Overslaan en naar de inhoud gaan

Ian Caldwell – Het vijfde evangelie

Het is 2004 en Johannes Paulus II zit op de pauselijke troon. In de Vaticaanse Musea wordt de tentoonstelling van een mysterieus object voorbereid. Maar één week voor de opening gebeurt er iets vreselijks: curator Ugolino Nogara wordt vermoord. In diezelfde nacht wordt er bij de Grieks-katholieke priester Alex Andreou ingebroken. Alex en Ugolino waren vrienden en hielpen elkaar waar nodig was. Wat hebben deze twee gebeurtenissen verder met elkaar te maken?

De politie in Vaticaanstad lijkt het niet voor elkaar te krijgen om de dader(s) te identificeren. Alex besluit zelf op onderzoek uit te gaan. Hij krijgt daarbij hulp van zijn broer Simon, die een belangrijke functie binnen het Vaticaan bekleedt. De broers ontdekken dat ze het geheim van Nogara moeten reconstrueren om erachter te komen wie de moordenaar was. En daar komt meer bij kijken dan de broers ooit voor ogen hadden kunnen hebben…

‘Het vijfde evangelie’ wordt verteld vanuit Alex Andreou in de ik-persoon. Je leert dit personage daardoor goed kennen. Je komt van alles te weten over hem, zijn familie, zijn achtergronden en zijn werk. Ian Caldwell zet de gedachten en gevoelens van Alex op een uiterst gedetailleerde en mooie manier neer. Je krijgt echt het gevoel dat je hem goed leert kennen.

‘Het vijfde evangelie’ is geen doorsnee thriller. Dat komt mede door de vele Bijbelse wetenswaardigheden. Het duurde daardoor even voor ik goed en wel in het verhaal zat, maar als je er eenmaal in zit blijf je doorlezen. Caldwell zorgt voor ruim voldoende spanningselementen en laat je puzzelen. Wie zit er achter de moord op Nogara? Wie heeft er bij Andreou ingebroken? Hoe gevaarlijk is het dat de broers nu zelf op onderzoek uit gaan? Genoeg vragen komen er in je op, waar je heel graag een antwoord op wilt hebben.

In zijn dankwoord vertelt Caldwell dat hij tien jaar bezig is geweest met dit boek. Dat bevestigt alleen maar hoe uitgebreid hij onderzoek heeft gedaan naar bijvoorbeeld de Bijbelse verwijzingen die erin voorkomen.

Auteur: Ian Caldwell
Titel: Het vijfde evangelie
Genre: Thriller
Aantal pagina's: 459
Uitgeverij: A.W. Bruna
ISBN: 9789400502680