Overslaan en naar de inhoud gaan

Herman Koch – Makkelijk leven (Boekenweekgeschenk 2017)

Tom Sanders is een gevierd schrijver van zelfhulpboeken. Van zijn bestellers ‘Misdaad zonder grenzen’ en ‘Makkelijk leven’ zijn wereldwijd meer dan veertig miljoen exemplaren verkocht. Tom leidt een uiterst comfortabel leven. Hij is gelukkig getrouwd met Julia en heeft twee volwassen zonen, van wie de jongste, Stefan, zijn oogappel is.

Tijdens een verjaardagsfeestje voor Julia staat hun schoondochter Hanna – op wie Tom en Julia niet dol zijn – opeens voor de deur. Snikkend vertelt ze dat ze door Stefan is geslagen en dat dat niet de eerste keer is. Moet Tom zijn lievelingszoon Stefan aanspreken op zijn gedrag? Of loont het misschien meer om de adviezen uit zijn zelfhulpboeken in praktijk te brengen?

‘Makkelijk leven’ is het Boekenweekgeschenk van 2017. Herman Koch, bekend van onder meer het verfilmde boek ‘Het diner’, had de eer om dit jaar het geschenk te schrijven. Ik heb een beetje een haat/liefdeverhouding met de Boekenweekgeschenken. Sinds 2000 koop ik elk jaar tijdens de Boekenweek een boek om het geschenk cadeau te krijgen. Het ene jaar vind ik het geschenk een mooi verhaal; het andere jaar kan ik er niet zoveel mee.

Het geschenk van dit jaar valt voor mij helaas in de laatste categorie. ‘Makkelijk leven’ leest niet zo gemakkelijk als ik gehoopt had. Ondanks dat het boekje slechts 94 pagina’s telt, heb ik me er redelijk doorheen moeten worstelen. Ik wilde het graag uitlezen, mede omdat het zo’n kort verhaal was, maar het heeft me moeite gekost. Zowel de hoofdpersoon als de manier van vertellen spraken me niet aan. Tom komt als een saaie man over, die alleen maar in zijn eigen zelfhulpboeken lijkt te leven en de werkelijkheid om zich heen niet meer meekrijgt. Met ‘Het diner’ kon Koch me enorm boeien, met ‘Makkelijk leven’ niet.

Auteur: Herman Koch
Titel: Makkelijk leven (Boekenweekgeschenk 2017)
Genre: Roman
Aantal pagina's: 94
Uitgeverij: Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek
ISBN: 9789059654112