Overslaan en naar de inhoud gaan

Ja, ik wist het…

In 2014 verscheen het boek ’Ik wist het’ van Chantal van Gastel. Ik heb dit boek met veel plezier gelezen (meerdere keren inmiddels) en het is nog steeds mijn favoriete boek van deze auteur. Ik vind Mia een bijzonder personage, ik vind het verhaal prachtig en ik heb een zwak voor zowel Feo als Axel.

Je kunt je daarom wel voorstellen hoe gaaf ik het vond toen het nieuws bekend werd gemaakt dat ‘Ik wist het’ verfilmd zou gaan worden. Ik werd heel nieuwsgierig welke acteurs en actrices de verschillende rollen zouden krijgen en hoe dit verhaal er op het witte doek uit zou komen te zien. Natuurlijk kan niet het gehele boek in een film gestopt worden, maar ik hoopte dat een aantal scènes sowieso terug zouden komen. Deze zal ik verder niet noemen om niets te spoileren over het boek en/of de film.

Enthousiast
Vanmiddag ben ik naar ‘Ik wist het – de film’ geweest. In de trailer had ik de diverse acteurs en actrices al voorbij zien komen en dat zag er al goed uit. Als ze helemaal in hun element in het verhaal ziet, merk je nog beter hoe goed iedereen gecast is. Sigrid ten Napel als Mia klopt helemaal, heerlijk zweverig en helemaal op haar plek in haar bloemenzaak. Tarikh Janssen als Feo, de droomman met de tostikar (zwijmel, zwijmel). Steef de Bot als Axel, de lieve journalist en de echte familieman. Loes Luca als Viola… dat had volgens mij niemand anders beter kunnen doen. Wat speelt zij haar rol met verve. Genieten!

Van het begin tot het eind heb ik van de film genoten. Het verhaal zoals het op het witte doek is verschenen, laat mooie en bijzondere momenten uit het boek zien. In de film gaat een en ander een stuk sneller dan in het boek, maar ja… je kunt natuurlijk geen film van vier, vijf uur maken. Voor zover ik erover kan oordelen, zitten de belangrijkste sleutelscènes erin en komt het verhaal uit het boek heel goed naar voren. Ook als het boek niet gelezen hebt, is het een film om van te genieten. Het verhaal klopt, de acteurs/actrices kloppen en de gekozen muziek past perfect in de film. En… op een gegeven moment zie je zelfs de auteur zelf nog even in de film voorbij komen. Heel leuk gedaan!

Kortom: ik ben erg enthousiast over de verfilming van ‘Ik wist het’. Zodra deze film op Netflix of iets dergelijks te vinden is, ga ik ‘m zeker nog eens bekijken. Aanrader als je zin hebt in een fijne feelgood film… en zeker een aanrader als je van het boek genoten hebt.