Overslaan en naar de inhoud gaan

Hans Werdmölder – Marokkanen in de marge

Al decennialang volgt criminoloog en antropoloog Hans Werdmölder de problematiek van jonge criminele Marokkanen. In de jaren ’80 lukt het hem om stukje bij beetje het vertrouwen te winnen van een groep criminele jongemannen in de Amsterdamse wijk De Pijp. Dertig jaar later zoekt hij hen weer op om uit te zoeken hoe hun levens zich verder hebben ontwikkeld.

Daarnaast stelt hij wat zaken uit de jaren ’80 in Nederland aan de orde, die een desastreus effect hebben gehad op de teloorgang van een groep tweede-generatie Marokkaanse jongeren en hun criminele opvolgers. Denk hierbij onder meer aan het wegkijken en blind geloof hebben in de vruchten van een zoetsappig multiculturalisme.

Na het enthousiaste woord vooraf door Abram de Swaan is je aandacht meteen getrokken. Mede ook omdat ‘Marokkanen in de marge’ een onderwerp behandelt waar veel mensen een mening over hebben, maar waar nog niet veel vanuit deze invalshoek - van de Marokkanen zelf - is geschreven. Dat maakt het een boeiend verhaal.

Werdmölder heeft zijn boek in drie delen ingedeeld, namelijk ‘1982-1990: misdaad loont’, ‘2009-heden: hoe loopt het af?’ en ‘Misdaad mag niet lonen’. Op interessante en levendige wijze neemt hij zijn lezers mee naar de jaren ’80, waarin hij laat zien hoe hij het vertrouwen van de jongemannen wint en steeds meer over hen te weten komt. Door die levendigheid zorgt de auteur ervoor dat je het gebeurde haast voor je ziet. Daarbij onderbouwt hij zijn verhaal met feiten en weetjes uit de Nederlandse geschiedenis. Het geeft je een zo compleet mogelijk beeld van die tijd.

Wat ‘Marokkanen in de marge’ extra interessant maakt, is dat de auteur na een aantal decennia teruggaat naar de jongemannen… die inmiddels zijn uitgegroeid tot mannen. Je krijgt antwoord op de vraag hoe iedereen terecht is gekomen. Dat levert soms een verrassende uitkomst op, ook voor de auteur zelf.

Auteur: Hans Werdmölder
Titel: Marokkanen in de marge
Genre: Non-fictie
Aantal pagina's: 228
Uitgeverij: Amsterdam University Press
ISBN: 9789462980518