Overslaan en naar de inhoud gaan

Hoe laat je een e-book signeren?

Het digitale lezen is steeds meer in opkomst. Je kunt via de iPad of de e-reader heel gemakkelijk e-books lezen. Dat doe ikzelf inmiddels al bijna twee jaar. Maar toch zijn er bepaalde boeken die ik in papieren vorm blijf kopen.

In de tijd dat er alleen nog maar papieren boeken bestonden, was ik al een fanatieke lezer en kocht ik graag boeken in plaats van ze bijvoorbeeld bij een bibliotheek te lenen. Ik zorgde dat ik van mijn favoriete auteurs al hun boeken in huis had, en – als het lukte – liet ik ze signeren. Dat gold bijvoorbeeld voor Esther Verhoef, Patrick van Rhijn en Loes den Hollander.

Ongeveer twee jaar geleden kreeg ik een e-reader cadeau. Wat een geweldige uitvinding is dat! Eerst had ik altijd teveel gewicht in mijn koffer als ik op vakantie ging, doordat ik minstens vijf leesboeken meenam. Of ik koos een dun boekje om in mijn tas mee te nemen als leesvoer voor onderweg, want een hele dag een dik boek sjouwen merk je ’s avonds wel aan je schouders. Deze problemen waren dankzij het digitale lezen verleden tijd. Ik hoef niet meer te kiezen welke boeken ik mee op vakantie of onderweg wil nemen; er staan namelijk honderden boeken op mijn e-reader die overal mee naartoe gaat.

Er zijn echter wel bepaalde auteurs die bij mij erop ontbreken. Ik heb bijvoorbeeld van Loes den Hollander alle boeken fysiek die ze tot nu toe heeft uitgebracht, inclusief het literaire juweeltje. Laatst heeft ze ze zelfs allemaal voor me gesigneerd. Dat gaat (nog) niet bij een digitaal boek. Ik blijf haar boeken dan ook fysiek kopen, omdat ik het ten eerste leuk vind om haar hele collectie compleet in mijn boekenkast (en later in mijn boekenkamer) te hebben staan. Ten tweede blijft het fijn om af en toe een echt boek in je handen te hebben tijdens het lezen. En ten derde is het leuk om van je favoriete auteur de boeken van een handtekening voorzien te hebben.

Desalniettemin ben ik een groot voorstander van de e-reader. Het leest gemakkelijk en het neemt niet zoveel ruimte en gewicht in. Wat van mij nog wel aangepast zou mogen worden, is de prijs. Het kopen van een e-book is in de meeste gevallen niet veel voordeliger dan het aanschaffen van een fysiek boek. En het zou leuk zijn als je digitale boeken ook door een auteur zou kunnen laten signeren. Een gesigneerd exemplaar geeft je boek toch net wat extra’s.