Non-fictie
Aantal pagina's: 120
Uitgeverij: Amsterdam University Press
ISBN: 9789462982017