Overslaan en naar de inhoud gaan

Heleen van den Hoven – Het CARPA Complot

Aanvankelijk lijkt CARPA 3521 een speelse manier om sollicitanten te werven met puzzels op het internet. Ook de 19-jarige Geus Versluijs laat zich graag uitdagen. Maar hoe verder hij komt, hoe meer hij beseft dat het geen spelletje is.

Wanneer Geus plotseling verdwijnt, vraagt Anja de excentrieke Quint Ruys om haar broer te vinden. Dan veroorzaken hackers een overstroming en beseft Quint pas hoe hoog de inzet is.

‘Het CARPA Complot’ is het thrillerdebuut van Heleen van den Hoven. Ze heeft hiervoor vele openbare rapporten bestudeerd en schetste daardoor een scenario dat dicht bij de realiteit komt. Zo dichtbij, dat Rijkswaterstaat zijn naam er niet aan verbonden wil zien. Het boek maakt de inhoud van het in maart verschenen rapport ‘Digitale dijkverzwaring: cybersecurity en vitale waterwerken’ voelbaar en zichtbaar. De bedoeling was dat het boek bij Rijkswaterstaat gepubliceerd werd. Dat is jammer genoeg niet doorgegaan.

‘Het CARPA Complot’ aan de ene kant een interessant boek en aan de andere kant een lastig boek. Je merkt dat Van den Hoven zich goed heeft ingelezen in de materie: zou Nederland onder water kunnen lopen? Wat is daarvoor nodig? Hoe zou het watersysteem gehackt kunnen worden? Deze en andersoortige vragen over het onderwerp komen voorbij en worden duidelijk uitgelegd. Alleen is die uitleg soms lastig te volgen door de vaktermen en de afkortingen. Dat zorgt ervoor dat het even duurt voordat je lekker in het verhaal zit en dat je af en toe even de draad kwijt bent.

Ook de perspectiefwisseling draagt daaraan bij. Waarom is ervoor gekozen om de stukken vanuit Anja in de ik-vorm te vertellen en de rest in de hij/zij-vorm en waarom staan sommige stukken in de verleden tijd en andere in de tegenwoordige tijd? Dat maakt het verhaal niet altijd even prettig leesbaar.

Het verhaal zet je wel aan het denken en kent de nodige spannende momenten. Is het watersysteem van Nederland te hacken? En hoe zouden de Nederlanders daarmee omgaan? Dat gekozen onderwerp is zeer interessant en wordt op een spannende manier uitgewerkt.

Auteur: Heleen van den Hoven
Titel: Het CARPA Complot
Genre: Thriller
Aantal pagina's: 424
Uitgeverij: De Crime Compagnie
ISBN: 9789461093936