Overslaan en naar de inhoud gaan

Jack Botermans en Wim van Grinsven – Die heb ik vroeger grijsgedraaid

In de jaren ’50 en ’60 ontwikkelde zich een heel eigen muziekcultuur waarin een breed scala aan artiesten ook echte sterren werden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan The Beatles, The Rolling Stones, Elvis Presley, Armand, Bob Dylan en Peter Koelewijn.

De muziek van deze beroemde artiesten is vandaag de dag nog steeds op radio te horen en via het internet terug te vinden. Maar wat is het verhaal achter al deze muzikanten?

Als je ‘Die heb ik vroeger grijsgedraaid’ in je handen hebt, valt als eerste de prachtige kaft op die meteen tot de verbeelding spreekt. Mensen die in de jaren ’50 en ’60 zijn opgegroeid, zullen het allemaal meteen herkennen. Mensen die ouders uit die jaren hebben waarschijnlijk ook, maar dan vanuit de verhalen van hun ouders.

Jack Botermans en Wim van Grinsven laten met behulp van onder meer affiches, platen, instrumenten en promotiefoto’s zien hoe de muziekcultuur zich in de jaren ’50 en ’60 heeft ontwikkeld. Hun teksten lezen prettig en zijn duidelijk. Sommige feiten zullen al bekend zijn, waar andere je iets nieuws vertellen. Voor de echte muziekliefhebbers is dit boek een feestje om te lezen, en mag daarom niet in de boekenkast ontbreken.

Al tijdens het lezen van ‘Die heb ik vroeger grijsgedraaid’ kreeg ik zin om de genoemde liedjes op internet op te zoeken en weer even te luisteren. Ook al ben ik niet in de jaren ’50 en ’60 geboren en opgegroeid, ook mijn generatie uit de jaren ’80 kent een heleboel van de nummers uit die tijd. Botermans en Van Grinsven hebben samen een prachtig boek geproduceerd, waar ik nog regelmatig even in zal bladeren.

Auteurs: Jack Botermans en Wim van Grinsven
Titel: Die heb ik vroeger grijsgedraaid
Genre: Non-fictie
Aantal pagina's: 96
Uitgeverij: Terra
ISBN: 9789089896926