Overslaan en naar de inhoud gaan

Inge van Prooijen – Zonder angst

Cleo runt als kunstzinnig therapeut haar eigen praktijk genaamd Monsters onder mijn bed. Ze helpt cliënten van angsten af. Als de jonge studente Julia in een sessie laat doorschemeren dat ze in de gaten gehouden wordt, vraagt Cleo zich af of alle angsten van het meisje wel ingebeeld zijn.

Het ontmaskeren van Julia’s stalker wordt steeds meer een obsessie voor Cleo. Hoe ver mag je als therapeut gaan om te helpen?

Mijn eerste kennismaking met Inge van Prooijen was het korte verhaal ’Singlereis’ dat ik met plezier las. Ik was benieuwd wat de auteur nog meer in haar mars zou hebben.

‘Zonder angst’ is haar thrillerdebuut en wat heeft de auteur een spannend en boeiend verhaal geschreven. Dat begint direct met de proloog die een aantal vragen oproept. Over wie gaat dit fragment? En wat heeft het te betekenen voor de rest van het verhaal? Je krijgt meteen zin om door te lezen.

Van Prooijen vertelt het verhaal voornamelijk vanuit hoofdpersonage Cleo. Tussendoor zijn er schuingedrukte fragmenten die meestal vanuit een ‘Zij’ worden verteld. Je hebt al snel een vermoeden wie dit zou kunnen zijn, maar pas bij de ontknoping ontdek je of je het daarmee bij het rechte eind had.

De auteur weet de interesse van de lezer goed vast te houden. Ze geeft hier en daar wat hints om bepaalde verhaallijnen door te krijgen. Soms zorgen die verborgen hints ervoor dat je een bepaalde wending al ziet aankomen. Echter, alles verbloemt bij de ontknoping en de epiloog waarbij alles op z’n plaats valt en de auteur een grote verrassing in petto had voor haar lezers. ‘Zonder angst’ smaakt absoluut naar meer.

Auteur: Inge van Prooijen
Titel: Zonder angst
Genre: Thriller
Aantal pagina's: 300
Uitgeverij: De Crime Compagnie
ISBN: 9789461096807