Overslaan en naar de inhoud gaan

Interview met Ilse Karman

Het is vandaag (maandag 13 juni 2022) precies 10 jaar geleden dat uitgeverij De Crime Compagnie werd opgericht. Dit is een mooi moment om eigenaresse Ilse Karman een aantal vragen te stellen. Hoe heeft ze de naam van de uitgeverij bedacht? Hoe viert ze dit mooie jubileum? Welke auteurs zitten inmiddels al tien jaar bij De Crime Compagnie? Op deze en een aantal andere vragen geeft Ilse antwoord.

1. Was het altijd een droom van je om een eigen uitgeverij te beginnen?
Ilse: “Nee, eigenlijk niet. Maar toen ik na mijn studie op zoek was naar een tijdelijke baan, kwam ik heel toevallig bij uitgeverij Ambo/Anthos terecht. Ik vergeet nooit meer hoe ik de lift op de Herengracht uitstapte en de boekenkasten vol boeken zag. Dat je van je hobby je beroep kon maken! Dat was een eyeopener. Op die dag besloot ik dat ik uitgever zou worden en later, als ik de kunst had afgekeken, mijn eigen uitgeverij zou beginnen.”

2. Hoe ben je op de naam De Crime Compagnie gekomen? Wist je op dat moment al dat je voornamelijk thrillers zou gaan uitgeven?
Ilse: “Ik wist dat ik een focus wilde leggen op thrillers en op samenwerking. Toen was de naam snel geboren, ook omdat het mooi allitereert. In de 17e eeuw waren er al compagnieën: samenwerkingsverbanden van boekhandelaren, drukkers en uitgevers. Het leek me mooi om die traditie voort te zetten en uit te breiden met samenwerkingen met auteurs. Wij geven onze boeken namelijk echt in samenwerking met onze auteurs uit: zij denken mee over omslag, inhoud en ook promotie. Daarnaast zoeken we de samenwerking in alle vormen: denk aan onze proeflezers, maar ook aan de samenwerking die we hebben opgezet met het tijdschrift Vriendin die onze Bookazines uitgeeft.”

3. Zijn er auteurs die al vanaf het begin bij De Crime Compagnie zitten? Zo ja: wie is/zijn dat?
Ilse: “Dat zijn er best een aantal. Lastig om ze allemaal op te sommen, maar in ieder geval Marelle Boersma, Linda Jansma, Marianne en Theo Hoogstraaten en Svea Ersson.”

4. Op welk boek dat je tot nu toe hebt uitgebracht ben je het meest trots? En waarom?
Ilse: “Wat een moeilijke vraag! Ik ben op alle boeken die we hebben uitgegeven trots. Ik vind het stuk voor stuk pareltjes. Het leukste vind ik de opmerkingen op social media van lezers die zeggen dat ze “alle boeken van de Crime Compagnie goed vinden.” Dat is ook een beetje mijn bedoeling geweest. Door de hele duidelijke focus op vrouwenthrillers hebben we een soort van eigen subgenre gecreëerd. Met een herkenbaar uiterlijk (de doodskopjes op en in de boeken en de roze balk op de cover van de e-books) zijn onze boeken makkelijk te vinden voor onze fans.”

5. Zou je zelf ooit een boek willen schrijven of houd je het bij het uitgeven ervan?
Ilse: “Ik vind het zo ontzettend knap wat mijn auteurs doen. Dat ze een heel boek kunnen schrijven! Ik heb weleens een poging gewaagd, maar gaf het dan na één pagina op. Wat een werk. Maar wie weet…”

6. Kun je (in het kort) vertellen hoe het uitgeven van een boek in zijn werk gaat?
Ilse: “Een auteur stuurt haar manuscript in en dan ga ik het lezen. In feite doe ik een eerste grove redactie waarbij ik aangeef hoe het boek bijvoorbeeld nog spannender kan worden, of welk personage misschien wat uitgediept kan worden. De auteur past het aan en dan komt er een tweede lezing door Manon of Coby en een aantal proeflezers. Daarna gaat het manuscript naar een redacteur die nog een keertje naar het manuscript kijkt en dan met name op de zinsbouw. Onze zetter Michiel zet het boek, waarna Leni en een corrector nog een keertje naar spellingsfouten en afbreekfouten kijken. Als we dit hele proces doorlopen hebben, kan het boek naar de drukker. In de tussentijd heeft een vormgever het omslag gemaakt en zijn wij op de uitgeverij heel druk bezig geweest met de promotie en de verkoop. Willemijn vult onder andere de socials, zorgt voor persexemplaren en regelt de boekpresentaties. Petra benadert de boekhandels, zodat het boek ook echt in de winkel komt te liggen.”

7. De Crime Compagnie bestaat dit jaar 10 jaar. Gefeliciteerd! Staan er nog speciale zaken op het programma om dit jubileum te vieren?
Ilse: “Dank je wel! En ja, we hebben deze maand een speciale actie waarbij al onze e-books €1,99 zijn zodat je je e-reader lekker kan vullen voordat de vakantie begint. Verder hebben al onze auteurs -heel lief - speciaal voor ons jubileum een kort verhaal geschreven waar het cijfer tien een rol speelt. Dat boekje ‘Nr. 10’ is gratis te downloaden op onze website. Op 13 juni, de dag dat het tien jaar geleden begon, hebben we een etentje met al onze auteurs en relaties om het te vieren.”

8. Kun je al een tipje van de sluier oplichten wat voor mooie en spannende boeken er dit jaar nog gaan verschijnen bij De Crime Compagnie?
Ilse: “Het eerste boek dat nu gaat verschijnen is dat van Angelique Haak ‘Het verkeerde meisje’. Echt zo ontzettend spannend en qua uiterlijk ook opvallend want het boekblok is helemaal geel. En verder komt er een heerlijke zomerthriller uit in augustus van een nieuw auteursduo: ‘Moordende Hitte’ van Sophie Wester. Een nieuwe vertrekthriller van Marelle Boersma, ‘De Engel van Sevilla’, verschijnt in september en Loes den Hollander is druk bezig met haar nieuwe thriller: ‘De heks in mij.’”

9. Hoeveel manuscripten krijgt De Crime Compagnie ongeveer per jaar toegestuurd? Hoe maak je de keuze welke je wel en welke je niet gaat uitgeven?
Ilse: “Ik durf het niet precies te zeggen, maar gemiddeld zo’n 2 à 3 per week. We beoordelen met zijn allen de manuscripten in een redactievergadering. Dan lezen we allemaal een klein stukje van ieder manuscript en beslissen we welke we verder willen lezen en wie van ons dat gaat doen. Er is voortdurend aanwas van auteurs, en we vinden het erg leuk om nieuw talent te ontdekken en te ontwikkelen. Zo verscheen net ‘Gevaarlijk spel’ van Nadine Barosso en komen er boeken van Inge van Prooijen, Sophie Wester, Machteld van Zalingen, Tamara Geraeds en Liz Ouwens.”

Bedankt voor het beantwoorden van mijn vragen!