Overslaan en naar de inhoud gaan

Hoe lukt het jou om zoveel te lezen?

Deze vraag werd het meeste aan mij gesteld nadat ik een Terugblik 2019 had geplaatst. Daarin noemde ik namelijk onder meer dat 2019 het jaar was waarin ik 177 boeken had gelezen. Gemiddeld is dit aantal vergelijkbaar met mijn leesgedrag voordat ik moeder werd. In 2018 (het jaar waarin ik moeder werd) las ik ‘slechts’ 133 boeken.

Ik kreeg verschillende reacties op mijn leesgedrag. Variërend van “ik ken niet eens 177 boeken” tot “ik ben al blij als ik drie boeken in één jaar lees”. En tja… hoe leg je uit waarom je zoveel leest als je leest?! Hoe doen jullie dat, mede-boekwurmen? Als ik naar mezelf kijk: ik weet niet beter dan dat ik dol ben op lezen. Zelfs het verplichte lezen op de middelbare school heeft mijn leesplezier niet verpest. Tijdens mijn studie las ik wel stukken minder, omdat ik toen veel voor school moest lezen. Sinds ik afgestudeerd ben, is mijn aantal gelezen boeken per jaar telkens wat gestegen.

Lezen is niet het enige dat ik graag doe in mijn vrije tijd. Ik heb nog verschillende andere hobby’s, ik heb een lief kindje dat de nodige aandacht krijgt als hij wakker is, ik heb een leuke man waarvoor hetzelfde geldt ;-), maar wat ik het liefste doe in mijn vrije tijd is met een goed boek op de kruipen en helemaal in het boek opgaan. Als ik in een goed boek zit, wil ik het het liefste in één ruk uitlezen. Dat gaat minder makkelijk sinds het moederschap, maar ’s avonds ga ik dan liever verder in mijn boek dan dat ik televisie kijk. Als ik eenmaal in een boek zit, kan ik me goed afsluiten voor mijn omgeving. Daarnaast lees ik waarschijnlijk wat sneller dan andere mensen. En sinds vorig jaar tel ik de erg leuke voorleesboeken ook mee. Die wil ik namelijk ook graag met mijn lezers delen. Maar dat zullen zo’n 15 boeken het geheel zijn.

Ik denk dat ik uiteindelijk maar één antwoord op de vraag uit de titel kan geven: “Ik ben een echte boekenwurm!”