Overslaan en naar de inhoud gaan

Hendrik Groen – Een kleine verrassing

Hendrik Groen en Evert Duiker, trouwe vrienden in voor- en tegenspoed, zijn de zeventig ruim gepasseerd en het leven is in kalm vaarwater terechtgekomen. Elke week bezoeken ze elkaar, spelen een potje schaak, drinken een borrel en eten een hapje. Onderwijl nemen ze het leven door.

Maar op zekere dag wordt de rust ruw verstoord als Evert bij Hendrik aankomt met als verrassing een onverwachte kleine gast. In een vlaag van verstandsverbijstering is hij aan de wandel gegaan met een éven onbeheerd achtergelaten kinderwagen met baby. Goeie grap, dacht Evert, maar Hendrik denkt daar anders over. Hoe zorgen ze ervoor dat de baby zo snel mogelijk weer terug bij haar ouders is?

De twee dagboeken ’Pogingen iets van het leven te maken’ en ’Zolang er leven is’ heb ik met heel veel plezier gelezen. Daarom vond ik het erg leuk dat Hendrik Groen wederom met een boek over Hendrik en Evert kwam. Helaas viel ‘Een kleine verrassing’ tegen.

In dit nieuwste boek draait het om de ietwat uit de hand gelopen grap van Evert. Je leest vanuit verschillende personages hoe deze grap een heus politieonderzoek wordt. Daardoor krijg je een vrij compleet beeld hoe het zich allemaal verloopt, maar het zorgt er ook voor dat je telkens even moet schakelen in welk tijdvak je nu zit en vanuit wie je het desbetreffende hoofdstuk leest. Soms lees je namelijk één tijdperiode vanuit meerdere personages. Dat werkt af en toe wat verwarrend.

Je mist in ‘Een kleine verrassing’ vooral de humor die in de beide dagboeken veelvuldig voorkomt. Evert doet zijn best om een grap uit te halen, maar de ontvoering van een baby als een grap neerzetten komt toch vreemd over ondanks dat de bedoelingen niet verkeerd zijn. Het is leuk dat Hendrik Groen en Evert Duiker weer samen in een verhaal opduiken, maar door de sterke dagboeken verwacht je hier veel van… en die verwachtingen komen helaas niet uit.

Auteur: Hendrik Groen
Titel: Een kleine verrassing
Genre: Roman
Aantal pagina's: 288
Uitgeverij: Meulenhoff
ISBN: 9789029093101