Overslaan en naar de inhoud gaan

Helen Vreeswijk – Vermist

Samen met vier studiegenoten gaat Anouk op stage naar een tropisch, Filipijns eiland. Het is een prachtige kans om sportlessen aan arme kinderen te geven én van een prachtige omgeving te genieten. Anouk vindt het spannend en leuk tegelijkertijd.

Vol goede moed gaat ze samen met haar klasgenoten op weg. Maar dan worden ze ontvoerd door meedogenloze vrouwenhandelaren die hen aan een inheemse stam verkopen. Hoe moet dat nu verder? Zal het Anouk en haar vrienden lukken om te ontsnappen of blijven ze nu voorgoed in de jungle wonen?

‘Vermist’ begint heel gemoedelijk met vijf jongeren die voor hun studie een paar maanden stage gaan lopen op de Filipijnen. Maar vanaf het moment dat je de begeleiders ontmoet, heb je het gevoel dat er iets niet klopt. En dat komt ook uit. Helen Vreeswijk beschrijft op een geloofwaardige manier het gedrag en de gevoelens van de jongeren. Eerst zijn ze vrij onbevangen en vol adrenaline over wat hun te wachten staat; daarna zijn ze angstig, boos en verdrietig.

Vanaf het moment dat de inheemse stam in beeld is, verandert de toon van het verhaal. Het wordt spannender en angstiger. Wat gaat er allemaal gebeuren? Vreeswijk heeft zich goed ingelezen in de materie rondom stammen. Ze legt vanuit een personage zaken uit aan de ontvoerde jongeren, zodat ook de lezers het een en ander beter begrijpen.

Richting het einde neemt de spanning nog verder toe… totdat het verhaal als het ware ineens ophoudt. Zo’n open einde heb ik nog niet vaak meegemaakt. Aan de ene kant vormt het wel een soort afsluiting, maar aan de andere kant wil je helemaal niet dat het verhaal al klaar is. Je hebt als lezer nog zoveel onbeantwoorde vragen. Gelukkig volgt dan de tekst “wordt verwacht: vermist in de bergen”. Ik kijk al uit naar dat deel, alhoewel het nog wel eventjes zal duren voor het in de boekhandel ligt.

Auteur: Helen Vreeswijk
Titel: Vermist
Genre: Young Adult
Aantal pagina's: 234
Uitgeverij: Van Goor
ISBN: 9789000352517