Overslaan en naar de inhoud gaan

Hilary Mantel – De geest geven

In ‘De geest geven’ neemt Hilary Mantel je mee naar haar verleden. Het verhaal bestaat uit zes delen: ‘Een tweede huis’, ‘Foei, Geoffrey, plaag haar niet zo’, ‘De geheime tuin; , ‘En ze lachen’, ‘Laat zien hoe het werkt’ en ‘Het latere leven’.

Je leest over de dood van haar stiefvader en wat voor impact dit op haar heeft gehad, over haar vroege kindertijd, over haar complexe puberteit, wat de rol van geheimen bij haar thuis was en wat de oorzaken zijn van haar kinderloosheid.

Hilary Mantel is een bekende, Engelse auteur die twee keer de Man Booker Prize heeft gewonnen. Ze is hiermee de eerste Brit én de eerste vrouw die dat voor elkaar heeft gekregen. Ze staat er met haar boeken om bekend dat ze zich enorm inleeft in de tijd waarin het verhaal zich afspeelt. De geschiedenis en de bijbehorende figuren lijken echt tot leven te komen. Maar hoe is deze beroemde auteur tot het schrijversvak gekomen? Daarop zou ‘De geest geven’ een antwoord kunnen geven.

Mantel heeft veel meegemaakt in haar jeugd. Ze probeert in het boek te ontdekken hoe ze is geworden wie ze was. Daarin neemt ze haar lezers mee. Het resultaat is een boeiend verhaal, waarin overleven vaak centraal staat. Als je eenmaal begonnen bent, wil je blijven lezen. Je wilt weten wat er allemaal gebeurd is en welke gevolgen dit gehad heeft.

Naast haar jeugd gaat ‘De geest geven’ ook veel in op Mantels lichaam, dat haar helaas ontzettend in de steek laat. Een reeks medische fouten en misverstanden zorgen ervoor dat ze kinderloos blijft. Deze “geesten van de ongeboren” hebben haar leven als auteur enorm beïnvloed. Wie weet hoe haar leven en haar werk eruit hadden gezien als ze wel kinderen had gehad. We zullen het nooit weten…

Wat we wel weten, is dat Hilary Mantel een ontzettend sterke en moedige vrouw is die haar leven bloot durft te geven in haar boeiende autobiografie.

Auteur: Hilary Mantel
Titel: De geest geven
Genre: Roman
Aantal pagina's: 256
Uitgeverij: Atlas Contact
ISBN: 9789025447953