Overslaan en naar de inhoud gaan

Harry Woodgate – Durf!

Timmy houdt van optreden, maar dan wel in hun eigen kamer waar iedereen kan zijn wie hen zou willen. Want Timmy is erg verlegen. Wanneer hen probeert te praten tegen een klasgenoot, bijvoorbeeld. Dan verschijnt plots de gigantische leeuw die al Timmy’s zelfvertrouwen wegbrult.

Timmy kijkt dan ook erg op tegen het schooloptreden, tot hen Nia ontmoet. Ook zij is onzeker en samen besluiten ze hun angst te overwinnen. Zou het Timmy lukken om, eenmaal op het podium, de verlegen leeuw in hen te temmen en een beestachtige show neer te zetten?

‘Durf!’ is één van de allereerste prentenboeken met een non-binair personage in de hoofdrol. Dat is helemaal passend in de tijd waarin we nu leven. Goed dat hier ook voor jonge kinderen al aandacht aan gegeven wordt. De boodschap is gewoon heel mooi: Iedereen mag er zijn! Die boodschap is vooral duidelijk voor de (groot)ouders en de wat oudere kinderen.

Datzelfde geldt voor de voornaamwoorden waarmee Timmy aangesproken mag worden. Je leest ‘hen’ en ‘hun’ voor, maar jongere kinderen hebben dat nog niet zo door. Ons zoontje van 4 jaar was vooral bezig met de grote leeuw en het kijken naar de prachtige en kleurrijke illustraties. ‘Durf!’ nodigt wel uit om het na het voorlezen over het verhaal te hebben. Je kunt dan op een eenvoudige manier erover praten met jonge kinderen. En daarna nogmaals het prentenboek van Woodgate voorlezen en samen genieten van Timmy’s verhaal en van de geweldige afbeeldingen.

Auteur: Harry Woodgate
Titel: Durf!
Genre: Prentenboek
Aantal pagina's: 32
Uitgeverij: Van Goor
ISBN: 9789000382644