Overslaan en naar de inhoud gaan

Hans van der Beek – De honger van Max

Op een gure januaridag komen vier Nederlandse jongeren aan op Mortimer Mansion, een kostschool voor bijzonder onderwijs in Cornwall waar de Leer van de Sterren van Morgen centraal staat. In dit typisch Britse kasteel met zijn wonderlijke esoterische staf en zijn ruige omgeving belanden ze in de brugklas. In ‘De honger van Max’ staat de stoere Max van der Plas centraal, die de aankomende scheiding van zijn ouders probeert te verwerken.

Max is een stevige jongen, die dol is op (ongezond) eten. Omdat hij wist dat het Mortimer Mansion de focus op gezond eten legt, heeft hij van alles meegesmokkeld. Van eten wordt hij blij. Tenminste, voor even dan…

Het laatste boek uit de Sterren van Morgen-serie voor mij is ‘De honger van Max’. Hierin staan de thema’s (vr)eetbuien en echtscheiding centraal. Mooi om te zien dat Jet Steinz het thema anorexia aankaart en Hans van der Beek het juist over het tegenovergestelde heeft. Het moment dat Saar Max als het ware betrapt in de keuken is een van de mooiste scènes uit dit boek. Misschien zelfs wel uit de hele reeks. Dat heeft de auteur erg goed beschreven.

De auteur laat de verschillende gezichten van Max duidelijk zien. Aan de ene kant is hij hartstikke ongelukkig omdat zijn ouders gaan scheiden. Dat zorgt er mede voor dat hij blijft (vr)eten. Maar aan de andere kant wil hij de populaire jongen, vooral bij Louise. En stiekem is hij een hele gevoelige jongen die het beste met iedereen voor heeft. Van der Beek heeft dit op een mooie en geloofwaardige manier neergezet. Als lezer sluit je Max al gauw in je hart.

Net als bij de andere drie boeken is ‘De honger van Max’ op een vlotte en gemakkelijke manier geschreven. Je herkent zaken uit de andere verhalen, waarvan je weer een andere kant te zien krijgt. Als je alle boeken gelezen hebt, heb je een vrij compleet verhaal van hoe de eerste periode op het Mortimer Mansion verlopen is. Het was overigens nog leuker geweest als er nog een vijfde deel was waarin Joris centraal stond. Dat is nu de enige nieuwe Nederlander die niet zijn eigen verhaal heeft gekregen. Stiekem ben ik daar best nieuwsgierig naar. Maar misschien komt dat nog wel… En hopelijk mogen “de Dutchies” ook nog in hun volgende periode op het Mortimer Mansion volgen. Ik zou wel willen weten hoe het met hen verder gaat.

Auteur: Hans van der Beek
Titel: De honger van Max
Serie: Sterren van Morgen
Genre: Jeugdboek
Aantal pagina's: 112
Uitgeverij: Brandt
ISBN: 9789492037459