Overslaan en naar de inhoud gaan

Inge Spaan – Uitgespeeld

Als Laura’s vader plotseling overlijdt, is het haar taak kleding uit te zoeken die hij in zijn kist zal dragen. Daarbij doet ze een ontdekking die ze liever niet had gedaan. Wat heeft hij te maken met de verdwijningszaak die volop in het nieuws is?

Voor het oudere echtpaar dat van de aardbodem lijkt verdwenen, wordt het ergste gevreesd. Het blijkt om de ouders van Laura’s vroegere klasgenoot Rogier te gaan en Laura zoekt contact met de herrieschopper van twintig jaar geleden.

Laura’s collega Leendert besteedt een groot deel van zijn vrije tijd aan spelletjes in de digitale wereld. Zijn favoriete spel ‘Klopjacht’ lijkt erg waarheidsgetrouw. Kan Leendert iets voor Laura betekenen in haar zoektocht naar de waarheid en kunnen ze samen een dramatische afloop voorkomen?

‘Uitgespeeld’ heeft in principe alles in zich om een spannende en boeiende thriller te zijn. Onverwachte informatie over een overleden ouder; een vermissingszaak; een nerdy collega met een favoriet computerspel. Allerlei ingrediënten die je als lezer nieuwsgierig maken naar het verhaal. Toch lukt het Inge Spaan jammer genoeg niet om haar lezers van het begin tot het eind te boeien.

Het duurt eventjes voordat je lekker in het verhaal komt. Je hebt echt even de tijd nodig om de hoofdpersonages uit het boek - Laura en Leendert - te leren kennen. Ze komen allebei ietwat vreemd en verstrooid over, waardoor je in eerste instantie weinig hoogte van hen krijgt. Aan de ene kant past dat binnen het mysterieuze aspect van het verhaal, maar aan de andere kant leg je het boek daardoor in het begin gemakkelijk weg. Pas als de beide personages grondig gaan samenwerken, komt de spanning goed in het verhaal en ben je benieuwd naar het verdere verloop.

Richting de ontknoping maakt Spaan het verhaal steeds spannender. Ook al heb je wel een vermoeden hoe een en ander in elkaar steekt, je bent heel benieuwd wat hiervan klopt en wat niet. Het einde komt echter wat afgeraffeld over. Je had toch nog wat meer willen lezen over de motieven van de dader. Dat wordt nu wat snel uitgelegd. Daar had de auteur net wat meer aandacht aan mogen besteden. Al met al is ‘Uitgespeeld’ een prima thriller.

Auteur: Inge Spaan
Titel: Uitgespeeld
Genre: Thriller
Aantal pagina's: 260
Uitgeverij: Letterrijn
ISBN: 9789493192089