Overslaan en naar de inhoud gaan

Isa Maron – Galgenveld

Op een mistige zondagochtend koerst de veerpont van Amsterdam CS naar Noord recht op een lijk af. Aan een van de hoge lantaarnpalen aan de kade bungelt het lichaam van een man. Zijn gezicht is gruwelijk vertrokken en zijn broek hangt op zijn enkels. Wie is het? En wat is er precies gebeurd?

Kyra heeft een obsessie voor crime en springt meteen op haar scooter om de politie live in actie te zien. Ze wil weten hoe het allemaal werkt en laat zich niet zomaar wegsturen. Dat levert een felle discussie op met Maud Mertens, de verantwoordelijke rechercheur. Maar Kyra blijkt al snel over waardevolle informatie over het slachtoffer te beschikken.

‘Galgenveld’ is het eerste deel uit het vierluik ‘De Noordzeemoorden’ en mijn eerste kennismaking met de auteur Isa Maron. En wat heeft ze een spannend verhaal geschreven. Niet alleen het moordonderzoek zoekt voor spanning, ook de zoektocht van Kyra naar haar vermiste zus die inmiddels al een aantal jaren vermist is.

Maron vertelt het verhaal vanuit meerdere perspectieven. Zowel Kyra als Maud komen aan het woord, waarbij je in het begin wel even aan Kyra moet wennen. Ze komt in eerste instantie als een irritant betwetertje over, maar al gauw blijkt dat ze veel meer is dan dat. Ook lees je hoofdstukken vanuit het oogpunt van de moordenaar, maar wie dat precies is wordt pas tegen de ontknoping duidelijk. En zo hoort het natuurlijk ook in een goede thriller.

Het meest spannende uit ‘Galgenveld’ zijn de schuingedrukte hoofdstukken over een onbekend meisje dat in Engeland op de vlucht is. Wie is dit meisje? En wat is haar precieze rol in het verhaal? Dat zal waarschijnlijk pas in de volgende boeken uit de serie naar voren komen.

Het boek bevat korte hoofdstukken, waardoor het vlot leest. Als je eenmaal in het verhaal zit, kun je het haast niet wegleggen. Ik had het uiteindelijk in één dag uit. Het is een absolute aanrader om te lezen en het maakt je nieuwsgierig naar de volgende delen.

Auteur: Isa Maron
Titel: Galgenveld
Serie: De Noordzeemoorden
Genre: Thriller
Aantal pagina's: 320
Uitgeverij: Mistral
ISBN: 9789048822652