Overslaan en naar de inhoud gaan

Henning Mankell – Geschiedenis van een gevallen engel

Hanna groeit in het begin van de 20e eeuw op in Noord-Zweden, waar het leven door harde arbeid en armoede wordt gekenmerkt. Wanneer Hanna’s vader is overleden, moet Hanna naar de stad om zelf de kost te gaan verdienen. Ze werkt eerst als dienstmeisje bij iemand thuis en later als kokkin op een stoomschip.

Hanna wordt verliefd op stuurman Lars Lundmark. Het stel trouwt, maar het huwelijk duurt uiteindelijk maar één maand. Lars overlijdt op het schip en krijgt een zeemansgraf. Hanna gaat daarna haar eigen weg. Een jaar na deze vreselijke gebeurtenis is Hanna uitgegroeid tot een machtige en invloedrijke vrouw. Ze is de eigenaresse van het grootste bordeel in Lourenco Marques, de hoofdstad van Mozambique.

Henning Mankell, een auteur die ik qua naam wel kende maar nog niet qua werk. Een collega van mij is groot fan van deze auteur en leende me ‘Geschiedenis van een gevallen engel’. Na het lezen van dit boek ben ik nieuwsgierig geworden naar ander werk van hem, vooral naar de Inspecteur Wallander-reeks.

‘Geschiedenis van een gevallen engel’ is opgedeeld in een proloog, vier delen en een epiloog. Na een nieuwsgierig makende proloog die zich in 2002 afspeelt, ga je terug naar het begin van de 20e eeuw en leer je Hanna kennen. Meteen vanaf dat eerste deel waan je je in de wereld van Hanna. Mankell vertelt het verhaal op een mooie manier. In het begin lijkt het allemaal wat traag te gaan, maar je hebt die achtergrondinformatie nodig om Hanna’s verdere stappen in het leven te begrijpen.

Het verhaal is boeiend om te lezen en leert je het een en ander over vroeger. Je kunt je haast niet voorstellen dat mensen vroeger spullen en etenswaren met een schip moesten vervoeren. Daar zijn tegenwoordig toch een stuk vlottere manieren voor. Het nawoord geeft extra uitleg over de geschiedenis van de Zweedse vrouw. Interessant om te lezen.

Auteur: Henning Mankell
Titel: Geschiedenis van een gevallen engel
Genre: Roman
Aantal pagina's: 411
Uitgeverij: De Geus
ISBN: 9789044520385